Annonce
Debat

Vi går et vigtigt efterår i møde: Systemet skal være til for borgeren - ikke omvendt

"I dag er det beklageligvis stadigvæk sådan, at det er den enkelte region, der selv bestemmer, hvor mange psykiatriske senge man har, ligesom kommunerne selv bestemmer, hvor mange socialpsykiatriske institutioner, de vil have, og hvor mange bostøtter, der skal ansættes", skriver Peter Møller Andersen, Michael Krogh Hansen og Camilla Fabricius. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DEBAT: I debatindlæg af Flemming Østergaard og Niels Erik Mulvad, Kristendemokraterne, i Århus Stiftstidende 21. juli efterlyses samarbejde mellem kommuner og regioner ved udskrivelse af borgere, som har modtaget behandling i hospitalspsykiatrien.

Det er vi som socialdemokratiske politikere helt enige i. Gode udskrivelser og indlæggelse af de sygeste patienter er afhængig af et godt samarbejde mellem borgeren, pårørende, kommune og region.

Psykiatriloven har siden 1998 haft en bestemmelse om udskrivningsaftaler og koordinationsplaner møntet på en mindre gruppe af alvorligt sindslidende patienter, som i særlig grad har behov for aktiv opfølgning efter udskrivning fra en psykiatrisk afdeling, fordi de antages ikke selv at ville søge den nødvendige behandling eller de relevante sociale støttetilbud.

Annonce

En udskrivningsaftale er en aftale mellem patienten og den psykiatriske afdeling samt andre relevante myndigheder, privatpraktiserende sundhedspersoner mv. om de behandlingsmæssige og sociale tilbud til patienten efter udskrivning. Aftalen bygger på patientens frivillige inddragelse i sin fremtidige behandling, og den har til formål at sikre, at alle parter, herunder patienten, har kendskab til og er indforstået med, hvad der sker efter udskrivning. Samtidig sker der en koordinering af de forskellige behandlingsmæssige og sociale tilbud.

I de tilfælde, hvor patienten ikke vil indgå i en aftale herom, udarbejdes i stedet en koordinationsplan med samme indhold og med de samme involverede parter.

Under Danmarks socialdemokratiske regering vedtog Folketinget en lovændring, der pr. 1. juli 2019 udvider gruppen af patienter, som der skal udarbejdes udskrivningsaftale eller koordinationsplan for.


Det handler altså om, at systemerne er til for borgeren og ikke omvendt.


Hvor det tidligere var en overlæges skøn, om der var behov for det, er det nu i psykiatriloven fastsat, at der skal udarbejdes udskrivningsaftale/koordinationsplan for patienter, der som følge af nedsat psykisk funktionsevne modtager støtte i henhold til servicelovens afsnit V (dette afsnit i serviceloven omhandler en lang række forskelligartede sociale støttetilbud som f.eks. aflastning, rengøring, bostøtte, botilbud, aktivitets- og samværstilbud, misbrugsbehandling mv.). Dette gælder uanset, om patienten skal modtage ambulant opfølgning i psykiatrien.

For så vidt angår patienter, der ikke modtager social støtte i henhold til serviceloven, gælder fortsat, at overlægen skal vurdere, om der er behov for en udskrivningsaftale eller koordinationsplan.

Med denne lovændring vil en langt større gruppe patienter end hidtil skulle have en udskrivningsaftale eller en koordinationsplan ved udskrivning, herunder også patienter, som ikke efter udskrivning skal have et tilbud i psykiatrien.

Et stort fremskridt, siden lovgivningen ophørte med at sikre, at de regionale og kommunale systemer passer til hinandens behov, hvilket skete ved strukturreformen i 2007, hvor daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen nedlagde amterne på vegne af den borgerlige regering.

I dag er det beklageligvis stadigvæk sådan, at det er den enkelte region, der selv bestemmer, hvor mange psykiatriske senge man har, ligesom kommunerne selv bestemmer, hvor mange socialpsykiatriske institutioner, de vil have, og hvor mange bostøtter, der skal ansættes.

Det er blandt andet, når der er et misforhold mellem de beslutninger, at risikoen for at tabe et menneske, som har været igennem et psykiatrisk behandlingsforløb, opstår. Det er dybt beklageligt, hvis systemets fejl først opdages, når borgeren tabes mellem to stole og ender i et tomrum mellem kommune og regionen.

Derfor vil en udvidet dialog om dimensioner og overlevering være til gavn for borgeren, når systemerne tilpasser sig hinanden og således modvirker unødvendige genindlæggelser og tvang. Det handler altså om, at systemerne er til for borgeren og ikke omvendt. På den baggrund hilser vi derfor bidraget fra Kristendemokraterne velkommen.

Vi går et vigtigt efterår for psykiatrien i møde, hvor en 10-årsplan for psykiatrien skal formuleres og konkretiseres netop med afsæt i debatten for en langt bedre psykiatrisk indsats i Danmark.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lakserytteren tog en pause fra 'Vild med dans': Hyggede med sine fans i Salling

Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

AGF

Forsvarsspiller imponerede i offensiven i pokalkamp: Er det Oliver Lund, der i fremtiden skal skabe målene i AGF?

Debat

Forbitrelse i Stavtrup: Det ville klæde byrådet at leve op til sine egne idealer

Sport

Bakken Bears åbnede ligaen mod sidste sæsons finalister: Kulissen gjorde en verden til forskel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Debat

Pigerne fra 5. er kede af det: Thomas Medom, hvorfor tager du vores klub?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Annonce