Annonce
Aarhus

Vi drukner i plastik i Aarhus: I Tilst kæmper man for at gøre det til en ressource

Jan Heiss fortæller, at plastik er en udfordring i traditionel afaldssortering, da det meget nemt sætter sig fast i de maskiner, der sorterer affaldet. Foto: Jens Thaysen

29 millioner århusianske plastikposer er på en gang en miljøbelastning og en resurse. I Tilst arbejder virksomheden Stena Recycling på i fremtiden at indsamle og genanvende flere poser.

TILST: Hvert år forbruger århusianerne 29 millioner nye plastikposer. De knitrende praktiske poser er en del af grunden til at, verden er ved at drukne i plastikaffald.

- En vandflaske der smides i naturen er 450 år om at nedbrydes, fortæller Jan Heiss, der er filialchef for Stena Recycling i Tilst ved Aarhus.

Hvad der for andre er affald, er for Jan Heiss en ressource. Papir, pap, jern, metal, elektronik og plast modtages, sorteres og sendes videre til genanvendelse.

- Vi modtager 55.000 ton pap, papir og plast om året, fortæller han

Langt det meste er papir og pap - plasten udgør kun fire tusinde ton. Men kapaciteten er til langt, langt mere. Og der er nok at tage af. De 29 millioner plastikposer århusianerne forbruger, vejer - Jan Heiss har haft gang i både køkkenvægten og regnemaskinen - anslået 674 ton.

Hver dansker anvender hvert ar gennemsnitligt 85 nye plastposer. Dermed sendes der årligt ca. 460 mio. - svarende til 9.000 tons plast - nye plastposer i omløb i Danmark. Tallene stammer fra Plastic Change, Plastindustrien og Miljøstyrelsen.

- Som det er nu, får vi ikke ret mange private poser inde. Det meste er fra små og mellemstore virksomheder, siger han.

Annonce
Et bjerg af plastik, hos Stena Recycling i Tilst, sendes til Sverige, hvor det kan genanvendes til nye plastikposer. Foto: Jens Thaysen

Til Sverige

Stena Recycling har netop indgået en aftale med det danske onlinesupermarked nemlig.com, om at genanvende det plastik, de emballere deres leverancer i.

Det er supermarkeds kunder, der har efterlyst en bæredygtig løsning.

- Der er stort fokus på plastik i den offentlige debat og blandt vores kunder, der har efterspurgt en smartere made at bruge eller genanvende de plastikposer, som de modtager deres dagligvarer i. Vi har lyttet til vores kunders ønske, og kan nu tilbyde en løsning, der vil sikre, at mere plastik bliver genanvendt og ikke gar til spilde, siger Mikkel Pilemand, kommerciel direktør i nemlig.com.

Nemligs kunder kan sende plastikposerne retur med den chauffør, der leverer varerne.

Men hvad med alle os andre?

- Med samarbejdet med nemlig.com bliver vi klogere på hvordan man bedst mulige kan samlet plastik fra privatpersoner. Der er nemlig er et kæmpe potentiale i at udnytte det plastik, der cirkulere i de private husholdninger, siger Jan Heiss.

Plasten eksporteres til Sverige, hvor et Stena gennem de sidste fem år har investeret mere end en milliard svenske kroner i et højteknologisk anlæg i Halmstad.

- Plasten shreddes (findeles) og vaskes inden det kommer ind i en ekstruder hvor det smelter og omdannes til små plastikkugler, der blandt andet kan bruges til at producere nye plastikposer, fortæller han.

Halmstad har allerede fra i år en kapacitet på 10.000 ton plast, så man kan godt begynde at samle sine brugte plastikposer samme.

Stena Recycling i Tilst modtager mange forskellig materialer til genbrug. Faktisk kan privatpersoner også aflevere deres gamle cykler, aviser mm. og endda få penge for det. Foto: Jens Thaysen
Maskinen her sortere gamle aviser og reklamer. Fra søndag morgen til fredag eftermiddag kører den i døgndrift. Foto: Jens Thaysen
Stena Recycling ved Tilst. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce