Annonce
Kultur

Verdensnavn lød som støjen fra avisens trykkeri: Uriah Heep vender tilbage

Til venstre og øverst til højre Uriah Heep i den besætnin, der optrådte i Vejlby Risskov Hallen i oktober 1973. David Byron, Mick Box, Ken Hensley, Gary Thain og Lee Kerslake. Nederst til håjre ses Uriah Heep anno 1970, hvor guitarist Mick Box ses som nummer to fra højre. Mick Box er eneste Uriah Heer-medlem, der har været med hele vejen. Pressefotos

Train melder om godt gang i salget af billetter til Uriah Heeps koncert i Aarhus.

AARHUS: 26. oktober 1973 var en stor dag for mange århusianske rockfans. Uriah Heep - et af tidens helt store hard rock navne - lagde vejen forbi Danmarks næststørste by.

Rockfansene var kommet for at høre Easy Livin', Sweet Lorraine, July Morning, Sweet Freedom, Look at Yourself og alle de andre fantastiske numre fra gruppens på det tidspunkt seks studioalbum.

'Byens Avis' - Århus Stiftstidende var naturligvis også til stede ved koncerten i en tætpakket Vejlby-Risskov Hallen, men hvor publikum hujede, dansede, klappede, piftede, sang og rockede, brugte avisens anmelder formentlig i stedet tiden på at lede efter et sæt ørepropper.

Uriah Heep var ganske vist på toppen af bandets karriere, men det var ikke noget, der imponerede anmelderen, der ganske enkelt mente, at gruppen leverede en omgang "overvældende larm", som han sammenlignede med lyden af larmen i avisens trykkeri:

"Musikkens død triumferede på ny ved koncerten med den engelske rockgruppe Uriah Heep. Tomheden camoufleres med en overvældende larm - De kan høre cirka det samme hver eftermiddag i Aarhuus Stiftstidendes rotationshal, tilmed mere nuanceret," hed det dagen efter i Århus Stiftstidende.

Avisens anmelder måtte dog medgive, at Uriah Heep besad en vis professionel dygtighed, men konkluderede alligevel:

"Det lyder ens fra start til slut, resultatet er simpel hjerneblæsning, og den er næppe nødvendig for hysteriske Uriah Heep-tilhængere."

Annonce

Uriah Heep - Essen, Tyskland - 6. november 2018


 • Grazed by Heaven
 • Return to Fantasy
 • Living the Dream
 • Too Scared to Run
 • Take Away My Soul
 • Rainbow Demon
 • Waters Flowin'
 • Lady in Black
 • Rocks in the Road
 • Gypsy
 • Look at Yourself
 • July Morning
 • Easy Livin'

Ekstra numre:


 • Sunrise
 • Knocking at My Door
Århus Stiftstidendes anmelder var ikke imponeret over Uriah Heeps koncert i 1973. Udklip fra avisen

Tæt på udsolgt

Århus Stiftstidendes rotationshal er siden flyttet til Vonsild syd for Kolding, hvor avisen dagligt trykkes sammen med en lang række andre aviser i Jysk Fynske Medier. Er der blandt læserne enkelte, der godt kunne tænke sig at høre, hvordan det lyder, når en avis trykkes, men ikke orker den lange tur til Vonsild, kan de i stedet skynde sig at købe billet til Train, der søndag 18. november - 45 år efter koncerten i Vejlby-Risskov Hallen - åbner dørene til endnu et besøg af de engelske legender.

Læsere, der bare gerne vil høre noget solid hård rock, er naturligvis også velkomne til koncerten, der ifølge Train er tæt på udsolgt. Men også kun tæt på.

Uriah Heep havde som sagt bandets storhedstid i den første halvdel af 70'erne, hvor det ene succesrige album efter det andet blev indspillet og efterfølgende i stort antal langet over pladebutikdiske rundt i hele verden.

Fra midten af 70'erne levede Uriah Heep en mere anonym tilværelse, hvor gruppen på trods af en fortsat stime af nye album levede mere og mere på renommeet og koncerterne var oftest en omgang 'greatest hits' fra begyndelser af karriereren. I forbindelse med seneste Europa-turné, der sluttede tidligere på året, var langt hovedparten af numrene fra de første seks album, der alle var sendt i handlen forud for koncerten i Vejlby-Risskov Hallen i oktober 1973.

Uriah Heep består i dag af guitarist Mick Box, Phil Lanzon på keyboards, vokal Bernie Shaw, trommeslager Russell Gilbrook og Davey Rimmer på bas. Pressefoto

Nyt album

Gamle, kendte numre er altid populære, men Uriah Heep har dog ofte mødt kritik for udelukkende at leve på fortidens succeser.

I forbindelse med denne turné, ser det ud til, at piben har fået en anden lyd. I hvert fald hvis tendensen fra de første koncerter på den turné, der bringer dem forbi Train.

Bevares, der er naturligvis stadig gamle numre på setlisten, som derudover også består af hele seks numre fra gruppens seneste album 'Living the Dream' - udgivet i september i år. Et album der af mange anmeldere har høstet masser af roser. Flere beskriver 'Living the Dream' som Uriah Heeps bedste album i årtier.

De nye numre til koncerten er naturligvis suppleret af adskillige af de, som ingen fans vil undvære.

Uriah Heep består af guitarist Mick Box, der er eneste medlem, der har været med fra Uriah Heeps fødsel tilbage i 1969. To - Phil Lanzon og Bernie Shaw på henholdvis keyboard og vokal - har begge være med fra 1986, mens trommeslager Russel Gilbrook kom med i 2007. Nyeste medlem, bassisten Davey Rimmer, overtog instrumentet i 2013.

Mick Box fra koncerten i Scandinavian Congres Center i 2003. Foto Helene Bagger

Speciel guest med dansk bassist

Hvordan Uriah Heep lød i oktober 1973 i Vejlby-Risskov Hallen kan desværre ikke genopleves, men gruppen udgav samme år et dobbelt livealbum indspillet en fredag aften i Birmingham januar 1973.

Om bandet bare havde en dårlig aften i Aarhus ni måneder senere, eller om det var avisens anmelder, der var i dårligt humør, skal vi lade være med at gætte på. Men min gamle vinyl fra koncerten i Birmingham lyder på ingen måde som en rotationspresse i fuld gang, og det gør Uriah Heep garanteret heller ikke, når den en søndag aften i Aarhus står på koncert.

Speciel guest 18. oktober 2018 er engelske The Zombies, et rock band, som musikalsk bruger elementer fra det poppede, det psykedeliske og det jazzede. Bandet blev dannet i 1958 af Rod Argent og Colin Blunstone. Begge er stadig i bandet, der til turneen, der bringer dem forbi Aarhus, har hyret en dansk bassist - Søren Koch, der spiller i The Beatophonics.

The Zombies opnåede hits med She's Not There, Tell Her No, Time of the Season og deres tidsløse mesterværk og succesfulde album Odessey and Oracle fra 1968, er placeret som nr. 100 på Rolling Stone Magazine liste '500 Greatest Albums of All Time'.

Mick Box og Bernie Shaw i Odense i 2009. Arkivfoto
Phil Lanzon har spillet keyboard i Uriah Heep siden 1986. Foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi/Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Aarhus

Første Aarhus-bilbrand kan være opklaret: Sigtet havde mistænkelige sår i ansigtet

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce