Annonce
Aarhus

Venstremand i Regionsrådet: - Vi kan ikke klandre regeringen - vi har kendt til sparekrav på sygehus i ti år

Aarhus Universitetshospital står med et underskud i budgettet. Det skyldes blandt andet en dyrere flyting til Skejby, end man havde regnet med. Derfor skubbede sygehuset besparelser fra sidste år frem til i år. Så nu hugger sparekniven. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Ansvaret for, at der i år skal spares 325 millioner kroner på supersygehuset i Skejby, ligger hos regionsrådet og hospitalsledelsen, mener regionsrådmedlem, Ib Bjerregaard (V). Man kan ikke klandre regeringen, mener han.

AARHUS: Vi kan ikke klandre andre end os selv for den kommende sparerunde på Aarhus Universitetshospital.

Det mener Ib Bjerregaard (V), regionsrådsmedlem og næstformand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland.

De 325 millioner, som skal spares nu, er nemlig dele af et gammelt sparekrav, som politikerne skrev under på for flere år siden. Det kunne Århus Stiftstidende forklare torsdag.

Politikerne besluttede, at det nye supersygehus skulle skære otte procent af det samlede budget, når det blev taget i brug. Men på grund af, at flytningen til Skejby blev dyrere end ventet, var der ikke penge til den planlagte besparelse sidste år. Derfor valgte hospitalsledelsen at skubbe underskuddet fra flytningen til i år - og derfor hugger kniven nu.

Så ansvaret for, at supersygehuset skal igennem endnu en sparerunde, ligger alene hos Regionen og hospitalet selv, lyder det fra Ib Bjerregaard.

- Vi har haft klare rammer fra statens side fra begyndelsen. Vi har i ti år vidst, at vi skulle skære otte procent af budgettet, når supersygehuset stod færdigt. Det er vores ansvar som regionsråd at indrette os efter de rammer, vi kender. Og dem har vi kendt i ti år, siger Ib Bjerregaard.

Man kan ikke klandre en regering. De har bevilliget en sum penge fra start af, men der er ingen, som har stillet os i udsigt til, at vi får flere penge.

Ib Bjerregaard (V), regionsrådsmedlem og næstformand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland.

Ikke regeringens ansvar

Man kan derfor ikke skyde skylden på, at det er et urimeligt krav at skulle skære i budgettet nu, eller at der mangler kompensation for en uforudset dyr flytning, mener Ib Bjerregaard.

Regionen burde selv have sat flere penge af til uforudsete udgifter i budgettet, og derfor ligger ansvaret hos den selv, lyder det.

- Man kan ikke klandre regeringen. Den har bevilget en sum penge fra starten, men ingen har stillet os i udsigt til, at vi får flere penge. Vi har ansvaret for, at budgettet for byggeri og flytning hænger sammen. Så vi har ikke været dygtige nok til at indrette det – og det går jo også tilbage til mig selv, siger han.

Ansvaret ligger dog ikke kun hos regionsrådet, pointerer Ib Bjerregaard. Det ligger også hos hospitalsledelsen, som har et ansvar for et holde det planlagte budget.

Annonce

Hospitalets ansvar at overholde budget

Overordnet set er det jo et driftsansvar, at budgetterne bliver overholdt, forklarer Ib Bjerregaard.

- Det er universitetshospitalets budget. Men jeg tror, udfordringen har været en del udskiftninger i ledelsen, og derfor vil jeg ikke klandre den nuværende ledelse. Men det har jo handlet om at tænke fremad og få lagt den rigtige strategi fra starten, siger han.

Der er dog ikke så meget at gøre være ved de besparelser, som supersygehuset står overfor i dag på grund af underskud i budgettet. De skal gennemføres. Spørgsmålet er bare, om de skal udsættes yderligere, eller om man kan finde de 325 millioner kroner i år.

Fra regionsrådets side er man åben over for at imødekomme ledelsens eventuelle ønske om at skubbe dele af besparelserne til næste år, fortæller Ib Bjerregaard.

- Hvis ledelsen på sygehuset kommer og siger, at de ikke kan lave en spareplan, uden at det går for meget ud over patienterne og personalet, hvis de skal hente alle pengene i 2019, så vil jeg være åben over for at skubbe x antal millioner til 2020, siger han.

Sparerunde på Aarhus Universitetshospital

Aarhus Universitetshospitals budget ligger på omkring 7,1 milliarder kroner, men udgifterne løber op i cirka 7,4 milliarder kroner i år. Derfor skal der nu spares 325 millioner kroner.

Underskuddet skyldes primært uforudsigelige udgifter i forbindelse med flytningen til Skejby, som blev noget dyrere end budgetteret.

Men det spiller også ind, at politikerne for år tilbage besluttede, at Aarhus Universitetshospital skulle spare otte procent af det samlede budget, når supersygehuset blev taget i brug.

Det har ikke været muligt at spare under flytningen sidste år, så ledelsen skubbede besparelserne frem til i år - og derfor står man nu overfor et sparekrav på over 300 milliarder kroner, fordi underskuddet har hobet sig op.

Nu, hvor de sidste afdelinger er flyttet ind i i Skejby, kan man begynde at realisere besparelserne - og derfor rammer sparekniven nu.

Da nyheden kom ud torsdag slog hospitalsdirektør Poul Blaabjerg fast, at alle afdelinger skal spare.

Annonce

Sige fra til specialiserede opgaver

Fremadrettet mener Ib Bjerregaard dog, at der er behov for flere penge i sundhedsvæsenet, hvis det skal kunne leve op til de krav, der kommer.

Der skal tilføres flere penge til det driftsmæssige i sundhedsvæsenet, hvis man skal udføre det, befolkningen og folketingspolitikerne venter, slår han fast. Hvis ikke der bliver tilført penge i fremtiden, skal supersygehuset ud og sige fra til nogle opgaver, det ikke kan varetage. Det kan for eksempel være større projekter eller specialer.

- Vi må agere inden for den landspolitiske ramme, vi får – uanset hvilken regering, vi har. Men hvis ikke vi får tilført flere penge fremadrettet, så skal vi skal ud og sige fra til nogle opgaver. For vi kan ikke først sige, at vi kan og så spørge om flere penge bagefter, lyder det fra ham.

- Det er os, der har ansvaret for at budgettet for byggeri og flytning hænger sammen. Så vi har ikke været dygtige nok til at indrette det – og det går jo også tilbage til mig selv, lyder det fra regionrådsmedlem, Ib Bjerregaard (V). Pressefoto
Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Aarhus

Rådmand i Aarhus har fået corona: - Nu står den på isolation og onlinemøder

Aarhus

Markant fald i antallet af nye corona-tilfælde i Aarhus: Men der er desværre ingen grund til at juble

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Debat

En vælger har talt politikernes svar op: Hvis vi kan stole på kandidattesten, skal vi ikke have mere letbane i Aarhus

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Annonce