Annonce
Østjylland

Verdensballettens ynde og historiens vingesus trækker fuldt hus på Møllerup Gods

Den gule hovedbygning på Møllerup Gods agerer bagtæppe, når Verdensballetten for 7. gang spiller under åben himmel på Djursland. Stig (i lyseblå skjorte) og Anne Sophie Gamborg ved hans side er værter. Sammen med dem knokler et stort hold af familie, ansatte og frivillige. Her er det Anne-Sophie Milling, Christoffer Gamborg, Agnete Roesdahl, 'Jørgensen' og Mette Ebert. Foto: Michael Svenningsen

1600 gæster finder vej til Møllerup Gods, når Verdensballetten danser i de historiske rammer på Djursland lørdag. 85 frivillige knokler for at give gæsterne, der også tæller dronning Margrethe, en enestående oplevelse.

MØLLERUP: Måske er det den usædvanligt varme sommer, måske er det en sommertradition, som flere tager til sig. I hvert fald er der aldrig før solgt så mange billetter til Verdensballetten på Møllerup Gods så tidligt, som det har været tilfældet i år.

Godsejerparret Anne Sophie og Stig Gamborg forventer fuldt hus med 1600 gæster, når turnéen med dansere og musikere i international topklasse gæster godset for 7. gang på lørdag.

- Vi sælger normalt virkelig mange billetter de sidste to uger op til, men i år har vi haft et tidligt billetsalg, fortæller Anne Sophie Gamborg, der naturligvis glæder sig over den store interesse for arrangementet, som hun og familien lægger mange kræfter i at forberede.

Med en stadig lovende vejrudsigt kunne man måske endda fristes til at sætte et par ekstra stolerækker op. Men det kommer ikke til at ske. Med 1600 gæster er man allerede over sidste års besøgstal.

- Og vi vil ikke gå på kompromis med kvaliteten for de 1600 gæster for at klemme 50 ekstra ind. Det skal være rart at komme her. Når man ser ballet, kan man ikke sætte folk, som var det en rockkoncert. Man skal kunne se fødderne på scenen, forklarer Anne Sophie Gamborg.

Annonce

Når man ser ballet, kan man ikke sætte folk, som var det en rockkoncert. Man skal kunne se fødderne på scenen.

Anne Sophie Gamborg, godsejer.
Godt 400 gæster og et gospelkor tager plads i parken lørdag eftermiddag. Hvordan placerer man dem bedst? Foto: Michael Svenningsen

Værter for dronningen

Forberedelserne til lørdagens begivenhed er i fuld gang, og Anne Sophie Gamborg er med hele vejen, både som strateg og til at tage fat, når der skal flyttes rundt og skabes plads. Men på selve dagen hviler ansvaret på eventmanager Mette Ebert, så godsejerparret kan hellige sig rollen som værter.

På gæstelisten er dronning Margrethe, der også tidligere har overværet Verdensballetten på Møllerup Gods sammen prins Henrik.

- Vi har været heldige, at regentparret har prioriteret det de år, hvor de har været på Marselisborg. Og jeg tror også, at de nyder det. De har en tilknytning til Møllerup og er kommet her gennem mange år. Der en smule feriestemning over det, fordi besøget både er officielt og samtidig af privat karakter, fortæller Anne Sophie Gamborg.

I år må dronningen for første gang møde op uden sin husbond, der gik bort i februar.

- Vi kommer til at savne prins Henrik. Og det gør dronningen nok endnu mere, siger Anne Sophie Gamborg og fortæller, at man under forestillingerne ofte har set regentparret snakke om det, der foregår på scenen.

Inden forestillingen spiser dronningen middag med godsejerfamilien i hovedbygningen.

Verdensballetten 2018


  • Verdensballetten kommer til Møllerup Gods lørdag 14. juli.Årets turné er den 11. og hidtil største med seks forestillinger i juli (Sølyst i Klampenborg, Benen-Diken-Hof på Sild, Ribe Kunstmuseum, Møllerup Gods, Broholm Gods og Den Tilsandede Kirke) og som noget nyt tre i august (Fængslet i Horsens, Høfde 90 ved Agger og Nørre Vosborg ved Vemb).
  • I år lover Verdensballetten 'en god blanding af klassisk ballet og moderne dans'.
  • Forestillingerne i juli tager udgangspunkt i den russiske komponist Tjajkovskij med uddrag af blandt andre Svanesøen, Nøddeknækkeren og Tornerose.
  • Årets dansere er: Steven Mcrae, The Royal Ballet of London, Iana Salenko, Staatsbalett Berlin, Marian Walter, Staatsbalett Berlin, Lauren Cuthbertson, The Royal Ballet of London, Federico Bonelli, The Royal Ballet of London, Nehemaih Kish, The Royal Ballet of London og Yuhui Choe, The Royal Ballet of London.
  • Desuden medvirker operasangerinde Susanne Elmark, operasanger og stifter af Verdensballetten Jens-Christian Wandt samt duoen Walentin og McKenzie på violin og piano.
Dronning Margrethe deltager igen i år ved Verdensballetten på Møllerup Gods. Her ses hun et af de foregående år i selskab med godsejer Stig Gamborg. Arkivfoto: Henning Bagger / Scanpix

Arbejdsomme unge

Til at løfte arrangementet står i år en rekordstor skare på 85 frivillige, som i løbet af torsdag, fredag og lørdag får parkanlæg og ridebane forvandlet til scene, tilskuerrækker og picnicområde.

- Vi havde aldrig kunnet få det hele op at stå, hvis det ikke var for dem, siger Mette Ebert.

Anne Sophie og Stig Gamborgs fire børn på 20, 25, 27 og 28 år er traditionen tro også engageret i arbejdet, og sammen med de lokale støtter er det mange af deres venner, der trækker i den turkise t-shirt, som er de frivilliges arbejdsuniform.

- Det har altid været de store børns venner, men i år er det Valdemar, vores yngste, der har samlet en flok, fortæller Anne Sophie Gamborg, som til gengæld kvitterer med grillmad, fadøl og en velfortjent tur i poolen søndag.

- Vi prøver også at hjælpe dem, så de kan skrive jobbet på deres cv.

At være frivillig ved et ballet- og operaarrangement i Jylland viser da om noget, at man er et engageret og arbejdsomt ungt menneske, mener Anne Sophie Gamborg.

Agnete Roesdahl (fra venstre), Anne Sophie Gamborg og Anne-Sophie Milling er i fuld gang med forberedelserne til lørdagens forestilling. Foto: Michael Svenningsen
Let og yndefuldt ser det ud, når den internationale trup af dansere går på scenen foran godsets hovedbygning. Arkivfoto: Henning Bagger / Scanpix

Gospel, historie og hamp

Lørdag klokken 16 åbner parken ved godset. Her vil godt og vel 400 gæster nyde eftermiddagen og en picnickurv, som er bestilt på forhånd.

- Vi er meget rørt over, at folk kommer så tidligt på dagen for at opleve det kulturhistoriske miljø og mærke historien i de her bygninger, der har været drevet siden Middelalderen, siger Anne Sophie Gamborg.

Parken er velfriseret til lejligheden, og det glæder Anne Sophie Gamborg, at der med Verdensballettens årlige besøg i juli er sat en deadline på, hvornår buske og græstæppe skal stå knivskarpt.

- Når man nu går og holder parken i fin form hele året, er det så dejligt, at den bliver brugt. Det giver en helt særlig stemning, når der sidder 400 mennesker og spiser sammen.

I år krydres seancen som noget nyt med en gospelkoncert i parken af det randrusianske Riverside Gospelchoir.

Publikum kan desuden gå med på en historisk rundvisning på godset, eller lytte til et foredrag om hamp.

Møllerup Gods har de seneste år specialiseret sig i at dyrke hamp, blandt andet til fødevareproduktion. Det vil de spisende gæster også få at smage, hvad enten de tager plads på godsets eget spisested Hubertus Kroen eller i parken.

Kroens menu med tre retter byder blandt andet på en hovedret med braiseret gris, skagenskinke og sommergrønt samt kartofler med krydderurter og sauce tilsmagt med hampesennep og asier.

I picnic-kurven finder man blandt andet rugbrød bagt med hamp, skovkvægspegepølse med hamp, kålsalat med hamppesto og hjemmebagt brownie med hamp.

Ud over Verdensballettens sommervisit er Møllerup Gods kendt for sin produktion af hamp til fødevarer og hudplejeprodukter. Det kan lørdagens gæster blive lidt klogere på, når 'hamp-mobilen' slår dørene op og viser frem. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand sigtes for drabsforsøg ved Paludan-demo - politiet anholder mistænkt medgerningsmand

Aarhus

Gratis blåmuslinger til alle: Clausens Fiskehandel klar med 1 ton stor gave

Aarhus

Demonstration mod racisme aflyst: Ny dato ikke på plads

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

Annonce