Annonce
AGF

Kommentar: Vent lidt med at juble, Superligastart kan blive svær

Hvor mange AGF-spillere skal testes positive inden Randers-kampen før kampen bliver udsat? Tre, fire, fem?
Annonce

Til at begynde med er det vigtigt at forstå, at mens vi har isoleret os i vores hjem de seneste måneder, er coronavirusset ikke forsvundet.

Det er sandsynligvis mere tålmodigt end os og venter bare på, at vi skal komme ud igen.

Og derfor kan genstarten af Superligafodbolden blive meget mere problematisk end de nærmest euforiske scener i torsdags, hvor statsministeren gav grønt lys, lagde op til.

Både i klubber og blandt fans på sociale medier blev der jublet over genåbningen. Men få har berørt, hvor problematisk, det sandsynligvis bliver.

Kampprogrammet er i skrivende stund ikke fastlagt, men indikationerne er, at Superligaen begynder igen med AGF og Randers FCs udsatte opgør 29. maj.

Herefter er det planen, at de sidste to runder i grundspillet samt slutspillet skal afvikles i månederne juni og juli.

Masser af kampe på kort tid, godt nok, men alle har jo glædet sig til at bolden skal rulle igen.

Det lyder jo alt sammen dejligt. Vi har endda vænnet os til tanken om, at tilskuere ikke må komme på stadion i begyndelsen; ”Bare de begynder at spille igen, så vi kan se det i TV,” siger mange glædeligt.

Annonce

Tyskere i karantæne

Men genåbninger af samfund andre steder i verden viser, at det næppe kommer til at gå lige så glat, som vi håber.

I Sydkorea, som ellers er berømmet for at styre coronavirusset med hård hånd, er natklubber og barer blevet beordret til at lukke igen i 30 dage fordi én mand formåede at smitte 15 andre på en våd aften i byen.

Og endnu mere relevant for Superligafodbolden, har det tyske hold Dynamo Dresden allerede meldt afbud til deres premierekamp i 2. Bundesliga, der genstarter 15. maj.

To spillere på holdet er konstateret coronasmittet, hvorfor hele truppen inklusive trænere er sendt i to ugers karantæne. Det siger sig selv, at de derfor ikke kan møde Hannover 96 som planlagt.

Og klubben har vel at mærke, ifølge eget udsagn, gjort alt for at følge de retningslinjer, der i Tyskland er implementeret for at mindske coronasmitten.

- Vi har anstrengt os enormt de seneste uger for at følge de reglementer, der er sat både medicinsk og hygiejnisk. Vi er i kontakt med de lokale sundhedsmyndigheder samt fodboldforbundet for at koordinere de næste skridt. Men fakta er, at vi hverken kan spille kamp eller træne i de næste 14 dage, siger Dynamo Dresdens sportsdirektør Ralf Minge ifølge the Guardian.

Annonce

Hvad med Danmark?

I en ligastruktur er det et stort problem, at ét hold ikke spiller sine kampe. Det siger næsten sig selv.

I Danmark har vi - endnu - ikke samme restriktive regler som i Tyskland. Divisionsforeningen forlanger ikke, at et hold skal sætte samtlige mand i karantæne hvis en spiller testes positiv.

For det første er det i sidste ende ikke Divisionsforeningen, der bestemmer den slags, men myndighederne. Så bliver smittetrykket for stort i Danmark, skal klubberne sende spillere i karantæne om de vil det eller ej.

For det andet skaber det hurtigt en sportslig ulighed, at nogle hold kan ende med at undvære positivt testede spillere.

Hvor mange AGF-spillere skal for eksempel testes positive inden Randers-kampen før kampen bliver udsat? Tre, fire, fem? Lige nu siger reglerne, at AGF skal forsøge at stille hold uanset hvad. Men vi må formode, at force majeure træder i kraft ved et eller andet antal. Men hvilket?

Det kan i sig selv skabe en heftig debat når først de positive tests dukker op. Og hvorfor skulle de ikke gøre det? Når hele sportstrupper er blevet testet i blandt andet USA, Italien og Tyskland er der dukket flere positive resultater op hos spillere, der ellers ingen symptomer har. Det sker sandsynligvis også i Danmark, især nu hvor mere og mere åbnes.

Og hvad gør Superligaen så hvis et hold får lov til at få en kamp udsat?

Så skal de spille endnu flere kampe på endnu kortere tid.

I så fald bevæger vi os på kanten af det forsvarlige både sportsligt og menneskeligt over for de spillere, der risikerer skader på deres dyrbare arbejdsredskaber.

Det er et tema, som er meget perifert berørt i debatten om genåbningen af Superligaen. Men det kan vise sig at blive et reelt problem om få uger.

Også i Danmark.

Niklas Backman og resten af kollegaerne i Superligaen skal ikke juble for tidligt på trods af, at sæsonen er sat til at blive genoptaget. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce