Annonce
Debat

Venstremand vil stille større krav: Vi skal have arbejdspligt til alle ledige, der kan arbejde

"Vi kan med rette være stolte af det danske velfærdssamfund, som giver ledige ret til forsørgelsesydelser fra det offentlige. Men med rettigheder følger også pligter, og en af dem er at stå til rådighed for arbejdsmarkedet", skriver Jacob Sonne. Arkivfoto: Kim Haugaard

DEBAT: Sagen om den københavnske virksomhed, der kun fik besat to ud af 450 ledige stillinger med kandidater fra jobcentret, har været diskuteret flittigt de seneste par uger. Politikere, jobcentre, a-kasser og faglige organisationer har stået i kø for at forklare, hvorfor problemet vedrører "den anden part", og hvorfor de ikke selv er en del af problemet. Parterne har været forbløffende tavse om, hvordan de hver især selv kan bidrage til en løsning.

Det er ikke godt nok. Historien fra København er ikke enestående. Vi oplever lige nu en stor efterspørgsel på arbejdskraft, hvor særligt ufaglærte jobs i hotel- og restaurationsbranchen samt rengøringsjobs er svære at besætte. En undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at 80 procent af virksomhederne i hotelbranchen mangler arbejdskraft.

Der er noget galt, når det ikke er muligt at besætte f.eks. ufaglærte stillinger. Derfor er der behov for at stille tydeligere krav, så flere anspores til at vælge et job fremfor offentlig forsørgelse.

Det duer ikke. Det er vigtigt, at vi kan sikre arbejdskraft til virksomhederne for at skabe et solidt økonomisk fundament efter en lang periode med corona-nedlukninger. Det skal vi understøtte bedst muligt - især, når vi har over 108.000 ledige på offentlig forsørgelse, hvoraf de fleste sagtens vil kunne varetage et ufaglært arbejde.

Annonce

Vi kan med rette være stolte af det danske velfærdssamfund, som giver ledige ret til forsørgelsesydelser fra det offentlige. Men med rettigheder følger også pligter, og en af dem er at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Skiftende ministre har tilkendegivet et ønske om arbejdspligt til flygtninge. Det giver god mening, men hvorfor kun denne målgruppe? Måske er tiden moden til, at alle ledige på offentlig forsørgelse - og som er vurderet parate til job - skal mødes med et klart krav om at arbejde?

Jeg er sikker på, at langt de fleste århusianere gerne vil arbejde og tjene sine egne penge. At have noget at stå op til om morgenen. At være en del af et arbejdsfællesskab. Men der er noget galt, når det ikke er muligt at besætte f.eks. ufaglærte stillinger. Derfor er der behov for at stille tydeligere krav, så flere anspores til at vælge et job fremfor offentlig forsørgelse. Hvem er klar til at tage et ansvar?

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce