Annonce
Kultur

»Vi skaber vores egne sandheder«

<p>Maria Bang Espersen arbejder ofte med store værker Her ses hun i profil foran et af sine tidligere. Privatfoto</p>

33-årige Maria Bang Espersen har malet latex på gulvet i Kunsthal Aarhus og får KP-prisen for det.

»Vi farver alt det, vi oplever og tror, det er sådan. Men alt er påvirket af vores egen personlighed. Derved kreerer vi vores egne sandheder.«

For Maria Bang Espersen er verden i konstant forandring. Intet er stabilt, og det udtrykker hun i sin kunst.

Kunstnernes Påskeudstilling

  • KP15, Spring og Solo. Aarhus Kunsthal, J. M. Mørks Gade, indtil 1. maj.
  • Åbningstider: Tirsdag-fredag kl. 10-17, onsdag kl. 10-21, lørdag-søndag kl. 12-17. 2. påskedag kl. 12-17 (mandag 6. april).
  • Arrangementer i perioden:
  • Censortalk mandag 6. april kl. 15, Milena Bonifacini og Jacob Bjørn. Moderator Trine Rytter Andersen.
  • Solotalk: Onsdag 22. april kl. 19, Jette Hye Jin Mortensen. Moderator: Trine Rytter Andersen.
  • Overrækkelse af publikumsprisen: Fredag 1. maj kl. 17.

Hun har netop fået KP-prisen på 10.000 kroner skænket af Aarhuus Stiftstidendes Fond for det værk, hun deltager med i Kunstnernes Påskeudstilling, KP15, i Kunsthal Aarhus.

Annonce

Tre dommere valgte hendes værk som det bedste og mest interessante på udstillingen, som vi kan opleve i kunsthallen i J. M. Mørks Gade helt indtil 1. maj.

Jens Erik Sørensen, tidligere Aros-direktør, Jesper Rasmussen, rektor på Det jyske Kunstakademi, og Anne Katrine Graah Rasmussen, formand for KPs bestyrelse, er de tre, som fandt vinderen.

Flertydigt

Kunstneren Bodil Sohn overrakte prisen med blandt andet disse ord:

»I dit værk »Another Layer« (»Et andet lag«) integrerer du på en spændende måde forskellige udtryksformer og skaber et flertydigt værk. Det er i kataloget kategoriseret som installation. Det kunne lige så godt høre under kategorien maleri med de flere transparente lag flydende latex, som er malet direkte på trægulvet.«

»Efter at det er blevet tørt, har du løsnet materialets kant fra gulvet hele vejen rundt. Vi ser derfor et 'forklaret' maleri af gulvet i udstillingsrummet, der så at sige er absorberet af gulvet og er gulvet. Samtidig er maleriet en tynd membran. Det både fremhæver og skjuler sit motiv, og det er en speciel, fysisk fornemmelse at gå på værket. Maleriet forvandler sig fra at være et billede til at være et sted.«

Annonce

Stor anerkendelse

Selv er Maria Bang Espersen naturligvis begejstret for hæderen og pengene.

Er du glad?

»Ja, mon ikke. Det er en stor anerkendelse, som jeg slet ikke havde regnet med. Det er første gang, jeg er med på en dansk kurateret udstilling,« siger hun.

Hun har ladet gulvet i kunsthallen arbejde sammen med værket.

»Jeg har penslet latex på gulvet med det udgangspunkt, at man ikke kan se uden at være påvirket af egne erfaringer. Laget er semitransparent, og jeg synes, det er interessant at lade gæsterne stå på værket, så det forandrer sig. Det bliver påvirket og bliver hele tiden til noget andet. Det, vi tror er sandheden, er ikke sandheden. Findes der overhovedet noget endegyldigt?« spørger hun.

Annonce

Maleri på rådhusplads

Værket i kunsthallen er cirka 4,20 gange 5 meter, og hun har lavet noget lignende tidligere på hjemegnen i Hostebro.

»Tre dage brugte jeg på at male Rådhuspladsen i Holstebro med latex. Folk kom og fik et nyt syn på stedet, og til sidst pillede jeg det af igen,« fortæller Maria Bang Espersen.

Hun er 33 år og opvokset i Vinderup, hvor hun stadig bor - hvis man kan tale om det, for hun rejser det meste af tiden.

»Jeg har ikke noget værksted, så jeg søger penge til residencies - ophold i udlandet. I efteråret sidste år var jeg otte uger i Oregon, USA, i januar-februar var jeg i Bergen i Norge i seks uger, og midt i april tager jeg til Sunderland i England,« siger Maria Bang Espersen og tilføjer, at hun gerne rejser hen, hvor der er mange kunstnere, og det har givet store oplevelser.

Annonce

Glaspuster og designer

Hun er egentlig uddannet glaspuster på Kosta Glasskole i Sverige fra 2006 til 2009, og direkte derfra kom hun til Det Kongelige danske Kunstsakademis designskole på Borgholm i tre år.

»Jeg puster stadig glas, men det har begrænsninger på grund af størrelsen, så jeg kunne tænke mig at prøve noget andet. Glas kan bevæges og formes, når det er varmt. Latex har samme bevægelighed og åbner for nogle andre ting. Sådan forsøger jeg at vælge nye materialer,« siger hun.

Annonce

Tid til eftertanke

Og pengene for KP-prisen?

»Jeg ved ikke helt endnu, hvad de skal bruges til. Men måske til en lejlighed til mine næste trin. Jeg har haft travlt det seneste års tid og ikke haft tid til at spekulere. Jeg skal have en afklaring på nogle ting. Jeg har fart på og har det rigtig sjovt, og det er fantastisk at have mulighed for at udvikle nye ideer,« siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce