Annonce
Debat

Vi mangler kvinder på topposter: Opgaven starter - også - i sportsklubberne

"Når vi samtidig råber efter flere kvinder på toppen i dansk erhvervsliv, så mener jeg uden at blinke, at vi bør værne om kvindesporten. Både i bredden og på eliteplan, hvoraf det første fordrer det sidste. Vi ved nemlig fra forskning, at elitesport er vigtigt for pigerne, faktisk indenfor sporten såvel som i studie- og erhvervslivet. For mange piger er det enten-eller. Enten er der et elitemiljø, hvor de kan yde deres bedste og stræbe mod succes, eller også vil de hellere bruge deres tid på noget andet", skriver Majken Pape. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Vi har brug for dem. Kamela, Mads og Nolsø. Af den simple grund, at rollemodeller viser, at drømme kan blive til virkelighed. Hvis du nu var i tvivl.

Rollemodeller inspirerer os, og deres adfærd, livsstil og principper er ofte drivstoffet til vores drømme og ambitioner. Du genkender dem i dig selv og i det, du står for. Eller vil stå for. Eller gør. Eller vil.

Da Kamela Harris trak den ene overskrift efter den anden på at være "first woman" eller "first black" eller "first black woman", så var det sensationelt om end også tankevækkende, at man fortsat kan opnå at være den første kvindelige "noget". Men ikke desto mindre var budskaberne skarpe og enkle fra en af tidens stærkeste internationale rollemodeller: "While I may be the first woman in this office, I will not be the last".

Annonce

I sin tale gjorde Kamela Harris klart, at små piger nu bedre kan ane muligheden. Det er akkurat pointen, fordi rollemodeller dermed trækker forandring og mangfoldighed med sig. Kamela Harris er ikke blot ny vicepræsident i Biden-administrationen for verdens eneste supermagt, men et eksempel til efterfølgelse for millioner af piger. Hun har trådt stien og vist vejen. Vist, at drømmen kan gå i opfyldelse.

Også i erhvervslivet finder vi stærke rollemodeller, og hvem kunne sige sig fri for at være en smule stolt på Mads Nippers vegne, da Ørsted annoncerede ham som ny direktør. En udnævnelse, der medførte 12.000 likes på LinkedIn, hvor han i øvrigt har 26.000 følgere. Selv den sympatiske, omfavnende leder med stærke grundværdier kredsende omkring autentisk ledelse, ordentlighed og bæredygtighed, kunne bane vejen til toppen af en af Nordeuropas førende energikoncerner og C20-indeksets absolutte yndling gennem de seneste år.

Superstjernen Mads Nipper har indtil videre været playmaker og anfører i nationalklenodier som Lego og Grundfos, og nu kommer turen til Ørsted. Mads Nipper bærer sin rollemodelkasket helt perfekt og viser talenter i Danmark, at omfavnende, menneskelige værdier i fremtiden går hånd i hånd med stærke kompetencer i jagten på de store poster i dansk erhvervsliv. Han griber også mikrofonen og taler til den brede lederskare som på Ledelsens Dag, hvor mere end 3.000 ledere deltog virtuelt.


Må det brede erhvervsliv se værdien i at bygge stærke, kvindelige talenter og rollemodeller og mindes om, at sporten og erhvervslivet har vigtige bånd at knytte. Og forresten: Opgaven starter i dag, ikke i morgen.


Ægte rollemodeller forstår, at det også følger med opgaven at tale til bredden for at inspirere og dermed løfte andre til toppen. I sportens verden ses et utal af rollemodeller på banen, på boxershorts og i modemagasiner. Eriksen, Schmeichel, Harder og Nadim får masser af fodboldpiger og -drenge til at drømme og sætte sig mål.

I mine ungdomsår var det de jernhårde ladies, der huserede på håndboldbanen. Der var dem, der hed Andersen, og hende, der blev kærester med træneren. Og Bjarne Riis scorede også en fra holdet. Der var rigeligt at trække overskrifter på både som hold og individualister. De viste personlighed både på og udenfor banen og vandt alles hjerter.

Jesper Jensen har netop afsluttet sin første mesterskabsslutrunde som landstræner ved EM på dansk jord. Selvom efternavnene i hans trup er fremmede for mange, er de vigtige rollemodeller. Nolsø, Iversen, Toft Hansen og Jørgensen. Rollemodeller for kollegaer i elitesportsmiljøet og i breddesporten.

Desværre ser vi en tendens til, at sporten – både breddesporten og elitesporten – er under stort økonomisk pres og afhængige af lokale ildsjæle og virksomheder for at sikre fremtidens rollemodeller.

Senest har eliteklubben Aarhus United været i pressen for at søge to millioner kroner for at sikre klubbens overlevelse. En overlevelse, der ikke kun handler om, at Danmarks næststørste by også i fremtiden skal kunne byde på kvindehåndbold fra øverste hylde, men også skal sikre et af landets stærkeste talentudviklingsmiljøer og en fortsat skabelse af rollemodeller.

Situationen i Aarhus United er ikke enestående, men dybt bekymrende.

Håndbold var en stor del af mine ungdomsår. I dag reflekterer jeg over, hvordan håndbolden har formet mig både som menneske og erhvervsleder. Ud over at bygge venskaber for livet lærte jeg at håndtere nerverne inden en svær kamp, spille andre gode på banen, selvom jeg ikke selv fik bolden i mål, og være ydmyg, når jeg ikke spillede den bedste kamp. Jeg lærte også at vise glæde over at vinde sammen med de andre på holdet, levere kritik til en medspiller på en konstruktiv måde og håndtere skuffelsen efter et nederlag. Og faktisk meget mere.

Jeg har indimellem fornøjelsen af medarbejdere, der har dyrket sport på højt plan, også højere end det niveau, jeg nåede. De knokler en vis legemsdel ud af bukserne, passer perfekt ind i et konkurrencepræget, kommercielt arbejdsmiljø og skaber resultater, ingen kan overse. De vil til tops, og de skal nok komme det.

Når vi samtidig råber efter flere kvinder på toppen i dansk erhvervsliv, så mener jeg uden at blinke, at vi bør værne om kvindesporten. Både i bredden og på eliteplan, hvoraf det første fordrer det sidste. Vi ved nemlig fra forskning, at elitesport er vigtigt for pigerne, faktisk indenfor sporten såvel som i studie- og erhvervslivet. For mange piger er det enten-eller. Enten er der et elitemiljø, hvor de kan yde deres bedste og stræbe mod succes, eller også vil de hellere bruge deres tid på noget andet.

Det overrasker ikke, når man ser kvindernes ambitionsniveau på uddannelserne, hvor de for længst har overhalet drengene, men vi må indse, at vi i tilstrækkelig grad mangler evnen til at fastholde kvinders ambitionsniveau på den anden side af uddannelsesinstitutionernes døre.

Her kommer der andre konkurrencemæssige elementer frem, når vi ikke kun konkurrerer med os selv om de bedste karakterer, men konkurrerer med andre om en toppost eller i et marked om kunderne. Jeg mener, at et overset og vigtigt greb her er at sikre kvinder adgang til konkurrencesport både på bredde- og eliteniveau.

Må det brede erhvervsliv se værdien i at bygge stærke, kvindelige talenter og rollemodeller og mindes om, at sporten og erhvervslivet har vigtige bånd at knytte. Og forresten: Opgaven starter i dag, ikke i morgen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pernilles livsdrøm forsvandt: Nu har hun fundet melodien i det skønneste, lille byhus i Ebeltoft

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

På kant: Tre forudsætninger for debatten om muslimer

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se dig godt for: Elbilsejere risikerer p-bøde, når de vil parkere gratis i Aarhus

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Annonce