Annonce
Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Alle soldater fra både USA og Nato har forladt luftbasen i Bagram i Afghanistan, hvis militær har overtaget basen. Foto: Mohammad Ismail/Ritzau Scanpix

Debat: Vesten er nu på vej helt ud af Afghanistan. Det er tid til at gøre status. Det er en ældgammel sandhed, at stater hverken med rå militærmagt eller med "kolde" penge kommer langt i international politik.

Der skal mere til - langt mere. Stater skal enten have hjertet med eller skal på anden måde kunne legitimere det man vil gøre med rå magt eller med mange kolde penge.

Krigen i Afghanistan var ikke en hjertesag for USA. Amerikanerne var ikke engagerede i den afghanske befolkning. Som jeg opfatter det, ville USA have hævn for Al-Quedas terroraktioner i USA. Amerikanerne ville fastholde opfattelsen af USA, som verdens politibetjent, en betjent man ikke ustraffet skulle kunne løbe om hjørner med. USA kunne heller ikke legitimere den militære aktion med en ideologi som liberalisme.

Annonce

Målsætningen for USAs militære engagement blev tidligt i forløbet formuleret som markedsøkonomi og liberalt demokrati i nævnte rækkefølge. At blive målgruppe for et grådigt og langt mere effektivt vestligt markedssystem var langt fra de ønsker man havde i et traditionsbestemt Afghanistan. Og Afghanistan ville formentligt lynsnart være blevet en endnu mere perifer økonomi end den allerede var, hvis de havde realiseret de amerikanske planer

USA kunne heller ikke legitimere de militære aktioner med kønsmæssig ligestilling. Det blev et efterrationalistisk figenblad, der blev holdt op som begrundelse for at pumpe uhyre mængder af dollars i militær udstyr og mandskab i Afghanistan. Den afghanske befolkningsmajoritet var ikke med i disse planer, der bredt blev opfattet som vestlige krigsherrers dikterede planer for et fremtidigt vestligt domineret Afghanistan. Hvis vi sammenligner USAs indsats under 2. verdenskrig er der væsentlige forskelle derfra og til den nu fallerede krig.


Den afghanske befolkningsmajoritet var ikke med i disse planer, der bredt blev opfattet som vestlige krigsherrers dikterede planer for et fremtidigt vestligt domineret Afghanistan.


Selv om der i USA også var egeninteresser med i deres engagement i 1940`erne i verden og i Europa, var der også legitimerende ideologi med i krigsindsatsen. Der var engagerede mennesker med på slagmarken, der ville ofre deres eget liv for sagen. Man kæmpede for den frie verden og man forstod den europæiske befolknings lidelser, holdninger og fremtidshåb. Der var på forhånd slægtsmæssige og ideologiske bånd mellem Amerika og Europa. Der var hjerte og legitimation med bagved amerikanernes militære indsats. Før starten af krigen i Afghanistan og især krigen mod Irak blev Tyskland og Frankrig hånet for deres kritiske indstilling til USAs krigsplaner

Danmark var forblændet af de nære statslige relationer til USA, som blev etableret forud for krigene. Danmark må nu som stat påtage sig et tungt ansvar for vores overmodige andel i en forfejlet krig i Afghanistan.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lakserytteren tog en pause fra 'Vild med dans': Hyggede med sine fans i Salling

Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

AGF

Forsvarsspiller imponerede i offensiven i pokalkamp: Er det Oliver Lund, der i fremtiden skal skabe målene i AGF?

Debat

Forbitrelse i Stavtrup: Det ville klæde byrådet at leve op til sine egne idealer

Sport

Bakken Bears åbnede ligaen mod sidste sæsons finalister: Kulissen gjorde en verden til forskel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Debat

Pigerne fra 5. er kede af det: Thomas Medom, hvorfor tager du vores klub?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Annonce