Annonce
Østjylland

Verdens - måske - mest bæredygtige hus ligger i Grenaa

Villa Grenaa har, som den første bygning i verden, opnået PEFC-certificering, for at være bygget af træ, der er fra bæredygtigt skovbrug. Foto: Lone Hammer Sørensen
Villa Grenaa kan nu prale af at være første bygning i verden, der har fået en særlig certificering for at være bygget af træ fra bæredygtigt skovbrug. Den hæder kom i hus fredag. Og parret bag huset håber snart på at få endnu en certificering, der slår fast, at huset ligger i den absolutte top af bæredygtighed og klimatilpasning.

Grenaa: Man kan ikke se det på huset, der ligger i den sydlige del af Grenaa og glimter sort i regnen. Men det er, formentligt, et af verdens mest bæredygtige byggerier. Faktisk kan man sige, at det bidrager til klimatilpasningen på den positive side, fordi huset vil komme til at producere el i overskud til andre.

- Ja, altså jeg skal ikke kunne sige, om der er nogle huse i Friland (økolandsbyen på Djursland, red.), der er ligeså bæredygtige. Og ja, selvfølgelig kan der også være hytter i Afrika, lyder det fra bygherre Dennis Friis Thaagaard, der fredag, samme tid som han slog dørene op for offentligheden i det 135 kvadratmeter store hus, modtog den såkaldte PEFC-certificering (Programme for the Endorsement of Forest Certification), der hædrer bygninger lavet af træ fra bæredygtigt skovbrug.

- Vores hus er det første i verden, der har fået den certificering, siger Dennis Friis Thaagaard, der fortæller om store vanskeligheder undervejs i projektet, fordi Villa Grenaa måtte træde sine egne og helt nye veje.

- Det var svært at finde bæredygtige materialer, og når vi endelig fandt dem, var de voldsomt dyre. Det var svært at få rådgivning, og det var svært at få testet. Derfor giver det heller ikke nogen mening at beregne kvadratmeterprisen her, fordi næste gang, man bygger et tilsvarende hus, vil det ikke være nær så dyrt, siger Dennis Friis Thaagaard, der selv er ejer og stifter af konsulentfirmaet Sustainor, der hjælper firmaer med at optimere bæredygtige CSR-tiltag i hverdagen.

Annonce

Villa Grenaa

Villa Grenaa, der formentlig er landets mest bæredygtige bolig, er opført på Ramskovvej 18 i det sydlige Grenaa.

Familien, der består af mor Louise Friis Thaagaard, far Dennis Friis Thaagaard og sønnen Falk Friis Thaagaard, flytter ind i den kommende weekend.

Bygherre på det 135 kvadratmeter store hus er ægteparret selv, og huset har været undervejs, idet familien købte grunden i 2012.

Hovedentreprenøren er Jakobsen Huse fra Galten.

Villaen har netop modtaget PEFC-certificering som den første bygning i verden, der er bygget af træ fra bæredygtigt skovbrug. Ejerne forventer at opnå bæredygtigheds-certificeringen, DGNB-certificering, enten i guld eller platin i den kommende tid.

Huset, der er bygget i sort træ, er i et plan med en stor træterrasse hele vejen omkring huset og med stort udhæng på ståltaget.

Det er ikke muligt at få oplyst, hvad huset har stået parret i, rent økonomisk.

Hus efter hans hoved

Derfor måtte han da også bygge sådan et bæredygtigt og klimavenligt hus.

- Ja, det kunne ikke være anderledes. Det er sådan, jeg er. Man kan sige, at min kone står for æstetikken og indretningen, mens jeg har stået for det bæredygtige, siger hus-ejeren, der fortæller, at grunden blev købt helt tilbage i 2012. Imens, huset tog form, har familien boet til leje, så der har ikke været voldsomt travlt med at få det færdigt.

- Først de seneste to år, hvor arkitekter og planerne, begyndte at blive så dyre, at nu skulle huset også se at blive færdig, er det gået stærkt, siger Dennis Friis Thaagaard.

Målsætningen var at bygge et sundt hus at bo i, og så skulle det ikke kun være bæredygtigt efter familiens egne regler, men efter den mest skrappe certificering indenfor bæredygtigt byggeri, nemlig den tyske standard DGNB, som nu er overtaget af EU og dermed Danmark. Der var bare ikke lavet en manual endnu.

Det har ægteparret Friis Thaagaard gjort nu, og alle kan få lov at kopiere den, ganske gratis.

- Det behøver vi ikke tjene penge på, mit firma Sustainor går fint i forvejen. Så folk kan bare kontakte mig eller holde øje med vores hjemmeside og Facebook, hvor manualen bliver lagt ud i nær fremtid, lyder det fra ham.

Lavt forbrug af kemi

Familien valgte sammen med hovedentreprenøren Jakobsen Huse fra Galten PEFC-certificeringen, der sikrer, at alt træ i huset stammer fra bæredygtigt skovbrug.

Huset har desuden et meget lavt forbrug af farlig kemi.

- Man kan slippe for medicin, hvis man lider af astma og allergi, siger bygherren.

Der er nemlig et meget sundt indeklima, fordi der er lerklinede vægge, næsten ingen plast og kontrol med indholdet af fuger og maling, ligesom vandsystemet er vitaliseret.

Energiforbruget er minimalt, og det stammer fra de utætte ventilationsvinduer - det er med vilje - og varmepumpen, der konstant sørger for at suge opvarmet luft ind gennem vinduerne. Energien bruges til at opvarme vandet i gulvvarmen samt det varme brugsvand. Indtil videre stammer en del af elforbruget af et mindre solcelleanlæg på taget. Familien kører Tesla og har et stort forbrug af grøn strøm.

Vandforbruget er også minimalt, da næsten alt vand fra brusere og badekar bliver renset og genbrugt i toiletter og vaskemaskine. Desuden opsamles vandet fra taget til udendørs brug, for eksempel havevanding.

Parret Louise og Dennis Friis Thagaard har brugt mange timer og mange penge på deres bæredygtige villa. Foto: Lone Hammer Sørensen

Stopfyldt til åbent hus

Til det åbne hus var der fyldt. Og det havde der været fra klokken 10.

- Altså vi havde regnet med alt mellem 30 og 300 personer, det er svært at sige på forhånd, hvor mange der vil dukke op, siger husejeren.

At pressen også var interesseret, kan ses af, at ud over denne avis var også Jyllands-Posten og TV 2 på besøg.

Et par fra Femmøller, Helle Sørensen og Bent Kjeldsen, var også på visit for at få inspiration til deres kommende grønne helårshus.

- Vi skal selv snart i gang med at bygge, så det er sjovt at se, hvordan andre har gjort. Meget af det er også smag og behag, jeg er for eksempel ikke så vild med taget, som er overdimensioneret, synes jeg, siger Helle Sørensen, og tilføjer, at de også skal have sort træ, sort tag og sorte vindueskarme.

- Men ikke sorte tagrender og nedløbsrør. De skal være blanke, har Bent bestemt. Det er et kompromis, vi har indgået, siger Helle Sørensen.

Nu har ægteparret Thaagaard taget alle børnesygdommene og lavet et kæmpe forarbejde med deres grønne hus, og nu kan manualen til byggeriet bare kopieres. Ganske gratis, lyder det fra Dennis Friis Thaagaard. Foto: Lone Hammer Sørensen
Det har ikke været lige til at nå frem til en bolig, der tæller på den positive side af klimaregnskabet. Det har været svært at finde materialer, at få dem testet og at få rådgivning. Men nu står Villa Grenaa der. Foto: Lone Hammer Sørensen
Det grønne hus er holdt helt i sort. Sort træ, sort ståltag og sågar sorte tagrender og ditto nedløbsrør. Foto: Lone Hammer Sørensen
Der var åbent hus i Villa Grenaa fredag mellem klokken 10 og klokken 14, og det trak folk til fra begyndelsen til slutningen. Foto: Lone Hammer Sørensen
Louise Friis Thaagaard står for æstetikken i huset, mens Dennis Friis Thaagaard tager sig af det bæredygtige. Foto: Lone Hammer Sørensen
Håndværkere, arkitekter, venner og nysgerrige valfartede til Ramskovvej nummer 18 i Grenaa, hvor Danmarks formentlig mest bæredygtige hus nu ligger. Foto: Lone Hammer Sørensen
Træhuset på 135 kvadratmeter har ikke været let at bygge, så det blev så bæredygtigt og klimavenligt som muligt. Parret købte grunden i 2012. Foto: Lone Hammer Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

AGF

AGF må undvære en håndfuld profiler i træningskamp

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Annonce