Annonce
Debat

Vi danskere ved pinligt lidt: Julemanden bor på Grønland, men hvem bor der ellers?

"Det er respektløst og nedgørende, at vi ikke tager os bedre tid til at undersøge den grønlandske kultur, vores fælles forhistorie og lære basale grønlandske småord", skriver Line Møller Clausen. Arkivfoto: Hannibal Hanschke/Ritzau Scanpix

DEBAT: Det er simpelthen for dårligt, at vi danskere ingenting ved om Grønland! Vi forbinder landet med et eksotisk sneklædt landskab, hvor de indfødte bor i igloer side om side med julemanden.

I en undersøgelse fra 2018 blev 570 elever fra 9. klasse og gymnasiet udspurgt om deres kendskab til Grønland. Her mente over 30 procent af de danske elever, at grønlænderne i ringe grad eller slet ikke kan beskrives som "civiliserede", og 40 procent oplevede en lille eller ingen samhørighed med grønlænderne.

Selvom Grønland er en del af rigsfællesskabet, er det fuldstændig ignoreret på undervisningsbeskrivelsen både i grundskolen og gymnasiet. Det betyder, at vi sender danskere videre i systemet, der måske knap nok kender til hverken kolonifortiden eller vores nutidige samarbejde indenfor rigsfællesskabet.

Annonce

Hvis vi ikke anerkender, at Danmark og Grønland samarbejder på lige fod indenfor rigsfællesskabet, ender vi med en skæv magtbalance, der minder bekymrende meget om vores kolonifortid.

I sidste uge var jeg én ud af få heldige gymnasieelever, der kom på studietur til Grønland, og dermed fik jeg afkræftet mit tidligere unuancerede billede af landet. Desuden overraskede det mig virkelig, hvor meget dansk fylder i Grønland. Faget kommer på skoleskemaet allerede i folkeskolen, og hvis man vil videre på gymnasiet, foregår alt undervisningen på dansk.

Det var pinligt, at vi vidste så lidt om grønlænderne, når de vidste så meget om os. For eksempel blev vi venligt grint af alle de gange, vi forsøgte at udtale bynavnet Kangerlussuaq, som var byen, vi mellemlandede i.

Det er respektløst og nedgørende, at vi ikke tager os bedre tid til at undersøge den grønlandske kultur, vores fælles forhistorie og lære basale grønlandske småord.

På studieturen mødtes min gymnasieklasse desuden med politikeren Pipaluk Lynge-Rasmussen. Hun udtrykte, at i relationen mellem Danmark og Grønland savnede hun noget mere anerkendelse fra danskernes side.

Hvis vi ikke anerkender, at Danmark og Grønland samarbejder på lige fod indenfor rigsfællesskabet, ender vi med en skæv magtbalance, der minder bekymrende meget om vores kolonifortid. Nu må vi danskere simpelthen komme ind i kampen og til en start skynde os at skrive rigsfællesskabet ind i undervisningsbeskrivelsen!Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

For abonnenter

Anmeldelse: Føj for nogle ækle nisser på Netflix

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Debat

Fysioterapeut ønsker sig sammenhæng i sundhedsvæsnet: Kære politikere, I skal bare gå til opgaven på samme måde som os

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

Annonce