Annonce
Debat

Vi glemmer, hvad der er vigtigt: Den pæne tone fylder så meget, at sagen bliver ligegyldig

"Når man slår sig på den rette tone, kan man være sikker på, at selve sagen er blevet ligegyldig. Den er man ikke længere optaget af, men kun af sig selv og sin egen selvspejlende fortræffelighed og alvorlige måde at behandle den på", skriver Malthe Madsen. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

DEBAT: I en tid, hvor den offentlige debat er præget af CO2-reduktionister, hvis tålmodighed er som en fløjtekedels, puritanere med gulerodssaft i årerne, kvinder med en fabelagtig krænkelseshukommelse, mennesker med biodiversitet som religion, jævnt hen moralister, som enten er tynget af bekymringer på andres vegne eller ser det som deres livs mening at belære andre om, hvad de skal mene, og hvordan de skal leve, er det komplet ligegyldigt, om sagen drejer sig om minkdrab eller minoriteter, kultur, køn eller coronarestriktioner.

Afgørende er alene den måde, hvorpå man udtrykker sig: Om ordene er velvalgte og pæne, og om de fremføres på en måde, der er forsigtig nok til, at man undgår at komme til at krænke nogen.

Når man derimod er optaget af sagen, er spørgsmålet om den rette tone uden betydning. Uanset sagens karakter og væsentlighed ser man bort fra, om tonen er passende, eller om hensigten med det sagte nu også er, som andre synes, den skal være.

Annonce


Man spørger ikke: Var det sandt, det, hun sagde? Men: Udtrykte hun sig hensynsfuldt nok til, at hun ikke gik over stregen?


Når man slår sig på den rette tone, kan man være sikker på, at selve sagen er blevet ligegyldig. Den er man ikke længere optaget af, men kun af sig selv og sin egen selvspejlende fortræffelighed og alvorlige måde at behandle den på. Pænheden og ligegyldigheden breder sig altid på samme tid, og hermed også kedsommeligheden.

Det er ikke noget godt tegn, at der gøres så meget ud af den rette tone. Sådan noget får man ikke tid til, når det er sandheden, det drejer sig om, især da ikke, når sandheden er et spørgsmål, der udfordrer éns egen handlekraft og ansvarlighed.

Formaningerne om, at vi ikke må støde og fornærme nogen, kan nok tyde på, at mange ikke opfatter andet som værende af virkelig vigtighed end den pæne tone. Man spørger ikke: Var det sandt, det, hun sagde? Men: Udtrykte hun sig hensynsfuldt nok til, at hun ikke gik over stregen?

Heroverfor er der næppe anden udvej end med jævne og klare ord at slå fast, at når man anlægger en så ualvorlig målestok på alvorlige spørgsmål, så er det ganske rigtigt ligegyldigt, hvad man siger, både for én selv og for andre.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lakserytteren tog en pause fra 'Vild med dans': Hyggede med sine fans i Salling

Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

AGF

Forsvarsspiller imponerede i offensiven i pokalkamp: Er det Oliver Lund, der i fremtiden skal skabe målene i AGF?

Debat

Forbitrelse i Stavtrup: Det ville klæde byrådet at leve op til sine egne idealer

Sport

Bakken Bears åbnede ligaen mod sidste sæsons finalister: Kulissen gjorde en verden til forskel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Debat

Pigerne fra 5. er kede af det: Thomas Medom, hvorfor tager du vores klub?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Annonce