Annonce
Debat

Vi glemmer, hvad der er vigtigt: Den pæne tone fylder så meget, at sagen bliver ligegyldig

"Når man slår sig på den rette tone, kan man være sikker på, at selve sagen er blevet ligegyldig. Den er man ikke længere optaget af, men kun af sig selv og sin egen selvspejlende fortræffelighed og alvorlige måde at behandle den på", skriver Malthe Madsen. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

DEBAT: I en tid, hvor den offentlige debat er præget af CO2-reduktionister, hvis tålmodighed er som en fløjtekedels, puritanere med gulerodssaft i årerne, kvinder med en fabelagtig krænkelseshukommelse, mennesker med biodiversitet som religion, jævnt hen moralister, som enten er tynget af bekymringer på andres vegne eller ser det som deres livs mening at belære andre om, hvad de skal mene, og hvordan de skal leve, er det komplet ligegyldigt, om sagen drejer sig om minkdrab eller minoriteter, kultur, køn eller coronarestriktioner.

Afgørende er alene den måde, hvorpå man udtrykker sig: Om ordene er velvalgte og pæne, og om de fremføres på en måde, der er forsigtig nok til, at man undgår at komme til at krænke nogen.

Når man derimod er optaget af sagen, er spørgsmålet om den rette tone uden betydning. Uanset sagens karakter og væsentlighed ser man bort fra, om tonen er passende, eller om hensigten med det sagte nu også er, som andre synes, den skal være.

Annonce


Man spørger ikke: Var det sandt, det, hun sagde? Men: Udtrykte hun sig hensynsfuldt nok til, at hun ikke gik over stregen?


Når man slår sig på den rette tone, kan man være sikker på, at selve sagen er blevet ligegyldig. Den er man ikke længere optaget af, men kun af sig selv og sin egen selvspejlende fortræffelighed og alvorlige måde at behandle den på. Pænheden og ligegyldigheden breder sig altid på samme tid, og hermed også kedsommeligheden.

Det er ikke noget godt tegn, at der gøres så meget ud af den rette tone. Sådan noget får man ikke tid til, når det er sandheden, det drejer sig om, især da ikke, når sandheden er et spørgsmål, der udfordrer éns egen handlekraft og ansvarlighed.

Formaningerne om, at vi ikke må støde og fornærme nogen, kan nok tyde på, at mange ikke opfatter andet som værende af virkelig vigtighed end den pæne tone. Man spørger ikke: Var det sandt, det, hun sagde? Men: Udtrykte hun sig hensynsfuldt nok til, at hun ikke gik over stregen?

Heroverfor er der næppe anden udvej end med jævne og klare ord at slå fast, at når man anlægger en så ualvorlig målestok på alvorlige spørgsmål, så er det ganske rigtigt ligegyldigt, hvad man siger, både for én selv og for andre.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kvinde forsvandt fra demensplejehjem og døde: - Afdækning af forløbet viser, at der er begået en fejl undervejs

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Udsigt til motorvejsramper splitter lokalområde: Nu kommer grundejerforening med et mere spiseligt forslag

Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

AGF

Jon Dagur er en hemmelighedsfuld AGF'er: - Jeg har ikke besluttet mig for noget som helst

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Debat

Vi genbruger CO2 i landbruget: Det er ikke fair at gøre os til klimasyndere

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Alarm 112

Raserianfald i bus og tog: Passagerer flippede ud da de blev snuppet i at 'køre på røven'

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Kultur

Museernes Oscar: Aarhus-museum er nomineret til fornem pris efter to års knoklen med ny udstilling

Annonce