Annonce
Aarhus

Verdens mindste højhus ligger i Aarhus - alt er udlejet

<p>Steen Mengel foran huset i Høegh Guldbergs Gade 33.</p>

Alle 15 lejligheder er udlejet i »verdens mindste højhus«, Mengel Tower, i Aarhus.

Annonce

Et nyt, højt og flot hus har rejst sig ved Nørreport i Aarhus. Alle 15 lejligheder på de seks etager er allerede lejet ud og taget i brug.

Manden bag er Steen Mengel, der har fået Exners Tegnestue, der nu hedder E + N, til at tegne huset som en slags afslutning på Høegh Guldbergs Gade.

&#xA;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;

Huset er smukt udført, og der er brugt mursten og vægtige materialer, for eksempel teglsten, granit og kobber.

&#xA;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;

»Det er materialer, som ældes med ynde,« siger Steen Mengel, der har arbejdet sammen med arkitekt Kjeld Ghozati fra E + N om meget af det.

<p>Navnet er skrevet i mursten, der er muret ind i byggeriet. Mengel Tower, Verdens mindste højhus i verdens mindste storby.</p>

Men han er ikke færdig med området. Han vil gerne gøre det lille areal omkring huset til en bypark i teglsten, en oase, et åndehul for dem, der bor der, og for dem, der kommer forbi.

&#xA;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;

Lejlighederne i huset er til udlejning og mellem 53 og 107 kvadratmeter.

Der er sydvendte altaner og flot udsigt over byen fra mange af dem.

Også i lejlighederne er der kræset for udsigten med vinduespartier, der giver mulighed for at kigge ud over byen, havnen og vandet.

»For mig er det vigtigt, at de bygninger, jeg skaber, omfavner de mennesker, der bruger dem, med kærlighed,« siger Mengel.

De huse, han har opbygget, minder ikke om hinanden.

»De tager udgangspunkt i de steder, hvor de bliver bygget, så de passer ind,« siger Mengel, der har arbejdet meget sammen med arkitekt Karen Exner, blandt andet også om det hus på Banegårdspladsen, hvor Århus Stiftstidende bor.

»Aarhus er en dejlig by, som jeg brænder for, og jeg gør alt, jeg kan, for at gøre den bedre, også for eftertiden. Det, vi laver, skal også se godt ud om 25 og 50 år,« siger han.

I Aarhus Byråd har Mengel fået ros for, at han er gået ind i en meget konstruktiv dialog om at rette huset til efter nabokritik. Der blev stillet krav og fundet løsninger undervejs.

Naboer klagede over bygningens omfang og arkitektur, forringede lys- og udsigtsforhold. Det blev ordnet ved at gøre tårnet lavere og bredere.

Selv er Mengel meget tilfreds med samarbejdet med afdelingen for teknik og miljø hos kommunen med det formål at løfte byens bygninger op i en højere klasse.

»Et eksempel er måden, tagafslutningen er løst på. Den er kommet i stand gennem et godt samarbejde med stadsarkitekten og hans folk, da jeg ikke følte den var klaret perfekt. Vi endte med at fjerne noget af boligarealet,« siger Steen Mengel.

»Det hus, som står på grunden nu, er det tredje, som er tegnet. De to andre ligger i papirkurven,« siger Mengel.

I facaden ud mod gaden har Mengel i murstenene fået skrevet husets navn »Mengel Tower« med tilføjelsen »Verdens mindste højhus i verdens mindste storby«. Desuden står arkitektfirmaets navn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Annonce