Annonce
Aarhus

Vesterbro Torv bliver testet med boder, scene og byliv inden permanent omdannelse

Vesterbro Torv i Aarhus bliver omdannet til en kreativ oase med scene, boder og byrum. Foreløbig for fire måneder, for at teste mulighederne på torvet, som kommunen senere planlægger at bygge om. Tegning: Institut for X
Vesterbro Torv i Aarhus skal fredeliggøres i 2022 er planen. I første omgang tester kommunen nu torvet og byrummet med møbler, boder og en scene.

AARHUS: I dag er Vesterbro Torv mest kendt for en p-plads og trafik. Men snart skal en  midlertidig omdannelse i fire måneder med scene, boder og nye, grønne opholdsarealer være med til at afklare, hvad pladsen kan bruges til i fremtiden. På den længere bane skal torvet fredeliggøres i 2022.

Allerede torsdag 1. juli stilles de første byrumsmøbler, boder med videre op, efter at Institut for X har vundet et miniudbud om omdannelse af torvet. Torvet skal så være i gang med nye faciliteter i næste uge, og 11. august holdes en velkomstfest på stedet.

Teknik og Miljø har afholdt et miniudbud for at få inspiration til, hvad der konkret og fysisk kan gøres ved torvet, når det  senere skal anvendes til opholdsrum.

Annonce
Institut for X har arbejdet intenst de senere uger med at lave byrums-inventar, der nu skal anvendes på Vesterbro Torv. Pressefoto

Eksperiment med byrummet

Stadsarkitekt Anne Mette Boye har siddet i den dommerkomité, som har udpeget vinderen.

- Når vi eksperimenterer med midlertidige omdannelser af vores byrum, så gør vi det for at åbne for en ny anvendelse, for en ny fortælling. Vi ønsker at udfolde stedets potentiale, og vi har set andre steder i byen, at det kan udvikle sig til mange forskellige ting. Ved at lege kreativt med potentialer og sidde og snakke på stedet og opleve alt det nye på kroppen, får vi en mulighed for at se mulighederne, siger hun.

Hun peger på, at Institut for X’s projekt blev valgt til den midlertidige indretning, fordi det - ud over at lege med mulighederne på stedet - inddrager borgerne, sørger for events hen over perioden og kobler det med klimatilpasning.

Placeringen af de faste elementer er med til at skærme af for den omkringliggende trafik. ”Pita Corner" og de øvrige butikker mod syd får en trappe op til torvet fra syd og øst. Opholdsmøblernes udformning og indretning af pladsen skal understøtte det uformelle møde mellem borgerne, og inddele pladsen i større og mindre rum. Tegning: Institut for X

Instituts for X’s idé er at skabe et samlingspunkt og at invitere naboer og besøgende på stedet til at komme med idéer til, hvad torvet kan bruges til, samt at lave flere events hen over de næste måneder, der kan skabe liv på stedet.

Institut for X

Institut for X er en kultur-, forretnings- og uddannelsesplatform, der blev grundlagt på Godsbane-området  i 2009.

Det er en uafhængig og non-profit-kulturforening, der stammer fra borgerinitiativer.

Institut for X er hjemsted for mere end 600 aktive medlemmer, der er organiseret individuelt i virksomheder og foreninger.


Ved at lege kreativt med potentialer og sidde og snakke på stedet og opleve alt det nye på kroppen, får vi en mulighed for at se mulighederne på Vesterbro Torv.

Anne Mette Boye, stadsarkitekt


Det er meningen, at lokale spisesteder kan benytte området til at servere mad og drikke, og derudover er der planlagt som minimum tre typer events på torvet:

• Mindst én markedsdag, hvor lokale butikker også har mulighed for at stille boder op.

• Afholdelse af to-tre såkaldte cinematiske dage i løbet af projektperioden, som f.eks. kan indeholde yoga, dj-set, dans- og bevægelsesopvisninger samt mere klassiske koncerter.

• Mindst én event med musik og performance.

Vesterbro Torv i dag er en parkeringsplads midt i et trafikeret kryds. Torsdag skal en del af bilerne væk, når der starter en midlertidig omdannelse. Men der vil fortsat være et mindre antal p-pladser. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Borger-forslag er velkomne

Der vil blive opstillet en infobod på torvet med en postkasse, hvor alle kan komme med forslag til at udnytte byrummet og til events på stedet. Der vil også være to såkaldte kultur-facilitatorer til stede på pladsen, som kan gå i dialog med naboer og forbipasserende.

- Vi har bestilt ekstra byggemateriale, så vi kan lave nyt, hvis der kommer gode idéer til brug af pladsen. Og der kan også komme flere events, fortæller Rafael Frederik van der Schaar, der er arkitekt på projektet for Institut for X.

Annonce

Permanent omdannelse

Ifølge stadsarkitekt Anne Mette Boye vil det midlertidige forsøg med torvet få stor betydning fremover:

- De input, vi får fra forsøget, går direkte videre til arbejdet med at tegne en løsning for torvet. Drømmen er, at vi kan skabe den permanente omdannelse i løbet af 2022.

Skal vejen Vesterbro Torv på nordsiden af torvet til den tid inddrages til det permanente torv?

- Det er vi i gang med at undersøge muligheden for, og det er ikke afgjort endnu. Men tanken er at skabe mere plads til byliv og at fredeliggøre torvet, siger stadsarkitekten.

Under Vesterbro torv er en p-kælder, der blev lukket af kommunen 1. marts på grund af brandfare.

Skal p-kælderen under torvet renoveres og være et alternativ til de p-pladser, der nedlægges på torvet?

- Det er ikke besluttet endnu, men også noget af det, der skal afklares i det videre arbejde, svarer Anne Mette Boye.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Rambøll efterlyser handling: Aarhus Kommune kan tage hårdere fat i klimaindsatsen

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Navne

85 år: Sølvholdets angriber blev professionel

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Annonce