Annonce
Kultur

Verdensnavn lød som støjen fra avisens trykkeri: Uriah Heep vender tilbage

Til venstre og øverst til højre Uriah Heep i den besætnin, der optrådte i Vejlby Risskov Hallen i oktober 1973. David Byron, Mick Box, Ken Hensley, Gary Thain og Lee Kerslake. Nederst til håjre ses Uriah Heep anno 1970, hvor guitarist Mick Box ses som nummer to fra højre. Mick Box er eneste Uriah Heer-medlem, der har været med hele vejen. Pressefotos

Train melder om godt gang i salget af billetter til Uriah Heeps koncert i Aarhus.

AARHUS: 26. oktober 1973 var en stor dag for mange århusianske rockfans. Uriah Heep - et af tidens helt store hard rock navne - lagde vejen forbi Danmarks næststørste by.

Rockfansene var kommet for at høre Easy Livin', Sweet Lorraine, July Morning, Sweet Freedom, Look at Yourself og alle de andre fantastiske numre fra gruppens på det tidspunkt seks studioalbum.

'Byens Avis' - Århus Stiftstidende var naturligvis også til stede ved koncerten i en tætpakket Vejlby-Risskov Hallen, men hvor publikum hujede, dansede, klappede, piftede, sang og rockede, brugte avisens anmelder formentlig i stedet tiden på at lede efter et sæt ørepropper.

Uriah Heep var ganske vist på toppen af bandets karriere, men det var ikke noget, der imponerede anmelderen, der ganske enkelt mente, at gruppen leverede en omgang "overvældende larm", som han sammenlignede med lyden af larmen i avisens trykkeri:

"Musikkens død triumferede på ny ved koncerten med den engelske rockgruppe Uriah Heep. Tomheden camoufleres med en overvældende larm - De kan høre cirka det samme hver eftermiddag i Aarhuus Stiftstidendes rotationshal, tilmed mere nuanceret," hed det dagen efter i Århus Stiftstidende.

Avisens anmelder måtte dog medgive, at Uriah Heep besad en vis professionel dygtighed, men konkluderede alligevel:

"Det lyder ens fra start til slut, resultatet er simpel hjerneblæsning, og den er næppe nødvendig for hysteriske Uriah Heep-tilhængere."

Annonce

Uriah Heep - Essen, Tyskland - 6. november 2018


 • Grazed by Heaven
 • Return to Fantasy
 • Living the Dream
 • Too Scared to Run
 • Take Away My Soul
 • Rainbow Demon
 • Waters Flowin'
 • Lady in Black
 • Rocks in the Road
 • Gypsy
 • Look at Yourself
 • July Morning
 • Easy Livin'

Ekstra numre:


 • Sunrise
 • Knocking at My Door
Århus Stiftstidendes anmelder var ikke imponeret over Uriah Heeps koncert i 1973. Udklip fra avisen

Tæt på udsolgt

Århus Stiftstidendes rotationshal er siden flyttet til Vonsild syd for Kolding, hvor avisen dagligt trykkes sammen med en lang række andre aviser i Jysk Fynske Medier. Er der blandt læserne enkelte, der godt kunne tænke sig at høre, hvordan det lyder, når en avis trykkes, men ikke orker den lange tur til Vonsild, kan de i stedet skynde sig at købe billet til Train, der søndag 18. november - 45 år efter koncerten i Vejlby-Risskov Hallen - åbner dørene til endnu et besøg af de engelske legender.

Læsere, der bare gerne vil høre noget solid hård rock, er naturligvis også velkomne til koncerten, der ifølge Train er tæt på udsolgt. Men også kun tæt på.

Uriah Heep havde som sagt bandets storhedstid i den første halvdel af 70'erne, hvor det ene succesrige album efter det andet blev indspillet og efterfølgende i stort antal langet over pladebutikdiske rundt i hele verden.

Fra midten af 70'erne levede Uriah Heep en mere anonym tilværelse, hvor gruppen på trods af en fortsat stime af nye album levede mere og mere på renommeet og koncerterne var oftest en omgang 'greatest hits' fra begyndelser af karriereren. I forbindelse med seneste Europa-turné, der sluttede tidligere på året, var langt hovedparten af numrene fra de første seks album, der alle var sendt i handlen forud for koncerten i Vejlby-Risskov Hallen i oktober 1973.

Uriah Heep består i dag af guitarist Mick Box, Phil Lanzon på keyboards, vokal Bernie Shaw, trommeslager Russell Gilbrook og Davey Rimmer på bas. Pressefoto

Nyt album

Gamle, kendte numre er altid populære, men Uriah Heep har dog ofte mødt kritik for udelukkende at leve på fortidens succeser.

I forbindelse med denne turné, ser det ud til, at piben har fået en anden lyd. I hvert fald hvis tendensen fra de første koncerter på den turné, der bringer dem forbi Train.

Bevares, der er naturligvis stadig gamle numre på setlisten, som derudover også består af hele seks numre fra gruppens seneste album 'Living the Dream' - udgivet i september i år. Et album der af mange anmeldere har høstet masser af roser. Flere beskriver 'Living the Dream' som Uriah Heeps bedste album i årtier.

De nye numre til koncerten er naturligvis suppleret af adskillige af de, som ingen fans vil undvære.

Uriah Heep består af guitarist Mick Box, der er eneste medlem, der har været med fra Uriah Heeps fødsel tilbage i 1969. To - Phil Lanzon og Bernie Shaw på henholdvis keyboard og vokal - har begge være med fra 1986, mens trommeslager Russel Gilbrook kom med i 2007. Nyeste medlem, bassisten Davey Rimmer, overtog instrumentet i 2013.

Mick Box fra koncerten i Scandinavian Congres Center i 2003. Foto Helene Bagger

Speciel guest med dansk bassist

Hvordan Uriah Heep lød i oktober 1973 i Vejlby-Risskov Hallen kan desværre ikke genopleves, men gruppen udgav samme år et dobbelt livealbum indspillet en fredag aften i Birmingham januar 1973.

Om bandet bare havde en dårlig aften i Aarhus ni måneder senere, eller om det var avisens anmelder, der var i dårligt humør, skal vi lade være med at gætte på. Men min gamle vinyl fra koncerten i Birmingham lyder på ingen måde som en rotationspresse i fuld gang, og det gør Uriah Heep garanteret heller ikke, når den en søndag aften i Aarhus står på koncert.

Speciel guest 18. oktober 2018 er engelske The Zombies, et rock band, som musikalsk bruger elementer fra det poppede, det psykedeliske og det jazzede. Bandet blev dannet i 1958 af Rod Argent og Colin Blunstone. Begge er stadig i bandet, der til turneen, der bringer dem forbi Aarhus, har hyret en dansk bassist - Søren Koch, der spiller i The Beatophonics.

The Zombies opnåede hits med She's Not There, Tell Her No, Time of the Season og deres tidsløse mesterværk og succesfulde album Odessey and Oracle fra 1968, er placeret som nr. 100 på Rolling Stone Magazine liste '500 Greatest Albums of All Time'.

Mick Box og Bernie Shaw i Odense i 2009. Arkivfoto
Phil Lanzon har spillet keyboard i Uriah Heep siden 1986. Foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi/Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Sport

Ny bog gør op med curling-kultur i sport

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Annonce