Annonce
Udland

Vestager om toppostchancer: Selvfølgelig er jeg ikke sikker

Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpix
Vestager mener forud for topmøde i EU, at spillet om posten som kommissionsformand er "fuldstændig åbent".

Margrethe Vestager har officiel støtte med hjemmefra og opbakning fra flere statsledere i EU i kampen om posten som formand for EU-Kommissionen.

Alligevel er den populære danske konkurrencekommissær "selvfølgelig ikke sikker" på, at hun ender med posten.

- Det bør ingen være på dette tidspunkt, siger hun.

- Men selvfølgelig håber jeg, at stats- og regeringscheferne hører kaldet fra vælgerne. De har stemt på noget nyt og anderledes, end de plejer og i større antal end nogensinde før, siger Vestager med henvisning til europaparlamentsvalget i maj.

Til valget gik de to store midtergrupper i parlamentet - konservative EPP og socialdemokratiske S&D - tilsammen tilbage med 71 mandater.

Den liberale Alde-gruppe, som Vestager er tilknyttet, gik frem med 39 pladser og endte som EU-Parlamentets tredjestørste gruppe.

Uanset hvad topmødets udfald bliver, er Vestager "meget glad" for den officielle opbakning, hun har fået fra både Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S).

- Fordi jeg synes, der ligger en anerkendelse af det arbejde, vi har gjort indtil nu, siger Vestager.

Ud over støtten hjemmefra har hun opbakning fra flere liberale ledere i EU.

Den franske præsident Emmanuel Macron og Luxemburgs premierminister, Xavier Bettel, har begge udtalt, at de mener, at hun er en kompetent kandidat med de rette kvalifikationer til den magtfulde post som kommissionsformand.

- Som jeg sagde for tre uger siden, mener jeg, at Margrethe Vestager er en meget stærk kandidat, siger Bettel.

En kvinde har aldrig haft formandskabet. Vestager mener, at det ville være på tide med en kvinde ved roret.

- Det er en af de helt åbenlyse måder, vi kan vise, at Europa forandrer sig. Det er en af de grundlæggende ting, vi tror på, siger hun.

Men køn er kun en af mange faktorer, der skal tages højde for i den fordelingskabale stats- og regeringscheferne skal forsøge at lægge til topmødet.

Ud over formandsposten skal Det Europæiske Råd have ny præsident, EU-Parlamentet skal have ny formand, EU's udenrigschef skal findes samt en ny præsident for den Europæiske Centralbank.

Forhåbningen er, at man får sat navne på topposterne i løbet af torsdag og fredag, da man i så fald vil nå det, inden det nye EU-Parlament har første samling 2. juli.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Annonce