Annonce
Aarhus

- Vi har aldrig, aldrig, aldrig oplevet noget lignende: Så hårdt er det østjyske turisterhverv ramt

Den Gamle By har allerede meldt ud, at corona-krisen kan koste købstadsmuseet livet. Nu viser en undersøgelse, at også andre dele af den østjyske turistindustri er hårdt ramt. Axel Schütt/Ritzau Scanpix
83 procent af de østjyske forlystelser og hoteller har måttet hjemsende medarbejdere med lønkompensation.

ØSTJYLLAND: Med lukkede grænser og et land, som corona-virussen mere eller mindre har lagt i dvale, kan det ikke undre, at turistindustrien har det virkelig svært i øjeblikket.

Nu viser en ny undersøgelse, som VisitAarhus har lavet i samarbejde med Danske Destinationer, hvor galt det står til i Østjylland.

I Aarhusregionen er det de 40 største turismevirksomheder, der er blevet spurgt. Som eksempelvis Den Gamle By, Aros, Kattegatcentret, Tivoli Friheden og Comwell Aarhus.

Den Gamle By har allerede meldt ud, at købstadsmuseet er sendt i tovene af coronavirussen. Ifølge direktør i Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn, kan museets eksistens være på spil.

Nu viser undersøgelsen, at Den Gamle By langt fra er alene om at være hårdt ramt:

83 procent af de østjyske turistvirksomheder har måttet hjemsende medarbejdere med lønkompensation.

91 procent svarer, at de under corona-krisen har oplevet et tab af omsætning.

87 procent svarer ja til, at de har oplevet "aflysning i møder og events."

- Situationen er barsk i øjeblikket, siger Pia Lange Christensen, direktør i VisitAarhus.

Annonce

Vi har aldrig, aldrig, aldrig oplevet noget lignende i Aarhus. Omsætningen er historisk lav. Det er på alle måder en ekstraordinær situation, vi befinder os i.

Pia Lange Christensen, direktør VisitAarhus

- Det kommer til at tage lang tid

Undersøgelsen viser også, at adskillige turismevirksomheder har oplevet antallet af gæster gå ned med 91-100 procent.

Med andre ord er indtægtsgrundlaget mere eller mindre forsvundet, for det er netop entre/betaling for overnatning, der især holder turismevirksomhederne kørende.

Ni turismevirksomheder svarer samtidig, at de er blevet nødt til at afskedige mellem 91 og 100 procent af medarbejderne. Altså stort set samtlige medarbejdere.

- Vi har aldrig, aldrig, aldrig oplevet noget lignende i Aarhus, siger turistdirektøren.

- Omsætningen er historisk lav. Det er på alle måder en ekstraordinær situation, vi befinder os i.

Turistdirektøren håber, at der med statsminister Mette Frederiksens tale mandag er åbnet en dør på klem for, at vi atter kan nærme os mere normale tilstande. Men selv når grænserne igen er åbne, og flyene igen er kommet på vingerne, kan der gå en rum tid, inden turistindustrien er oppe på blot nogenlunde fulde omdrejninger igen.

- Det kommer til at tage lang tid. Men hvor lang tid kan jeg ikke sige. Hvis vi kan begynde at åbne op efter påske, er jeg en smule optimistisk. Men går der to måneder mere, er situationen en hel anden. Jo før vi kan komme i gang med genopbygningsarbejdet, jo bedre, siger Pia Lange Christensen.

Ny strategi

Corona-krisen er også skyld i, at VisitAarhus nu så småt et begyndt at lægge strategien om.

- Vi vil i højere grad end tidligere koncentrere os om danske turister. Vi kan ikke vide, hvornår de udenlandske turister for alvor vil vende tilbage, siger Pia Lange Christensen.

Langt fra alle af de adspurgte turistvirksomheder er i øvrigt tilfredse med de initiativer, regeringen har taget i et forsøg på at begrænse effekterne af corona-krisen, herunder blandt andet kompensation til eventarrangører, udskydelse af betalingsfrister for moms, AM-bidrag og A-skat samt trepartsaftalen.

17 procent siger, at de ikke er tilfredse, og 22 procent er kun "i lav grad" tilfredse. 39 procent er dog "i nogen grad" tilfredse, og 22 procent er "i høj grad" tilfredse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tæt trafik på Helgenæs skaber debat

Annonce