Annonce
Aarhus

Vi akkumulerer, vi akkumulerer...

Et historisk »nej tak« på en gavl i Vestergade bliver nu til et forbigående »ja tak«.

Den ikoniske, smilende sol på en gavl i Vestergade har takket nej til atomkraft siden 1983. Nu bliver den erstattet af et »ja tak«.

Det betyder dog ikke, at aktivister nu har set skriften på væggen og pludselig synes, at atomkraft er en sprænggod idé.

Det nye budskab er derimod et »ja tak« til vedvarende energi i Danmark, hvilket man vel også med en vis ret kunne hævde, at det gamle budskab var.

Annonce

Under alle omstændigheder skal det nye, runde banner bare skygge for solen i et par uger, og miljøorganisationen bag initiativet, VedvarendeEnergi, har forlods indhentet tilladelse til tildækningen af det gamle, nu tinglyste maleri hos den oprindelige organisation bag solmærket, OOA (Organisationen til Oplysning om Atomkraft).

»Med det her initiativ vil vi vise, at omstillingen kan lade sig gøre, at du og jeg kan bidrage til den, og - mindst lige så vigtigt - at bæredygtighed ikke behøver at være kedeligt,« siger Sigrid Soelberg, kampagneleder hos VedvarendeEnergi.

OOA var en dansk græsrodsorganisation stiftet i 1974, da oliekrisen gjorde udsigten til atomkraft i Danmark reel, og man seriøst overvejede Gyllingnæs syd for Odder som et sted, hvor et atomkraftværk med fordel kunne placeres.

I 1978, da modstanden mod atomkraft var på sit højeste, samlede en demonstration, der startede med et par hundrede på Gyllingnæs, så mange ligesindede op henad vejen mod slutmålet i Aarhus, at den efter sigende til sidst talte cirka 15.000.

Så mange var der ikke mødt op til tirsdagens happening, men ånden fra dengang skinner stadig igennem i dagens miljøorganisationer, og til tirsdagens kampagnestart havde VedvarendeEnergi formået at få den ene tegner bag solmærket, Anne Lund, til at indvie det nye budskab om vedvarende energi for inviterede gæster og forbipasserende.

Det gjorde hun sammen med frivillige fra VedvarendeEnergis nye ungdomsafdeling UngEnergi. Altså to generationer af aktivister samlet om den samme sag.

Mens Ja tak-banneret på gavlen i Vestergade kun er starten til en landsdækkende kampagne, der skal køre det næste år, er OOA forlængst nedlagt.

Den var nemlig i lige så høj grad en reaktion mod Sveriges indvielse af Barsebäck, og da den første reaktor på det forhadte atomkraftværk i 1999 blev lukket, så OOA deres mission som i hvert fald delvist opfyldt, og protestbevægelsen opløste sig selv 31. maj 2000.

Solmærket i Vestergade er aldrig gået i opløsning, selv om der i 2008 måtte en kampagne til for at redde det fra en nedrivning. Og den nuværende kortvarige formørkelse kommer de fleste nok igennem, selv om de nu i over 30 år har kunnet se solen stige op i øst, når de er kommet fra vest.

Til dem, for hvem ventetiden på den glade sols tilbagevenden alligevel kan synes lang, bringer vi her et vers fra »Plutonium«, sangen med tekst af Hans Kragh-Jacobsen fra Jomfru Ane Bands første album i 1977, som vi nok er flere der bombesikkert begynder at nynne, hver gang vi passerer Solmærket i Vestergade.

I det grønne Dannevang,

der samles energi

og kernekraft og fuglesang

og højt hurra fordi,

vi akkumulerer, vi akkumulerer

Plutonium, millirem, millirem

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Vi glemmer, hvad der er vigtigt: Den pæne tone fylder så meget, at sagen bliver ligegyldig

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kæledyr bliver smidt ud i naturen: Stigning i dumping af dyr efter corona

Annonce