Annonce
Aarhus

Vi går på jagt: Hvor fås byens bedste frikadelle?

Værsgo, der er serveret. Niels Rasmussen leverer en velstegt frikadelle med tilbehør til Poul Guldborg. Foto: Hans Petersen
Hvad blev der af Strøgets frikadellebod og ikke mindst opskriften på frikadellerne, spørger Poul Guldborg. Vi leder efter svaret. Kan du hjælpe?

AARHUS: Hvor køber man Aarhus' bedste frikadeller?

Vi er gået på jagt efter dem sammen med kommunikationsrådgiver, motivator og foredragsholder Poul Guldborg, og vi får brug for hjælp fra dig, der læser denne artikel.

Det hele begyndte med, at Poul Guldborg skrev til avisen for at få os til at hjælpe med at besvare et spørgsmål om gode frikadeller.

Det lød sådan:

Hvad blev der af opskriften på frikadellerne fra Strøgets Frikadellebod, der i sin tid stod foran Salling? Ham der havde boden, var en lyshåret fyr, der hed Henrik. Han var en dygtig købmand. Når Kim Larsen eksempelvis kom forbi, fik han alle de deller, han kunne spise - gratis. Han trak nemlig flere kunder til. De var godt nok gode de deller ...

Annonce

Frikadelleboden

Strøgets Frikadellebod er for længst væk. Den lå på Strøget i Søndergade, nogenlunde midtvejs mellem Østergade og Sct. Clemens Torv. Boden var grøn og sekskantet, og efter den i nogle år var leverandør af frikadeller, opgav ham, Poul Guldborg beskriver som Henrik, den, og der blev solgt blomster fra stedet i nogle år.

Længere oppe ad Strøget mod Banegården åbnede vistnok en bod med samme navn: Strøgets Frikadellebod, men det var en helt anden historie.

Vi har forsøgt at finde en forklaring. Men indtil videre forgæves.

Selv ikke den højtråbende gartner i Hafnia-arkaden, Poul Kristensen, husker, hvad der blev af Frikadelleboden, og han har ellers stået på Strøget i mange år.

Og Lars Svendsen, den mangeårige formand for foreningen Strøget, har været der endnu længere i Paw Sko. Men han må også melde pas.

Så nu håber vi på hjælp fra nogle af jer blandt læserne.

Annonce

Frikadeller på Strøget

Der er én god ting i historien:

Frikadeller kan man stadig købe på Strøget. Niels Rasmussen, manden i Børnenes Kontors pølsevogn i krydset Østergade-Søndergade og midt imellem Matas, Normal og Salling, har gjort frikadellen enormt populær igen på Strøget.


De skal steges i svinefedt. Det giver god smag, og de brænder ikke på, så det bliver de bedst af. De må også godt have en lidt sprød skorpe.

Niels Rasmussen


I hans butik kan den hamle op med salget af pølser, og hen over et år bliver der langet en del tusinde frikadeller hen over den klinisk glatte metalflade på disken.

Med den popularitet er det nærliggende at spørge, om han vil af med sin opskrift på den gode frikadelle.

Annonce

På besøg

Vi satte os for at besøge ham, så vi både kunne møde ham ansigt til ansigt, smage hans frikadeller (igen) og forsøge at lokke opskriften ud af ham.

Frikadelletræffet foregik bedst som butikkerne havde fået lov at coronaåbne igen, så der var liv i kludene og gaden. Og selv om kalenderen viste marts, stod solen flot på himlen.

Niels Rasmussen, der også er kendt som byens største og mest trofaste AGF-fan, serverede frikadeller. Med Cocio som tilbehør, naturligvis.

Hvorfor han leverer sennep og remoulade til, må stå hen i det uvisse, for de forstyrrer da vist kun den gode smag. Men sådan er det, med mindre man beder om at få den rene vare. En alternativ mulighed er en frikadellesandwich.

Annonce

Og opskriften...

Og så var der lige det med opskriften ...

- Hvad kommer du I, spurgte Poul Guldborg.

- Det er min hemmelighed, og du skal lægge mindst en million, hvis du skal have det at vide, lød svaret, der kom prompte.

Der var åbenbart ikke meget at hente, så vi forsøgte ad en anden vej.

- Hvad steger du dem i?

Det var bedre. Lidt blev der lukket op.

- Svinefedt. De skal steges i svinefedt. Det giver god smag, og de brænder ikke på, så det bliver de bedst af. De må også godt have en lidt sprød skorpe, siger Niels Rasmussen, der blander og steger det hele i den lille pølsebod fra Børnenes Kontor.

- ... og så skal man huske at lufte ud, for lugten af fedt hænger i gardinerne, tilføjer den glade pølsemand.

Annonce

To kilo ad gangen

Poul Guldborg kender godt tricket med stegning af deller i svinefedt, men på grund af lugten bruger han selv en blanding af smør og olie. Smørret giver smag og olien et højere brændpunkt, der sikrer, at smørret ikke branker.

Poul Guldborg laver altid frikadeller af to kilo kød ad gangen.

- Og så fløjter jeg imens, ligesom når man plukker jordbær. Ellers kommer jeg til at spise af dem under stegningen, siger han med et grin og tilføjer:

- Men det gør jeg alligevel ...

- Og hvilke krydderier, bruger du så, Niels ... ?

- Nej, det får du ikke at vide ... men her på stedet må den ikke være for stærkt krydret, for der er mange børn blandt kunderne, og det bryder de sig ikke om.

- Men frikadellen skal være ordentligt krydret og rigtigt stegt. Det er lige så vigtigt som, at en bøf er mør, siger Niels Rasmussen.

- Det er uhyre svært at krydre frikadeller, så de smager af noget. Men det med krydderi er vigtigt, og er man i tvivl, kan man i butikkerne købe en krydderiblanding, der hedder Frikalet, forklarer Guldborg.

- Frikalet har, gennem tiden, reddet mange ægteskaber, tilføjer han med et smil.

Annonce

Hvad med sovsen

De to kendere mener, at både rugbrød, kartofler og pasta er godt til frikadeller.

- Men de giver ikke god sovs. Der skal man lige gemme noget fra sidst, man levede flæskesteg, er de enige om.

- Det kunne være sjovt at lave et kort over de bedste steder med frikadeller i byen, siger Poul Guldborg.

- Ikke to vil smage ens, føjer han til og indskyder:

- Nogle kommer havregryn i, men det dur slet ikke. Man må godt bruge lidt rasp, så man får en sprød skorpe. Frikadeller skal have bid.

Annonce

Psykologer

Køen ved pølseboden er vokset, mens vi har snakket, og pølsemanden må rykke indenfor og give en hånd med ved betjeningen. Mange kommer også for at få en snak over det lille måltid.

- Pølsemænd og frisører skal kunne grundforløbet på psykologi, siger Poul Guldborg, der i sit virke træner mennesker fra alle lag til at få det maksimale ud af deres potentiale.

Tilbage står spørgsmålet:

Hvordan får man mest ud af farsen til frikadeller?

Hvor køber man en god frikadelle? Hvis du kender en frikadelle og opskriften på én, der er virkelig i særklasse, så fortæl hvor vi finder den, og hvem der laver den.

Og så forresten: Hvis du kender historien om Henrik og den sekskantede frikadellebod på Strøget, og ikke mindst opskriften på hans frikadeller, så vil vi også gerne høre den.

Godkendt. Poul Guldborg kan lide frikadellen fra Børnenes Kontors bod på Strøget. Foto: Hans Petersen

Skriv til os

Hvis du har opskriften på Aarhus' bedste frikadelle, så send den til os.

Vi vil også gerne høre historien om Henrik og Frikadelleboden på Strøget.

Skriv til hap@stiften.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce