Annonce
Blog

Vi har en chance – grib den!

Det er vigtigt, at vi smider ”mig, mig, mig” ud ad vinduet og griber fast i sammenholdet. Hvis vi ikke tager os sammen, kan jeg komme med de første ti eksempler fra fiktionens verden på, som meget realistisk fortæller os, hvordan og hvor galt det kan komme til at gå.

I en urolig tid kan mit hjemmebibliotek gøre mig rolig. Der er tale om et stort antal hvide reoler, som er spækket med romaner, fagbøger, film og tegneserier. Det er en samling, jeg har bygget på i løbet af de sidste 41 års tid – ja, for der også et par sager fra min barndom. Samlingen indeholder en god kombination af fakta, fiktion og skønhed, som er noget af det fineste, menneskeheden har været med til at skabe.

Der er et før og et efter Mette Frederiksens nu allerede historiske taler på pressemøderne fra Statsministeriet. Når jeg tænker tilbage på den sidste uge, føles det, som om der er gået 100 år og ikke syv dage. Onsdag d. 11. marts 2020 var skelsættende, og da chefdamen gik på skærmen kl. 20.32 blev det starten på ét af de øjeblikke, som mejsles ind i vores bevidsthed. Talen, der var med til at lukke Danmark ned. Den slags tale og begivenhed, som vi for altid vil huske. Det er en alvorlig tid, og den sidste uge har været vild, ubehagelig og fuld af spekulation. Gør vi for meget, gør vi for lidt? Verden forandres for vores øjne. Lige nu og lynhurtigt.

Den måde, man har valgt at lukke Danmark ned på, er uden sidestykke. Og imens vores statsminister, der fremstod stærk og afklaret, fik sagt dét, hun ville, fik jeg gradvist følelsen af at være med i én af de film, jeg elsker at se, eller én af de romaner, jeg elsker at læse. De store fortællinger, hvor vores samfund smuldrer. De fortællinger, der bevæger sig rundt i en postapokalyptisk verden, og netop de fortællinger, som der er mange af i mit hjemmebibliotek. Hvor der sker noget grusomt, som for altid forandrer vores verden. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er ret glad for den postapokalyptiske genre. Faktisk så glad, hvis glad altså er det rette ord i denne tid, at jeg sammen med en god ven planlægger at skrive en fagbog om genren. Det er der mange grunde til, men de hører til en anden snak i en anden tid.

Annonce

For lige nu har vi alle sammen en unik mulighed for at være med til at sikre, at vi IKKE bevæger os ind i fiktionens dystopiske virkeligheder. Lige nu mener jeg, at vi skal stole på myndighederne. Ikke blindt, men vi skal tage det alvorligt og rette ind. De gør, hvad de kan. De har mere viden og flere kompetente mennesker til rådighed, end du og jeg. Og de vil os det bedste. Dét er vigtigt som et værn mod denne tornado af eksperter, som vælter frem og tror, at de ved mere end myndighederne tilsammen. Det er altid fint at være kritisk, og det er vigtigt at danne sig sin egen holdning, lige nu er vi dog i en situation, hvor det kan koste menneskeliv, at den ene eller anden selvbetitlet ‘ekspert’ er overbevist om dit og dat. I en tid, hvor alt for mange ser sig som eksperter, og hvor det for nogle er svært at stole på viden og myndigheder, fordi så mange ikke-eksperter får taletid, er det vigtigt, at vi tager os sammen og holder fokus. Som befolkningsgruppe og som medlemmer af et fællesskab og et samfund. Det er vigtigt, at vi smider ”mig, mig, mig” ud ad vinduet og griber fast i sammenholdet. Hvis vi ikke tager os sammen, kan jeg komme med de første ti eksempler fra fiktionens verden på, som meget realistisk fortæller os, hvordan og hvor galt det kan komme til at gå.

Politiske dagsordener skal også i denne situation stoppes ved grænsen. De partier og de enkeltpersoner, der forsøger at slå plat på denne situation, er uden format og bør lige så meget som alle os andre have øje for at passe på os alle sammen uden panik og politisk polemik.

Så tag den med ro og lad være at gå i panik. Vær beredt, uden at gøre som preppers og hente al konserves og tørgær i butikkerne. Pas på familien. Undgå store flokke af mennesker. Og lyt til, hvad myndighedernes eksperter siger, og ret dig efter det. De ved, hvad de taler om.

Det er også en krise der får uoverskuelige økonomiske konsekvenser. Der skal findes økonomiske tiltag, som her og nu kan hjælpe dem, der er presset mest. Politikerne kan komme med tiltag, bankerne kan komme af med noget af deres blakkede ry ved at spille med, og vi andre kan købe gavekort, bestille ting på nettet og holde øje med, hvordan vi støtter dem, som har det sværest.

Og når vi så er på den anden side, skal vi alle være klar til at hjælpe dem, der har mistet mest, for nogle mister måske alt. Det er helt basal medmenneskelighed, og det kan vi godt. Lige nu skal vi forsøge at tænke på helheden, på at forstå, hvorfor myndighederne gør, som de gør. Splid og mistro til hinanden er ikke vejen frem.

Vi skal være beredte, vi skal være klar, og vi skal handle. På en fornuftig måde.

Jacob Holm Krogsøe er klummeskribent. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

- Skal vi slice ham her? Truede ung mand med kniv og sparkede sidespejl af politibil

Annonce