Annonce
Erhverv

Vestager udsteder milliardbøde til Mastercard i gebyrsag

Bøden til Mastercard hører til i den høje ende. Vestager har dog tidligere udskrevet store regninger til andre amerikanske virksomheder. Den største bøde er sendt til Google. Den lød på 32 milliarder danske kroner. (Arkivfoto)

Regler for brug af Mastercard har betydet, at omkostningerne har været for høje ved kortbetalinger, siger EU.

Mastercard har i strid med EU-regler begrænset konkurrencen mellem banker, og dermed har gebyrer for kortbetalinger nogle steder været kunstigt høje. Det koster virksomheden en milliardbøde.

EU-Kommissionens bøde til den amerikanske virksomhed lyder på 570 millioner euro. Det svarer til 4,3 milliarder danske kroner.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager skriver i en meddelelse, at Mastercards regler i sidste ende har kostet for forbrugere og butikker.

- Ved at forhindre butiksindehaverne i at vælge de bedste betingelser tilbudt af banker i andre EU-lande har Mastercard kunstigt hævet omkostninger for kortbetalinger til skade for forbrugere og butikker, siger hun.

Kommissionen har reduceret bøden med 10 procent, da Mastercard har samarbejdet i sagen. Den blev indledt med en undersøgelse i 2013.

Når en kunde benytter Mastercard i en forretning eller i en netbutik, betaler butikkens bank et gebyr til kortejerens bank. Det kaldes et interchange-gebyr.

Butikkens bank sender regningen for dette gebyr til butiksejeren, som inkluderer det i prisen for varen.

Mastercard har betinget, at butikker kun må benytte de gebyrer, der er gældende i det land, hvor butikken hører hjemme. Dermed har butikkerne været forhindret i at bruge billigere bankalternativer i andre EU-lande.

Det problem var særlig stort indtil for tre år siden. I december 2015 gjorde EU-regler op med store forskelle på gebyrerne i de forskellige EU-lande.

I en lignende sag mod Visa, der er den største kreditkortudbyder i EU, fik kommissionen for nogle år siden - i runde tal - halveret de daværende gebyrer.

Bøden til Mastercard hører til i den høje ende. Vestager har dog tidligere udskrevet store bøder til andre virksomheder i USA.

Den største er sendt til Google. Den lød på 32 milliarder danske kroner.

Den danske EU-kommissær har også ført store sager mod Amazon, Apple, Disneyland, Facebook, McDonald's og Starbucks.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce