Annonce
Kultur

Verdensnavn lød som støjen fra avisens trykkeri: Uriah Heep vender tilbage

Til venstre og øverst til højre Uriah Heep i den besætnin, der optrådte i Vejlby Risskov Hallen i oktober 1973. David Byron, Mick Box, Ken Hensley, Gary Thain og Lee Kerslake. Nederst til håjre ses Uriah Heep anno 1970, hvor guitarist Mick Box ses som nummer to fra højre. Mick Box er eneste Uriah Heer-medlem, der har været med hele vejen. Pressefotos

Train melder om godt gang i salget af billetter til Uriah Heeps koncert i Aarhus.

AARHUS: 26. oktober 1973 var en stor dag for mange århusianske rockfans. Uriah Heep - et af tidens helt store hard rock navne - lagde vejen forbi Danmarks næststørste by.

Rockfansene var kommet for at høre Easy Livin', Sweet Lorraine, July Morning, Sweet Freedom, Look at Yourself og alle de andre fantastiske numre fra gruppens på det tidspunkt seks studioalbum.

'Byens Avis' - Århus Stiftstidende var naturligvis også til stede ved koncerten i en tætpakket Vejlby-Risskov Hallen, men hvor publikum hujede, dansede, klappede, piftede, sang og rockede, brugte avisens anmelder formentlig i stedet tiden på at lede efter et sæt ørepropper.

Uriah Heep var ganske vist på toppen af bandets karriere, men det var ikke noget, der imponerede anmelderen, der ganske enkelt mente, at gruppen leverede en omgang "overvældende larm", som han sammenlignede med lyden af larmen i avisens trykkeri:

"Musikkens død triumferede på ny ved koncerten med den engelske rockgruppe Uriah Heep. Tomheden camoufleres med en overvældende larm - De kan høre cirka det samme hver eftermiddag i Aarhuus Stiftstidendes rotationshal, tilmed mere nuanceret," hed det dagen efter i Århus Stiftstidende.

Avisens anmelder måtte dog medgive, at Uriah Heep besad en vis professionel dygtighed, men konkluderede alligevel:

"Det lyder ens fra start til slut, resultatet er simpel hjerneblæsning, og den er næppe nødvendig for hysteriske Uriah Heep-tilhængere."

Annonce

Uriah Heep - Essen, Tyskland - 6. november 2018


 • Grazed by Heaven
 • Return to Fantasy
 • Living the Dream
 • Too Scared to Run
 • Take Away My Soul
 • Rainbow Demon
 • Waters Flowin'
 • Lady in Black
 • Rocks in the Road
 • Gypsy
 • Look at Yourself
 • July Morning
 • Easy Livin'

Ekstra numre:


 • Sunrise
 • Knocking at My Door
Århus Stiftstidendes anmelder var ikke imponeret over Uriah Heeps koncert i 1973. Udklip fra avisen

Tæt på udsolgt

Århus Stiftstidendes rotationshal er siden flyttet til Vonsild syd for Kolding, hvor avisen dagligt trykkes sammen med en lang række andre aviser i Jysk Fynske Medier. Er der blandt læserne enkelte, der godt kunne tænke sig at høre, hvordan det lyder, når en avis trykkes, men ikke orker den lange tur til Vonsild, kan de i stedet skynde sig at købe billet til Train, der søndag 18. november - 45 år efter koncerten i Vejlby-Risskov Hallen - åbner dørene til endnu et besøg af de engelske legender.

Læsere, der bare gerne vil høre noget solid hård rock, er naturligvis også velkomne til koncerten, der ifølge Train er tæt på udsolgt. Men også kun tæt på.

Uriah Heep havde som sagt bandets storhedstid i den første halvdel af 70'erne, hvor det ene succesrige album efter det andet blev indspillet og efterfølgende i stort antal langet over pladebutikdiske rundt i hele verden.

Fra midten af 70'erne levede Uriah Heep en mere anonym tilværelse, hvor gruppen på trods af en fortsat stime af nye album levede mere og mere på renommeet og koncerterne var oftest en omgang 'greatest hits' fra begyndelser af karriereren. I forbindelse med seneste Europa-turné, der sluttede tidligere på året, var langt hovedparten af numrene fra de første seks album, der alle var sendt i handlen forud for koncerten i Vejlby-Risskov Hallen i oktober 1973.

Uriah Heep består i dag af guitarist Mick Box, Phil Lanzon på keyboards, vokal Bernie Shaw, trommeslager Russell Gilbrook og Davey Rimmer på bas. Pressefoto

Nyt album

Gamle, kendte numre er altid populære, men Uriah Heep har dog ofte mødt kritik for udelukkende at leve på fortidens succeser.

I forbindelse med denne turné, ser det ud til, at piben har fået en anden lyd. I hvert fald hvis tendensen fra de første koncerter på den turné, der bringer dem forbi Train.

Bevares, der er naturligvis stadig gamle numre på setlisten, som derudover også består af hele seks numre fra gruppens seneste album 'Living the Dream' - udgivet i september i år. Et album der af mange anmeldere har høstet masser af roser. Flere beskriver 'Living the Dream' som Uriah Heeps bedste album i årtier.

De nye numre til koncerten er naturligvis suppleret af adskillige af de, som ingen fans vil undvære.

Uriah Heep består af guitarist Mick Box, der er eneste medlem, der har været med fra Uriah Heeps fødsel tilbage i 1969. To - Phil Lanzon og Bernie Shaw på henholdvis keyboard og vokal - har begge være med fra 1986, mens trommeslager Russel Gilbrook kom med i 2007. Nyeste medlem, bassisten Davey Rimmer, overtog instrumentet i 2013.

Mick Box fra koncerten i Scandinavian Congres Center i 2003. Foto Helene Bagger

Speciel guest med dansk bassist

Hvordan Uriah Heep lød i oktober 1973 i Vejlby-Risskov Hallen kan desværre ikke genopleves, men gruppen udgav samme år et dobbelt livealbum indspillet en fredag aften i Birmingham januar 1973.

Om bandet bare havde en dårlig aften i Aarhus ni måneder senere, eller om det var avisens anmelder, der var i dårligt humør, skal vi lade være med at gætte på. Men min gamle vinyl fra koncerten i Birmingham lyder på ingen måde som en rotationspresse i fuld gang, og det gør Uriah Heep garanteret heller ikke, når den en søndag aften i Aarhus står på koncert.

Speciel guest 18. oktober 2018 er engelske The Zombies, et rock band, som musikalsk bruger elementer fra det poppede, det psykedeliske og det jazzede. Bandet blev dannet i 1958 af Rod Argent og Colin Blunstone. Begge er stadig i bandet, der til turneen, der bringer dem forbi Aarhus, har hyret en dansk bassist - Søren Koch, der spiller i The Beatophonics.

The Zombies opnåede hits med She's Not There, Tell Her No, Time of the Season og deres tidsløse mesterværk og succesfulde album Odessey and Oracle fra 1968, er placeret som nr. 100 på Rolling Stone Magazine liste '500 Greatest Albums of All Time'.

Mick Box og Bernie Shaw i Odense i 2009. Arkivfoto
Phil Lanzon har spillet keyboard i Uriah Heep siden 1986. Foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi/Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Aarhus får et nyt galleri

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

Stor eftersøgning efter 4-årige der forsvandt fra børnehaven - men de skulle bare hjem at lege

Annonce