Annonce
Debat

Venstres Fatma Øktem undrer sig: Finanslovsudspillet vender det blinde øje til vores største udfordringer

"Regeringen fremlagde mandag 30. august en noget tynd omgang af et finanslovsudspil. For det mangler at give svar på især to af vores allerstørste udfordringer lige nu: Den akutte mangel på arbejdskraft og den grønne omstilling", skriver Fatma Øktem. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Regeringen fremlagde mandag 30. august en noget tynd omgang af et finanslovsudspil. For det mangler at give svar på især to af vores allerstørste udfordringer lige nu: Den akutte mangel på arbejdskraft og den grønne omstilling.

Det er dybt bekymrende, at vi har en regering uden noget godt bud på, hvordan vi skaffer flere hoveder og hænder til et arbejdsmarked, hvor virksomhederne lige nu desperat mangler kvalificeret arbejdskraft fra både indland og udland. Med indførelsen af blandt andet den såkaldte "Arne-pension" ser det ud til, at regeringen i stedet vil fortsætte ned ad det spor, den desværre har fulgt de seneste to år, hvor mere end 10.000 mennesker er trukket ud af arbejdsmarkedet.

Det betyder, at danske virksomheder lige nu mister ordrer for millioner. Særligt hotel- og restaurationsbranchen – også her i Østjylland – er hårdt ramt og må sige nej til gæster, fordi de simpelthen ikke har personale nok. Det koster vækst og velstand.

Annonce

I Venstre mener vi stadig, at vi helt generelt får flere i job, når det kan betale sig at arbejde, og derfor foreslog vi også for nylig at sænke dagpengesatsen for nyuddannede til 9.500 kroner og samtidig sænke beskæftigelsesfradraget.

Akut mangel på arbejdskraft og grøn omstilling er udfordringer, som ikke kan vente på, at vi tager hånd om dem, og derfor vil en finanslov med så store mangler ikke være en ansvarlig finanslov.

Det er ikke bare almindelig sund fornuft til tiden; det vil også sikre 5.700 flere i beskæftigelse og tilvejebringe et 1,7 milliarder kroner stort grønt råderum, som vi kan investere i blandt andet klima og grøn omstilling på en måde, der skaber nye grønne arbejdspladser i Danmark. For den grønne omstilling er altafgørende for vores fremtid og rummer et enormt potentiale for danske virksomheder.

Derfor undrer det mig også, at regeringen ikke har ét eneste forslag med i udspillet, der skal sikre en ansvarlig og effektiv grøn omstilling, som ikke ender med at koste dyrt for danskerne.
Det kan godt være, der er langt igen i forhold til de aftalte klimamål, men det betyder ikke, at man blot skal læne sig tilbage og vente.

Regeringen har vitterligt ingen nye initiativer på finanslovsforslaget, der bringer os tættere på målet, og det er ikke godt nok, når det er netop nu, vi har chancen for at prioritere rigtigt og få grøn omstilling og vækst til at gå hånd i hånd.

Akut mangel på arbejdskraft og grøn omstilling er udfordringer, som ikke kan vente på, at vi tager hånd om dem, og derfor vil en finanslov med så store mangler ikke være en ansvarlig finanslov.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Nu skal fisk tjekkes for gift fra brandskole i Aarhus: - Det er et forbandet farligt stof, så vi går med livrem og seler

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Alarm 112

Politiet tvunget til at påkøre 'førerløs' bil: Kørte over for rødt to gange og ignorerede politiets blink

Alarm 112

Giv plads: Ambulance kører med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Debat

Det er meget glædeligt, at der i den kommende kommunalbestyrelse er så mange, der er imod forbindelsen - jeg håber, I vil sige det så højt, at det kan høres på Christiansborg

Aarhus

Søstrene Grene udvider og optimerer butik i Bruuns Galleri: Se den nye indretning her

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Aarhus

Galt eller genialt? To politikere vil lægge tag på Aarhus Syd Motorvejen

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Annonce