Annonce
Udland

Verdensnaturfonden: Tab i Amazonas er enestående stort

Bruno Kelly/Reuters

Amazonas hærges af store skovbrande, og det er fatalt for biodiversitet, dyreliv og verdens klimasystemer.

Amazonas, som er verdens største regnskov, står i flammer, og det er en katastrofe. Det slår Bo Øksnebjerg, som er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden i Danmark, fast.

De mange brande i regnskoven har de seneste dage fået stor international opmærksomhed.

Det skete, efter at satellitdata fra Brasiliens Institut for Rumforskning (Inpe) tidligere på ugen viste, at Amazonas har været ramt af et rekordhøjt antal brande i år.

- Hver tiende dyre- og planteart på kloden bor i Amazonas, så det er et af de mest artsrige områder på jorden. Store dele er ikke udforsket endnu, men man anslår, at der er omkring 2,5 millioner forskellige insekter og 16.000 forskellige arter af træer.

- Tabet er enestående stort. Rent biologisk er det en katastrofe, for i forvejen er verdens dyre- og planteliv i knæ, siger Bo Øksnebjerg.

Hvert år bliver dele af Amazonas brændt af for at få jord til landbrug, men i år er antallet af skovbrande rekordhøjt.

Der blev registreret omkring 73.000 skovbrande mellem januar og august, mens der i hele 2018 blev registreret under 40.000 brande, viser tal baseret på satellitovervågning.

Skovbrandene i Amazonas truer dyrelivet og biodiversiteten, men Bo Øksnebjerg kalder det en dobbeltkatastrofe for klimaet.

- Vi kæmper i forvejen med klimaforandringer, og det forværres af skovafbrænding, for det er kulstof, som kommer op i atmosfæren. Det svarer stort set til at brænde kul af.

- Samtidig optager skoven CO2 og omdanner det til ilt. For at bekæmpe klimakrisen skal vi have så meget af vores overskydende CO2 ind i træerne som muligt, så det er katastrofalt, at træerne forsvinder på den her måde, siger han.

Regnskoven brændes af for at gøre plads til landbrug, men ifølge Bo Øksnebjerg kan det ikke betale sig.

- Uden træer bliver jordens næringsstoffer udvasket, når det regner. Nogle steder kan man dyrke landet i måske 3-7 år, men så bliver den næringsfattig, og til sidst kan man ikke engang gøde sig ud af det.

- Økonomer har regnet ud, at indtægterne fra landbruget på al den skov i Amazonas, der blev fældet fra 2007 til 2016, kun udgør 0,013 procent af hele Brasiliens bruttonationalprodukt, forklarer han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce