Annonce
Aarhus

Ventetiden er forbi: Ny brandstation åbnet i Hadsten

Brandbilerne stod klar til at tage imod de omkring 200 gæster, der lørdag kom forbi for at se den nye brandstation til indvielsen. Foto: Kim Haugaard

Lørdag blev snoren klippet og en ny brandstation indviet i Hadsten. Den er nu fundament for fællesskabet hos deltidsbrandmændene i Beredskab og Sikkerhed.

HADSTEN: Lørdag var ventetiden endelig forbi. Snoren blev klippet og Hadsten fik en ny brandstation på Ginneruplundvej 1.

- For 30 år siden talte man om en ny brandstation, og nu er den her endelig. Så man kan vist godt sige, at det særlige ved den her brandstation er, at det endelig er lykkedes, sagde Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør i Beredskab og Sikkerhed, i den ny brandstations brandgarage, hvor indvielsen lørdag fandt sted.

Borgmester i Favrskov Kommune, Nils Borring (S), stemte i:

- Tålmodighed har været nødvendigt i den her proces, men nu står den her endelig den splinterny brandstation, som må siges at være en fjer i hatten for en kommune i vækst, sagde Nils Borring, der også er formand for Beredskabskommissionen.

Annonce
Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør i Beredskab og Sikkerhed, var en glad mand lørdag. Den ny brandstation i Hadsten blev indviet efter at være blevet snakket om i 30 år. Foto: Kim Haugaard

Fundament for fællesskabet

Brandstationen er fundamentet for fællesskabet for deltidsbrandmændene i Beredskab og Sikkerhed, og det er vigtigt, at de har et ordentligt sted at samles, fortalte Kasper Sønderdahl:

- Som brandmand håndterer man mange uforudsigelige opgaver, og så har man brug for et trygt sted at komme tilbage til, og det har vi skabt nu.

Brandstationen er 535 kvadratmeter og rummer både brandgarage, personalerum, badefaciliteter, mødelokale, kontorer og et køkken. Omkring 200 mennesker var lørdag mødt op for at se de nye faciliteter og fejre indvielsen.

I sin tale ville borgmesteren gerne påpege et særligt vigtigt element:

- Portene her i brandgaragen er noget bredere end i den gamle, så det betyder, at vi kommer til at spare nogle udgifter på sidespejle. I den gamle kunne man knap komme ind og ud med brandbilerne, sagde Nils Borring med et smil.

Både beredskabsdirektøren og borgmesteren takkede deltidsbrandmændene, der har biddraget med idéer til indretningen og faciliteterne.

- Brandmændene har været med til at forme brandstationen fra første streg, og vi har fået indrettet stationen så tæt på ønskescenariet som muligt, sagde Kasper Sønderdahl.

- Måske starter vi endda en ny trend for brandstationer i Østjylland, for en ny brandstation i Rønde kigger allerede på, hvordan vi har gjort det her, sagde Nils Borring.

Nils Borring, formand for Beredskabskommissionen og borgmester i Favrskov Kommune holdt den officielle åbningstale, inden snoren blev klippet. Han var særligt glad for portenens bredde, så brandbilerne nemt kan komme ind og ud uden at ramme imod med sidespejlene. Foto: Kim Haugaard

Den gamle brandstation

Hvad der skal ske med den gamle brandstation på Vesselbjergvej er endnu uvist.

- Vi ved ikke endnu, hvad vi skal anvende den til, men i byrådet skal vi nok finde på noget, sagde Nils Borring, som i øvrigt fortalte, at der på brandstationen blev snakket lidt for sjov i krogene om, at den gamle brandstation fra 1946 måske kunne doneres til Den Gamle By. Den er nemlig meget gammel og forfalden. Noget beredskabsdirektøren også bemærkede:

- Man skal kunne køre ud ad en brandstation uden brug af jernplader til at holde gulvet, og det kan vi nu, sagde Kasper Sønderdahl.

Med en ny og moderne brandstation håber man også at kunne rekruttere flere frivillige. Til lørdagens indvielse stod tøjet klar til de enkelte deltidsbrandmænd på pladser med navneskilte, og mellem deltidsbrandmændenes tøj var der også et sæt tøj klar til en ny deltidsbrandmand.

"Ledige pladser. Er du klar?" stod der på et skilt, der hang over brandmandstøjet, ved siden af navnene på de nuværende deltidsbrandmænd.

Ønsker man at være deltidsbrandmand, er den ny brandstation klar til at tage imod.

Sådan ser den nu. Den ny brandstation på Ginneruplundvej 1 i Hadsten, der blev indviet lørdag 12. januar. Den 535 kvadratmeter store brandstation har personalerum, bad, kontorer, køkken og meget mere, som brandmændene tidligere har måttet kigge langt efter. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Annonce