Annonce
Aarhus

Vi mødes i Genbrugsen

Verner Lynge, journalist og lærer. 

Jeg tilhører en årgang, samt en socialgruppe, hvor det var helt almindeligt, at man som barn gik klædt i, hvad der lidt slæbende blev kaldt ”aflagt tøj”. Aflagt efter ældre søskende, fætre, naboer, hvem som helst ens forældre havde aftaler med. Menigmandstøj blev vitterligt slidt op, da jeg var barn i 50’erne og 60’erne. Lapperne på knæ og albuer havde ikke noget med design at gøre, men var resultatet af mors kyndige og nødvendige arbejde med nål, tråd og Singer maskine.

Jeg husker sjældent, at vi børn var flove eller bevidste om nogen lavstatus i det brugte tøj. Det var bare sådan. Da jeg efter konfirmation (dog i nyt tøj) skulle finansiere egen garderobe, var det derfor ikke noget problem at tjekke ind på ”Militærets overskudslager” i Slotsgade, Aalborg. Måske også fordi det slut-60'erne var blevet oprørs-hipt at gå i soldaterskjorter, grønne army-jakker, fåreskindspelse og en herrens masse solide uldklæder, der lugtede, som havde de ligget på et fugtigt lager i 25 år – hvilket sikkert også var tilfældet. En lignende butik lå i Århus – Nørregade, mener jeg – og var velbesøgt af studenter i almindelighed og venstrefløjen i særdeleshed.


Annonce

Det er ikke længere fattigfolk eller utjekkede, som besøger de rene og velindrettede genbrugsbutikker, hvor man kan blive totalt-ekviperet fra sokker til hat for et par hundrede kroner.

Verner Lynge, journalist og lærer


Det var også i Århus – 1972 –, at Danmarks første genbrugsbutik fik fat. Ægteparret Ruth og Herluf Andersen, præstepar, åbnede i Gammel Munkegade, hvad der dengang kaldtes et loppemarked, i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp. Idéen havde de med fra en tur til London, hvor Abbe Pierres klunsere havde været i gang med velgørenhedsarbejde i mange år. Efterkrigstidens voldsomme stigning i forbrug var blevet spottet allerede tidligt i 50’erne , og oprettelsen af de mange ”klunser-butikker” havde fra starten et humanitært sigte: At samle penge ind til fattige, hjemløse, misbrugere.

Ruth og Herluf Andersen, sammen med Folkekirkens Nødhjælp, var danske FIRST movers – som det ville hedde i dag – men andre humanitære og kirkelige organisationer spottede snart, hvad der trillede ned ad velfærdsbjerget. Blå Kors, Kirkens Korshær, Frelsens Hær, Mødrehjælpen, Danmission. Få nævnt, kig selv omkring i samtlige danske byer. Det er en meget lille flække, som IKKE har mindst en genbrugsbutik. I Malling – mit HOOD – kommer jeg ugentlig og tjekker op på bøjlerne i Kirkens Korshærs tøjbutik på hovedgaden eller møbel- og tjim&tjam afdelingen lidt derfra.

Verner Lynge, journalist og lærer.

Det er mange år siden, at genbrugsbutikkerne havde en lidt næserynkende atmosfære af hengemt, bortglemt og mølkugler. Der er kommet tjek på organisation og vareflow – og i Malling betjenes butikkerne af elskværdige og kyndige pensionister. Flest kvinder, men enkelte mandfolk har også tjansen – hyppigt med at køre rundt i varevogn og tage mod det brugte guld. Duften af kaffe og historier om kraveknapper og spinlonkjoler i min genbrugs er mildt sagt forskellige fra det salgsshow, man møder i en modebutik på strøget.

Men de kan deres kram, damerne, og tag ikke fejl af mangfoldigheden af kvaliteter. De har hele paletten fra elendigt polyester til kvalitetssilke og kashmir-uld. Jeg finder ofte tøj i dyre brands. Hugo Boss, Sand, Eton. Skjorter til 30 kroner - oprindeligt nysolgt for næsten 1000 kroner. Brugt et par gange og så kasseret. Måske fordi de er ”so much last year” – hvilket kan betyde lyseblå i stedet for ternet.

Men nye tider er på vej. Det er kuriøst, at tøj- og modebranchen er under stigende pres og konkurrence fra deres egen overproduktion. Mange års trendsetting med at få tøj til at være et hurtigt konsum-produkt, som kunderne kun har på, så længe designerhusene vil det, er måske ved at vende. Det brogede, men fuldt anvendelige, tekstiloverskud fra en global overproduktion har fået et velorganiseret genliv og egne økonomier. Det er ikke længere fattigfolk eller utjekkede, som besøger de rene og velindrettede genbrugsbutikker, hvor man kan blive totalt-ekviperet fra sokker til hat for et par hundrede kroner. Penge som vel at mærke ikke går til en børsnoteret virksomhed – der jo allerede HAR tjent på tøjet – men til samfundets udsatte. En gennemført god ide. Vi mødes i Genbrugsen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Gift fra brandskole kan være endt i bæk: - Vi skal hurtigt have styr på, om stoffet er i dyr eller fødevarer

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

AGF For abonnenter

En mandag aften på kunstgræs i Silkeborg: Måske er det i virkeligheden en af sæsonens sværeste opgaver for AGF?

Kultur

Se billederne: Royal jubel efter prins Joachim og Tom K. kørte først over stregen

Østjylland

Nu kommer der flere busser mellem Aarhus og Randers: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Barndomsby i sorg over Chris Ankers død

Byudvikling For abonnenter

Den store udfordring: Aarhus Ø må nøjes med busser, mens politikere drømmer videre om en førerløs fremtid

Sport

Chris Anker Sørensen er død: - En stor cykelrytter og et endnu større menneske

Debat

Store drømme for Pier 3 på Aarhus Havn: Det sidste ubebyggede område mellem by og bugt skal tilhøre os alle

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Byudvikling For abonnenter

Håndværkere boede ulovligt på industrigrund: Kommunen blev advaret - men førte ikke tilsyn

Alarm 112

Falske penge i Østjylland: Politiet bringer en advarsel

Annonce