Annonce
Debat

Vi skal anerkende ensomhed som en mental lidelse: Der er for få, der smiler i Smilets By

"Coronapandemien har gjort ondt værre, hvad angår ensomhed og psykiske problemer. Mange føler sig mere ensomme, og der er også mange, der oplever, at de, siden pandemien brød ud, er blevet mere deprimerede, angste og sover dårligere", skriver Mathilde Hjort Bressum. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: Coronapandemien har gjort ondt værre, hvad angår ensomhed og psykiske problemer. Mange føler sig mere ensomme, og der er også mange, der oplever, at de, siden pandemien brød ud, er blevet mere deprimerede, angste og sover dårligere. Det viser et nyt studie, som forskere ved Statens Institut for Folkesundhed står bag.

Studiet viser blandt andet, at 40 procent af dem, der føler sig ensomme, oplever, at deres ensomhed er blevet forværret under pandemien.

Det er et kæmpestort problem, at ensomheden har været en forstærkende faktor for andre psykiske lidelser, særligt, når så mange mennesker har været indespærret i så lang tid med begrænset mulighed for at mødes med andre. Det er nemlig ikke kun vores unge mennesker, der har oplevet en stigning i antal psykiske lidelser, men i højere grad også vores ældre medborgere, som bor alene.

Annonce

Det er simpelthen for ærgerligt, at der er et stigende antal af børn, der mistrives, voksne, som føler sig stressede, og ældre, som oplever ensomhed i smilets by.

Det er stærkt bekymrende, at den sociale afstand ser ud til at have intensiveret ensomheden for mange af vores borgere i kommunen, hvilket kan bidrage til at skabe andre, alvorlige sundhedsproblemer end dem, der er direkte forbundet med covid-19 - så som de psykiske lidelser.

Derfor frygter jeg også, at der vil opstå en senere bølge af psykiske sygdom, mistrivsel og heraf et stort behandlingsbehov, hvis ikke der sættes ind med forebyggende indsatser for risikogrupper allerede nu.

Jeg mener derfor, at vi i højere grad er nødt til at anerkende ensomhed som en mental lidelse og derved også forsøge at sidestille mental sundhed med fysisk sundhed. Særligt dét glæder jeg mig til at sætte på dagsordenen i sundheds-og omsorgsudvalget i Aarhus, hvor jeg oplever et stigende behov for at tale om den mentale sundhed i lige så høj grad, som vi adresserer den fysiske sundhed.

For selvom vi i Aarhus Kommune har vedtaget en sundhedsaftale fra 2019 til 2023, hvor et fokusområde netop er den mentale sundhed, hvorunder ensomhed som et stigende problem bliver understreget, er tallene herom desværre ikke faldet – tværtimod.

Derfor bliver en ligestilling mellem den fysiske og den mentale sundhed også et af mine fokusområder i den kommende byrådsperiode. Det er simpelthen for ærgerligt, at der er et stigende antal af børn, der mistrives, voksne, som føler sig stressede, og ældre, som oplever ensomhed i Smilets By.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Alarm 112

Kørt på skadestuen: Cyklist påkørt af bil ved rutebilsstationen

Alarm 112

Efter bølge af indbrud i biler: Dommer fængsler tre udlændinge mistænkt for at være på tyvetogt

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Debat

Vi gør det globale klima en bjørnetjeneste: De mest klimavenlige grise og køer er de danske

Aarhus

Hvor mange har haft corona uden at vide det? Nyt forsøg skal gøre os klogere på det - og hvor langt vi er i epidemien

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Aarhus

Se video: Bil gik op i flammer - vidne så to personer stikke af

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Aarhus

Mere end hver fjerde test positiv: Aarhus fortsætter med højt smittetal

Annonce