Annonce
Aarhus

Verdens største hjernesamling flytter fra Aarhus til Odense

Til efteråret flytter verdens største samling af hjerner fra Aarhus til Odense. Arkivfoto: Annelene Petersen

9479 hjerner savnede nyt hjem, når psykiatrien flytter fra Risskov til Skejby. Nu ser det ud til, at den unikke samling får ny plads i Odense.

Annonce

RISSKOV: 9479 hjerner i skiver flytter efter al sandsynlighed til Syddansk Universitet, når psykiatrisk hospital i Risskov til efteråret flytter til Det Nye Universitetshospital i Skejby.

Skæbnen for verdens største samling af konserverede hjerner lød ellers i første omgang på nedlæggelse eller destruktion. Det var simpelthen for dyrt at flytte de mange tusinde hjerner i forhold til det forskningsmæssige udbytte, man ville få. En pris på flere millioner for at flytte de mange hjerner fik derfor tomlen ned fra Region Midtjyllands i juni 2017, som i stedet ønskede at overdrage samlingen til en anden forskningsinstitution.

Og det ser nu ud til at være lykkes.

Syddansk Universitet, Psykiatrien i Region Syddanmark og Odense Universitetshospital ser stort potentiale for samlingen. Og på Syddansk Universitet har man også pladsen til den store samling.

- Vi har sat hjerneforskning på vores strategiske dagsorden ved at etablere hjerneforskningscenteret Bridge sammen med Psykiatrien i Region Syddanmark og SDU, så vi er glade for, at vi kan hjælpe med at bevare den unikke hjernesamling på danske hænder. Vi har en ambition om at øge det forskningsmæssige udbytte af samlingen til gavn for patienterne, blandt andet ved at gøre den tilgængelig for forskere i hele verden, forklarer Kim Brixen, direktør på OUH i en pressemeddelelse.

Hjernesamlingen


  • Omkring 9400 beholdere med hjerneskiver i formalin
  • Ca. 50.000 paraffinklodser med indstøbt hjernevæv
  • Omkring 250.000 hjernesnit fra ca. 6500 patienter.
  • Omkring 95 % af samlingen forventes i brugbar stand, mens 5 % forventeligt må kasseres.
  • Hjerneforskningscenteret BRIDGE forventer en årlig driftsomkostning på 550.000 kroner til vedligehold af samlingen.
Annonce

Lav forskningsværdi

De 9479 hjerner er indsamlet fra psykiatriske patienter indlagt på danske statshospitaler i perioden 1945-1982. Der er dog kun knyttet journaler til 2000 af dem. Det er blandt andet derfor, man har vurderet at forskningsværdien er for lav i forhold til prisen på flere millioner kroner for en flytning.

- Den formalin som hjernerne er opbevaret i ødelægger væv og gør det usikkert, om man får valide resultater, har institutleder Kristjar Skajaa fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet tidligere forklaret til Århus Stiftstidende.

Hovedparten af hjernerne er desuden indsamlet uden samtykke - efter gældende regler - og Den Videnskabsetisk Komite har tidligere udtalt, at det vil være uetisk at kontakte pårørende forud for forskning i Hjernesamlingen.Men hos Region Midtjylland er man glad for, at samlingen har fundet ny ejer.

- Jeg er rigtig glad for, at Region Syddanmark og Bridge er parate til at overtage den nationale samling af hjerner fra hele landet fra os, når vi ikke længere selv kan huse den. Det er godt, at vi i regionerne kan samarbejde om den slags, og sammen sikre forskere fra hele landet, og udlandet, adgang til at forske i samlingen, siger Jacob Isøe Klærke (SF), formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midtjylland i pressemeddelelsen.

Overdragelsen til Odense ventes formelt godkendt på regionsrådsmødet i Region Midtjylland 30. maj 2018.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Bandekonflikt ulmer igen i Aarhus: 23-årig sigtet efter bandeparagraf

Aarhus For abonnenter

Pukkelbump får skældud: Men i virkeligheden elsker mange dem

Annonce