Annonce
Aarhus

Vi drukner i plastik i Aarhus: I Tilst kæmper man for at gøre det til en ressource

Jan Heiss fortæller, at plastik er en udfordring i traditionel afaldssortering, da det meget nemt sætter sig fast i de maskiner, der sorterer affaldet. Foto: Jens Thaysen

29 millioner århusianske plastikposer er på en gang en miljøbelastning og en resurse. I Tilst arbejder virksomheden Stena Recycling på i fremtiden at indsamle og genanvende flere poser.

Annonce

TILST: Hvert år forbruger århusianerne 29 millioner nye plastikposer. De knitrende praktiske poser er en del af grunden til at, verden er ved at drukne i plastikaffald.

- En vandflaske der smides i naturen er 450 år om at nedbrydes, fortæller Jan Heiss, der er filialchef for Stena Recycling i Tilst ved Aarhus.

Hvad der for andre er affald, er for Jan Heiss en ressource. Papir, pap, jern, metal, elektronik og plast modtages, sorteres og sendes videre til genanvendelse.

- Vi modtager 55.000 ton pap, papir og plast om året, fortæller han

Langt det meste er papir og pap - plasten udgør kun fire tusinde ton. Men kapaciteten er til langt, langt mere. Og der er nok at tage af. De 29 millioner plastikposer århusianerne forbruger, vejer - Jan Heiss har haft gang i både køkkenvægten og regnemaskinen - anslået 674 ton.

Hver dansker anvender hvert ar gennemsnitligt 85 nye plastposer. Dermed sendes der årligt ca. 460 mio. - svarende til 9.000 tons plast - nye plastposer i omløb i Danmark. Tallene stammer fra Plastic Change, Plastindustrien og Miljøstyrelsen.

- Som det er nu, får vi ikke ret mange private poser inde. Det meste er fra små og mellemstore virksomheder, siger han.

Et bjerg af plastik, hos Stena Recycling i Tilst, sendes til Sverige, hvor det kan genanvendes til nye plastikposer. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Til Sverige

Stena Recycling har netop indgået en aftale med det danske onlinesupermarked nemlig.com, om at genanvende det plastik, de emballere deres leverancer i.

Det er supermarkeds kunder, der har efterlyst en bæredygtig løsning.

- Der er stort fokus på plastik i den offentlige debat og blandt vores kunder, der har efterspurgt en smartere made at bruge eller genanvende de plastikposer, som de modtager deres dagligvarer i. Vi har lyttet til vores kunders ønske, og kan nu tilbyde en løsning, der vil sikre, at mere plastik bliver genanvendt og ikke gar til spilde, siger Mikkel Pilemand, kommerciel direktør i nemlig.com.

Nemligs kunder kan sende plastikposerne retur med den chauffør, der leverer varerne.

Men hvad med alle os andre?

- Med samarbejdet med nemlig.com bliver vi klogere på hvordan man bedst mulige kan samlet plastik fra privatpersoner. Der er nemlig er et kæmpe potentiale i at udnytte det plastik, der cirkulere i de private husholdninger, siger Jan Heiss.

Plasten eksporteres til Sverige, hvor et Stena gennem de sidste fem år har investeret mere end en milliard svenske kroner i et højteknologisk anlæg i Halmstad.

- Plasten shreddes (findeles) og vaskes inden det kommer ind i en ekstruder hvor det smelter og omdannes til små plastikkugler, der blandt andet kan bruges til at producere nye plastikposer, fortæller han.

Halmstad har allerede fra i år en kapacitet på 10.000 ton plast, så man kan godt begynde at samle sine brugte plastikposer samme.

Stena Recycling i Tilst modtager mange forskellig materialer til genbrug. Faktisk kan privatpersoner også aflevere deres gamle cykler, aviser mm. og endda få penge for det. Foto: Jens Thaysen
Maskinen her sortere gamle aviser og reklamer. Fra søndag morgen til fredag eftermiddag kører den i døgndrift. Foto: Jens Thaysen
Stena Recycling ved Tilst. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

AGF

Jesper Juelsgård har ventet næsten ét år på en startplads: Får han endelig chancen igen mod OB søndag?

Annonce