Annonce
Horsens

Veteranernes café er flyttet - og nu ligger den helt perfekt

De to gange Viggo - Viggo Brohus og Viggo Frederiksen - sidder klar med kaffe til at tage godt imod veteraner, som har brug for en snak eller bare at hygge sig. Horsens Veteran Café er flyttet fra Allégade til Hattingvej 14, hvor de har fået det mere for sig selv. Foto: Morten Pape
Horsens Veteran Café har indrettet sig i en pavillon på Hattingvej 14. En mere afsides beliggenhed end tidligere er helt perfekt, lyder det fra de frivillige.

Horsens: Veteranerne havde længe været på udkig efter et nyt mødested til Horsens Veteran Café, da borgmester Peter Sørensen (S) foreslog en pavillon på Hattingvej tæt på firmasportens område.

- Hm! En skurvogn, var den første tanke, som faldt næstformand Viggo Brohus fra styregruppen ind.

Men pavillonen med køkken-alrum, stue og et ekstra rum lever fuldt op til veteranernes ønske. Og beliggenheden er perfekt.

Mange krigsveteraner er ikke meget for byens støj. Her i et hjørne af p-pladsen på Hattingvej 14 har veteranerne det for sig selv. De er tæt på skov og grønne områder. Nærmeste nabo er en fodboldbane, som de gerne må benytte.

Annonce

Veteraner støtter veteraner

Horsens Veteran Café er rykket fra Allégade til Hattingvej 14.

Formålet er at skabe et frirum for veteraner fra Horsens og omegn.

Horsens Kommune har betalt pavillonen.

De frivillige har sørget for inventaret med støtte fra donationer og paragraf 18-midler.

Der er åbent for veteraner og deres pårørende hver torsdag fra kl. 13 til 16. Og den anden torsdag i måneden fra kl. 18 til 21.

Officiel indvielse 25. januar.

Plads til flere

Cafeen holder åbent hver torsdag eftermiddag og den anden torsdag aften hver måned. Der er kaffe på kanden, en rullepølsemad og god tid til en snak med andre, der har været udsendt i militær tjeneste.

- Vi vil gerne tage imod endnu flere. Vi ved, der er stort behov for det, siger Viggo Brohus, 67 år, der var udsendt til Cypern i 1974.

Ifølge statistikken skulle der i Horsens-området være 450, som har været sendt ud til krigszoner, og man ved, at omkring 10 procent ender med psykiske problemer af forskellig karakter efter udsendelsen. Cafeen er i kontakt med 20-25 veteraner.

- Vi kender til folk som f.eks. den tidligere soldat, der måtte sove på sit eget værelse, og som i søvne greb ud efter den pistol, som han selvfølgelig ikke havde, når han hørte puslen uden for sin dør, siger Viggo Brohus.

Der er altid to frivillige til stede i cafeen. Denne eftermiddag er de fire, der alle sidder i bestyrelsen for Danmarks Veteraner, afdeling Østjyderne. De tre var udsendt på fredsbevarende mission til Cypern. En fjerde var i Gaza i 1960'erne. Blandt gæsterne er også tidligere soldater, der har været på mission i Irak, Afghanistan og på Balkan.

En lyd er nok

De frivillige i cafeen har været på kurser i, hvordan man lytter til og rådgiver soldater, der kommer hjem med ar på sjælen.

- Vi vil gerne hjælpe mennesker, som har det skidt, siger Viggo Frederiksen, 75 år, som tog hele tre omgange på Cypern, hvor han fra højderne holdt øje med tyrkerne og grækerne.

De ved, at blot en pludselig lyd eller en melodi 10 år efter udsendelsen kan fremkalde en stærk reaktion.

- Vi fik på en generalforsamling besøg af en tidligere soldat, som i flere år ikke turde gå uden for en dør. Men han ville til generalforsamling og blev ledsaget af en søn, fortæller de.

Det kan være svært at banke på hos veterancafeen, har de erfaret. Derfor tilbyder de frivillige at hente veteraner den første gang.

Viggo Frederiksen, 75 år, og Frits Brantzen, 74 år,var i sin tid begge udsendt på fredsbevarende mission til Cypern. I deres aktive arbejdsliv var de henholdsvis bestyrer af øldepot og beskæftiget med salg og eksport. Nu lægger de gerne øre til veteraner, som er kommet hjem fra krigzoner med ar på sjælen. Foto: Morten Pape

Kaffemaskine fra tandlæge

De frivillige har selv skaffet inventaret til cafeen. Spisebordet blev købt billigt på genbrug, stolene fik de fra håndværkerforeningen, og Viggo Brohus fik sin tandlæge til at donere kaffemaskinen. De har også fået midler fra velgørende organisationer og kommunens paragraf 18-midler, som de håber, kan finansiere komfur og støvsuger.

Alle er velkomne til at se nærmere på den nye café for veteraner og deres pårørende lørdag 25. januar. Da holdes den officielle indvielse med borgmesteren som deltager. De forventer også, at landsformanden for Danmarks Veteraner dukker op.

Normalt vil cafeer gerne ligge i centrum, men den afsides beliggenhed på en stor plads på Hattingvej 14 er ideel for krigsveteraner, som kan være følsomme over for byens støj. Foto: Morten Pape
I Horsens Veteran Café kan man bl.a. bladre i denne bog med graffiti fra udsendte til Afghanistan. Foto: Morten Pape
Der er hjerterum og varm kaffe på kanden i Horsens Veteran Café. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

112

Bevidst påkørsel og knivstikkeri: 22-årig overfaldet af flere mænd

Annonce