Annonce
Østjylland

Verdenskendt tegneserieskaber er død

Stan Lee døde mandag i en alder af 95 år. Han havde gennem længere tid kæmpet med dårligt helbred. Her ses han sidste år ved premieren på den nyeste Spiderman-film.

Stan Lee var manden bag Spiderman, X-Men, Hulken og en række andre tegneseriehelte. Han døde mandag 95 år.

Den verdenskendte tegneserieskaber Stan Lee er død i en alder af 95 år.

Det skriver det amerikanske nyhedsmedie TMZ. Mediet citerer Lee's datter.

Stan Lee er manden bag Marvel Comics og har skabt tegneseriesensationer som Spiderman, Hulken, De Fantastiske Fire, Iron Man, Captain America og X-Men.

- Min far elskede alle sine fans. Han var den største og mest anstændige mand, siger datteren J.C. Lee til TMZ.

Den 95-årige Lee havde igennem flere måneder kæmpet med et stadigt dårligere helbred, og tidligt mandag morgen blev han bragt til Cedar's-Sinai Medical Center i Los Angeles, hvor han døde.

Efter nyheden om hans død rapporterer en række medier, at tusindvis af fans er begyndt at bruge hashtagget #Excelsior som en hyldest til Stan Lees berømte signaturudsagn.

Stan Lee's karriere i forlagsbranchen begyndte helt tilbage i 1939, og i løbet af 1950'erne og 1960'erne så flere af verdens mest ikoniske helte og heltinder dagens lys i Marvels tegneseriehæfter.

Kongstanken var, at tegneserier ikke blot skulle henvende sig til børn, men også fortælle historier til et ældre publikum.

Lee's tegneserieunivers har dog også gjort sig godt på det store lærred. Spillefilm med Marvel-helte i fokus har indbragt mere end 110 milliarder kroner i billetsalg på verdensplan.

I 2011 fik han en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Og i de film har de fleste biografgængere nok lagt mærke til Stan Lee's karakteristiske smil og mørke solbriller. Han har nemlig gæsteoptrædener i samtlige af Marvels superheltefilm.

Sidste år mistede han sin kone gennem knap 70 år, Joan Lee. I 1947 giftede parret sig, og siden fik de datteren Joan Celia og senere datteren Jan, der døde tre dage efter fødslen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce