Annonce
Debat

Vi mangler unge faglærte: I dag er mønsterbryderne dem, der trodser vennernes strøm mod gymnasiet

"Det er på tide at gøre op med mange års udsultning af erhvervsuddannelserne og -skolerne og i stedet begynde at investere i dem for at sikre, at de er tidssvarende og på forkant med den teknologiske udvikling. På den måde kan vi forhåbentligt også få fjernet det dårlige ry, uddannelserne har, som nødløsninger for unge, der ikke er dygtige nok til gymnasierne", skriver Tina Voldby. Arkivfoto: Jacob Schultz

DEBAT: Gymnasiet eller erhvervsskolerne? Det er det mest almindelige valg, de midtjyske unge står overfor, når det er tid til at forlade folkeskolen.

Langt de fleste (godt 70 procent) vælger gymnasiet. Ja, i Midtjylland var det i 2021 faktisk næsten 11.000 unge, som valgte denne vej – hvilket var stort set det samme antal som året før. Det betyder, at vi står med en akut mangel på nye faglærte.

For nylig foreslog Dansk Industri, Dansk Metal og Danske Gymnasier så, at man da bare kunne smelte gymnasier og erhvervsskoler sammen ved at etablere nye såkaldte "praksisfaglige studieretninger" i de almene gymnasier.

Annonce

Men er det den vej, vi vil? Og fører det til flere faglærte? Jeg tror det ikke.

Problemet med forslaget er, at man arbejder ud fra forudsætningen om, at alle unge kan skæres over én læst. Sådan er virkeligheden bare ikke.

Derfor er det vigtigt at holde fast i erhvervsskolerne som et alsidigt samlingspunkt for unge med vidt forskellige interesser og forudsætninger. Vi har i dag 105 erhvervsuddannelser med over 300 specialer. Mange med mulighed for at tage dem som eux, hvor man kombinerer det gymnasiale med erhvervsuddannelsen. Derudover har vi en htx med 18 studieretninger inden for det tekniske område og en hhx med 13 studieretninger på det merkantile felt.

Med forslaget fra Dansk Industri, Dansk Metal og Danske Gymnasier risikerer man, at de stærkeste unge på erhvervsuddannelserne følger vennerne over i gymnasiet. En lemmingeeffekt, der i hvert fald ikke vil skaffe os de dygtige faglærte, vi har så stort behov for.

Det nytter naturligvis ikke ret meget, hvis de unge, måske som udslag af gymnasial vanetænkning, fravælger erhvervsuddannelserne.

Men i stedet for at kaste håndklædet i ringen og lægge erhvervsuddannelserne ind som en form for underafdeling af gymnasierne bør man sætte markant ind på at styrke den praksisfaglige undervisning i grundskolen og samspillet mellem grundskoler, erhvervsskoler og arbejdsmarkedet.

Samtidig er det på tide at gøre op med mange års udsultning af erhvervsuddannelserne og -skolerne og i stedet begynde at investere i dem for at sikre, at de er tidssvarende og på forkant med den teknologiske udvikling. På den måde kan vi forhåbentligt også få fjernet det dårlige ry, uddannelserne har, som nødløsninger for unge, der ikke er dygtige nok til gymnasierne.

Unges uddannelsesmuligheder bør i det hele taget ikke være en spareøvelse, men derimod en investering i fremtiden.

Samtidig er det værd at huske på, at det for samfundet er en ualmindeligt dyr vej at uddanne faglærte ved først at udstyre dem med en almengymnasial uddannelse. I stedet burde man undersøge, hvordan man kan skabe turboforløb i erhvervsuddannelserne for de unge, som allerede har taget en treårig gymnasial uddannelse.

Derfor håber vi, at politikerne – både på Christiansborg og ude i de enkelte midtjyske kommuner – kan se fornuften i at have et klart og ligeværdigt alternativ til gymnasiet i form af erhvervsskolerne. En holdning, vi i øvrigt deler med bl.a. flere fagforbund og Dansk Erhverv.

I dag er de reelle mønsterbrydere dem, som trodser vennernes strøm mod det almene gymnasium og vælger en erhvervsrettet ungdomsuddannelse.

Med forslaget fra Dansk Industri, Dansk Metal og Danske Gymnasier risikerer man, at de stærkeste unge på erhvervsuddannelserne følger vennerne over i gymnasiet. En lemmingeeffekt, der i hvert fald ikke vil skaffe os de dygtige faglærte, vi har så stort behov for.Annonce
Kultur For abonnenter

Anmeldelse af Hobbitten: Det kunne så let være helligbrøde at pille ved Tolkiens mesterværk, men resultatet er fremragende

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Mindeord: Henrik Ochsner var et sjældent menneske i ordets fineste forstand

AGF For abonnenter

David Nielsen siger farvel til AGF: 1.693 dage med 'Let's fucking go!'

Aarhus

Classic Race Aarhus genopstår i miniformat søndag

Aarhus

Dårlig dømmekraft på sidste skoledag: Elever fik overrakt karameller med nåle i

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Aarhus

Vandrehistorien: Passer det, at Beder-Malling trækker dødbringende lyn til?

Byudvikling For abonnenter

Nye toner: Borgerne får bedre muligheder for at blande sig i byudviklingen

Debat

Det er grænsende til et folkemord: Hvordan kan vi tillade at kalde Israel for vores venner?

Debat

Magt- og udstødelseskultur findes ikke kun på Herlufsholm: Det gennemsyrer hele konkurrencestaten og dansk politik

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Annonce