Annonce
Udland

Verdens største fly er for første gang kommet på vingerne

Gene Blevins/Reuters
Et fly med et vingefang på størrelse med en fodboldbane var lørdag aften på sin første prøveflyvning i USA.

Verdens største fly har gennemført sin første testflyvning. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Lørdag aften dansk tid kom flyet, der har et vingefang på størrelse med en amerikansk fodboldbane og går under navnet Roc, for første gang på vingerne over Mojave-ørkenen i Californien.

Flyet er bygget af Stratolaunch Systems, som er den nu afdøde medstifter af Microsoft Paul Allens virksomhed.

- I dag fløj Stratolaunch-flyet 2,5 timer over Mojave-ørkenen med en tophastighed på 189 mil i timen, skriver virksomheden på Twitter.

Det svarer til en hastighed på 304,2 kilometer i timen.

Den første flyvetur for det hvide fly, der går under navnet Roc, blev overværet af hundredvis af tilskuere, der var mødt op ved landingsbanen i Mojave Air and Space Port.

Flyet er designet til at nedkaste raketter og opsende rumfartøjer med en vægt på op til næsten 227 ton fra luften.

Stratolaunchs direktør, Jean Floyd, kalder i en pressemeddelelse prøveflyvningen for "fantastisk".

- Dagens flyvning fremmer vores mission om at skabe et fleksibelt alternativ til opsendelse fra jorden, siger direktøren.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce