Annonce
Sport

Verdens bedste konkurrenter

Ramus Gemke fra Højbjerg Badminton Klub og Anders Antonsen fra AB Aarhus er bedste venner og konkurrenter. I aften tørner de sammen i badmintonligaen.

Der er noget specielt i grundvandet under Kastanjevej i Viby, skulle man tro.

Her bor Rasmus Gemke og Anders Antonsen. De to bedste, danske badmintonspillere i deres aldersgruppe. Her har de boet hele deres 17-årige liv på hver sin side af gaden.

Derfor er de vant til at følges ad. Fra vuggestuen til Rosenvangskolen, fra 10. klasse på Laursens Realskole op til nu, hvor de begge læser enkeltfag på HF.

Annonce

Derfor minder de også om et gammelt ægtepar i et par unge fyres kroppe. De skændes. Griner ad og med hinanden. Konkurrerer. Både på og uden for badmintonbanen.

»Man kan godt sige, at vi er bedste venner,« lyder det fra dem begge.

Det er der vist ingen tvivl om.

Anders Antonsen var som seks-årig den første til at starte til badminton af de to. Hans familiebånd stikker dybt i AB Aarhus, hvor hans far, Tonny, er halinspektør, og hans mor selv har været aktiv. Rasmus Gemke greb dog hurtigt efter ketcheren samme sted.

Dengang var styrkeforholdet en anelse mere skævt, end det er i dag.

Antonsen var den bedste. Gemke var udfordreren. Men de var altid de to bedste.

Som årene gik tippede styrkeforholdet stille og roligt, i takt med, at fysikken hos især Rasmus Gemke udviklede sig. Den fysiske dimension haltede en smule efter hos Antonsen, der bare måtte sørge for at spise op, drømme om vokseværk, forbedre sin teknik.

Vokseværket hos Rasmus Gemke var derimod til at føle på.

Eksplosiviten på banen tog fart, det samme gjorde karrieren. Tilbage i februar, da han kun lige var fyldt 17 og et halvt år forinden var skiftet til Højbjerg, kom han med på et wildcard til danmarksmesterskaberne, hvor han overraskede alt og alle ved nå helt til semifinalen, før Hans-Kristian Vittinghus satte en stopper for Gemkes imponerende raid. Sådan kan man også komme glidende ind fra siden og slå sit navn fast.

Nu er turen til at bryde igennem så kommet til Anders Antonsen, der sådan set også har leveret flot i 2014. Antonsen har blandt andet vundet U17 EM og DM. To turneringer, som han ganske vist forventede at vinde, men som pynter gevaldigt på trofæhylden. I september fik han så endelig chancen for at vise sit værd for AB Aarhus i badmintonligaen, og det har han gjort.

Otte kampe som andensingle er det blevet til. Syv sejre er resultatet. Flere af dem er kommet mod modstandere, der på papiret har været favoritter, og Antonsen har dermed en stor aktie i AB Aarhus flotte sæson.

Vi spoler lige tiden tilbage.

Som førnævnt skiftede Rasmus Gemke nemlig for snart halvandet år siden AB Aarhus ud med Højbjerg Badminton Klub. Et skifte, der i badmintonkredse har været genstand for hævede øjenbryn. Det er ikke hver dag, at et så stort talent vælger at skrive sit navn på holdkortet hos rivalen.

Årsagen til skiftet, bruddet med sin ven og klubben, hvor han voksede op, er dog langt fra så dramatisk, som man umiddelbart skulle tro. Det var logisk.

Rasmus Gemkes træner, Thomas Engholm, valgte nemlig at forlade AB Aarhus til fordel for Højbjerg Badminton Klub.

»Jeg har et meget stærkt forhold til Thomas Engholm, og så følte jeg, at jeg kunne få noget ny sparring, og samtidig træne med Anders seks dage om ugen til morgentræning,« siger Gemke. Udover Rasmus Gemke trak Thomas Engholm samtidig en stor del af elitespillerne fra AB Aarhus med sig, og stemningen klubberne imellem nåede derfor frysepunktet.

Dramatikken udeblev dog mellem de to venner. Det var mere på bestyrelsesplan, at den var gal.

»Jeg har aldrig følt, at det var et problem mellem os, at Rasmus skiftede til Højbjerg. Slet ikke. Det var mere nogle voksne, der har truffet nogle beslutninger om, at de ville derhen, og så er de nok blevet uvenner, men det har aldrig betydet noget mellem os,« siger Antonsen, og Gemke stemmer i.

»Skiftet skete på en lidt mærkelig måde, men det er meget godt, at vi ikke er i samme klub mere. Hvis vi begge havde spillet i AB Aarhus, så ville der have været en af os, der skulle stå på andetholdet nu. Det havde ikke været særlig optimalt. Derfor er det supergodt, at vi får chancen på hvert vores hold, og træningsmæssigt har vi jo stadig hinanden, og så kan vi samtidig træne med holdet ved siden af,« siger Gemke.

Det er med de to unge fyres egne ord uoverskueligt at tænke over, hvor mange gange de har stået på gulvet i Aarhus Badmintonhal, kun de to, selv om der ikke var holdtræning. Trænet, presset hinanden. Bare fordi de havde lyst.

Som dengang i 7. klasse, hvor de i stedet for at tage til præst, besluttede sig for at indtage halgulvet tidligt om morgenen. Konkurrencegenet i dem begge blev hele tiden udfordret.

Og nu, hvor begge får fast spilletid for to rivaliserende klubber i badmintonligaen, er konkurrencen naturligvis optimeret. Ikke, at den ikke altid har været der, det har den, og ikke kun, når der skal smækkes til fjerbolde. Bølgerne går højt mellem de to, og det er ikke unormalt, at der kan gå et par dage, hvor følelsen af et nederlag, om det så er i badminton eller FIFA på værelset, sidder i kroppen og kommer til udtryk.

»Vi kan sagtens have dage, hvor vi nærmest hader hinanden. Men vi skal jo træne, og så finder vi som regel sammen igen, men stemningen kan godt være presset,« siger Gemke, mens Antonsen griner, tænker tilbage på dengang, han vandt 11-0 i en træningskamp for mange år siden, hvilket fik venskabet på alvorlig kollisionskurs.

Man skal dog ikke tage fejl. Det handler ikke kun om at kunne pege fingre. Sparringen mellem de to skal bruges konstruktivt, ellers har den ingen værdi, og det ved de godt.

»Vi ved godt, at vi er større konkurrenter nu, efter Rasmus er skiftet. Så på den måde ved vi også godt, at vi har sindssygt meget brug for hinanden. Vi står jo sammen hver dag, så hvis jeg har en dårlig dag, og ikke giver mig fuldt ud, så kan Rasmus godt se det, og så taber jeg. Det kan vi ikke bruge til noget. Så vi er konkurrenter, men vi bliver nødt til at være bedre træningskammerater, og hjælpe hinanden,« siger Antonsen.

Når AB Aarhus i aften byder Højbjerg Badminton Klub inden for til opgøret, som man absolut ikke vil tabe, så er der alligevel en storfavorit.

AB Aarhus ligger nummer to i badmintonligaen, og mens de har reddet på en bølge hele sæsonen, så er Højbjerg sunket til bunds under stregen, der angiver, hvilke to hold, som skal spille om at undgå nedrykning.

I aften skulle så have været aftenen, hvor Rasmus Gemke og Anders Antonsen skulle have stået på hver sin side af nettet i badmintonligaen. Sådan bliver det ikke.

Gemke, der netop er vendt tilbage fra en skadesperiode på halvanden måned, står nemlig som førstesingle, da Højbjergs normale etter, Morten Brødbæk, er skadet, og Antonsen står som andensingle for AB Aarhus.

Aarhus' to største badmintonklubber duellerer altså i aften i Aarhus Badmintonhal, men den første duel i badmintonligaen mellem de to talenter fra hver sin side af Kastanjevej er udsat på ubestemt tid.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se video: De stenriges legetøj - 45 superbiler rullede ind på torvet

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent

Debat

Afvist på en bar: Kom igen, når du har crop top på

Kultur For abonnenter

Pip pip på Svalegangen: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

AGF

Valby, Brønshøj, Marstal og kikset hooligan-stormløb på Gentofte Stadion: AGF-kampe ude i landet giver særegne oplevelser

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

AGF

AGF meldt til politiet efter dramatisk ulykke: Træner lå fastklemt og bevidstløs i styrkecenter

Aarhus

Ugens corona-tal: Antallet af indlagte halveret, men smitten er steget i forhold til forrige uge

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Fuld gevinst til patrulje: Nappede to narkosælgere i ét hug

Annonce