Annonce
Aarhus

Verdens mindste højhus ligger i Aarhus - alt er udlejet

<p>Steen Mengel foran huset i Høegh Guldbergs Gade 33.</p>

Alle 15 lejligheder er udlejet i »verdens mindste højhus«, Mengel Tower, i Aarhus.

Et nyt, højt og flot hus har rejst sig ved Nørreport i Aarhus. Alle 15 lejligheder på de seks etager er allerede lejet ud og taget i brug.

Annonce

Manden bag er Steen Mengel, der har fået Exners Tegnestue, der nu hedder E + N, til at tegne huset som en slags afslutning på Høegh Guldbergs Gade.

&#xA;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;

Huset er smukt udført, og der er brugt mursten og vægtige materialer, for eksempel teglsten, granit og kobber.

&#xA;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;

»Det er materialer, som ældes med ynde,« siger Steen Mengel, der har arbejdet sammen med arkitekt Kjeld Ghozati fra E + N om meget af det.

<p>Navnet er skrevet i mursten, der er muret ind i byggeriet. Mengel Tower, Verdens mindste højhus i verdens mindste storby.</p>

Men han er ikke færdig med området. Han vil gerne gøre det lille areal omkring huset til en bypark i teglsten, en oase, et åndehul for dem, der bor der, og for dem, der kommer forbi.

&#xA;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;

Lejlighederne i huset er til udlejning og mellem 53 og 107 kvadratmeter.

Der er sydvendte altaner og flot udsigt over byen fra mange af dem.

Også i lejlighederne er der kræset for udsigten med vinduespartier, der giver mulighed for at kigge ud over byen, havnen og vandet.

»For mig er det vigtigt, at de bygninger, jeg skaber, omfavner de mennesker, der bruger dem, med kærlighed,« siger Mengel.

De huse, han har opbygget, minder ikke om hinanden.

»De tager udgangspunkt i de steder, hvor de bliver bygget, så de passer ind,« siger Mengel, der har arbejdet meget sammen med arkitekt Karen Exner, blandt andet også om det hus på Banegårdspladsen, hvor Århus Stiftstidende bor.

»Aarhus er en dejlig by, som jeg brænder for, og jeg gør alt, jeg kan, for at gøre den bedre, også for eftertiden. Det, vi laver, skal også se godt ud om 25 og 50 år,« siger han.

I Aarhus Byråd har Mengel fået ros for, at han er gået ind i en meget konstruktiv dialog om at rette huset til efter nabokritik. Der blev stillet krav og fundet løsninger undervejs.

Naboer klagede over bygningens omfang og arkitektur, forringede lys- og udsigtsforhold. Det blev ordnet ved at gøre tårnet lavere og bredere.

Selv er Mengel meget tilfreds med samarbejdet med afdelingen for teknik og miljø hos kommunen med det formål at løfte byens bygninger op i en højere klasse.

»Et eksempel er måden, tagafslutningen er løst på. Den er kommet i stand gennem et godt samarbejde med stadsarkitekten og hans folk, da jeg ikke følte den var klaret perfekt. Vi endte med at fjerne noget af boligarealet,« siger Steen Mengel.

»Det hus, som står på grunden nu, er det tredje, som er tegnet. De to andre ligger i papirkurven,« siger Mengel.

I facaden ud mod gaden har Mengel i murstenene fået skrevet husets navn »Mengel Tower« med tilføjelsen »Verdens mindste højhus i verdens mindste storby«. Desuden står arkitektfirmaets navn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Her er planen: Dagtilbud og folkeskoler i Aarhus åbner gradvist over flere dage

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce