Annonce
Østjylland

Venstrefolk: - Vi er ikke stolte af sommerhussag

To venstrefolk og en socialdemokrat, der alle har en mening om, hvorvidt man kan tillade sig at nedlægge forbud mod nedrivning af et sommerhus. Fra venstre ses borgmester Uffe Jensen (V), Elvin Hansen (S) og Ole Lyngby Pedersen (V). Arkivfoto
Hverken borgmester Uffe Jensen eller Ole Lyngby Pedersen mener, at de med samvittigheden i orden kunne give ejer lov til at jævne bevaringsværdigt sommerhus med jorden. Socialdemokraten Elvin Hansen kalder deres forbud for en hyklerisk beslutning.

Dyngby Strand: Et vigtigt mantra for partiet Venstre er, at ejendomsretten er ukrænkelig. Derfor var det ikke med helt oprejst pande, at alle venstrefolk i byrådet mandag sagde ja til at forbyde en sommerhusejer at rive sit gamle sommerhus ned og bygge nyt.

Det indrømmer både borgmester Uffe Jensen og formanden for miljø-, teknik- og klimaudvalget Ole Lyngby Pedersen, der som de øvrige fortalere for et forbud mod nedrivning stemte for forvaltningens indstilling - med henvisning til, at sommerhuset på Agervej er på listen over bevaringsværdige kulturmiljøer.

Da der ikke er tale om fredede bygninger eller miljøer, skal der udarbejdes en bevarende lokalplan, hver gang politikerne nedlægger forbud mod nedrivning. Indtil i mandags havde alle tidligere ansøgere fået lov til at rive det ned, som de havde søgt om.

- Sådan en tilladelse kunne jeg ikke være med til at give for sommerhuset på Agervej, fordi jeg mener, at det er helt fantastisk og bør bevares for eftertiden. Men det ændrer da ikke på, at det var en svær beslutning at tage for en venstremand som mig, der stadig tror på, at ejendomsretten er ukrænkelig, siger Ole Lyngby Pedersen.

Annonce
Jeg mener, at sommerhuset er helt fantastisk og bør bevares for eftertiden. Men det ændrer ikke på, at det var en svær beslutning at tage for en venstremand som mig.

Ole Lyngby Pedersen (V), formand for udvalget for miljø, teknik og klima

En svær sag

Heller ikke borgmester Uffe Jensen (V) er stolt over forbuddet, som han kalder en svær men rigtig beslutning.

- Jeg tror også på den ukrænkelige ejendomsret, men sommetider bliver man nødt til sætte sig ud over sine principper. For havde vi givet tilladelsen til nedrivning, er der ingen vej tilbage. Så er sommerhuset væk for evigt, siger han.

Ganske som partifællen Hans Hammann foreslog på byrådsmødet er de to venstrefolk efter mandagens møde klar til at kigge på, hvordan man fremover kan undgå at skulle forholde sig så konkret til en bygning, hver gang en borger vil rive en bygning, omfattet af kulturmiljøerne, ned.

- Jeg har ikke modellen endnu, men vi skal have sorteret i listen. Jeg vil derfor bede forvaltningen komme med et forslag til, hvordan vi kan katalogisere stederne og bygningerne på en prioriteret måde, siger Ole Lyngby Pedersen og bliver suppleret af Uffe Jensen:

- Måske skulle man overveje deciderede fredninger. Jeg ved det, ikke men vi skal have undersøgt, om der følger penge med, når man freder en bygning. En anden mulighed kan være, at vi gør det til en vane at opdatere kataloget over kulturmiljøer, når vi hver fjerde år alligevel reviderer vores kommuneplan, siger han.

Lidt hyklerisk

En af modstanderne mod et forbud er Elvin Hansen (S), der på byrådsmødet argumenterede for, at man skulle give sommerhusejeren lov til at rive sommerhuset ned men på betingelse af, at han genopfører det i samme stil med stråtag, bindingsværk og så videre. Dog skal han have lov til at lave en nyt fundament, fordi det nuværende ifølge politikeren er ikke-eksisterende.

- Jeg mener, at det er lidt hyklerisk at nedlægge et forbud mod nedrivning ved hjælp af en bevarende lokalplan, når vi ikke kan pålægge ejeren at reparere på huset. Det ville da være langt bedre at få det genopført i nye materialer og med isolering, så man faktisk kan bo i det. Erfaringer fra bl.a. Havhusene ved Hølken har i øvrigt vist, at det er meget svært at håndhæve bevarende lokalplaner. Her er der i hvert fald foretaget mange ændringer i årenes løb, siger siger Elvin Hansen.

Udover Venstre stemte SF, radikale, Enhedslisten og Socialdemokratiet minus Elvin Hansen for et forbud mod nedrivning. Imod stemte DF, K og Elvin Hansen (S).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tæt trafik på Helgenæs skaber debat

Annonce