Annonce
Aarhus

Vi skal give folk med problemer magten tilbage

Vi skal ikke fokusere på, hvor folk kommer fra, men hvem de er, mener Shadman Salih. Foto: Hans Petersen
Shadman Salih svømmer mod bølgen og vender ordet integration på hovedet for at støtte mennesker og bringe dem på god kurs.
Annonce

AARHUS: Folk gør store øjne og ører, når Shadman Salih begynder sit oplæg med at citere Søren Kierkegaard.

Det er nok ikke lige det, tilhørerne regner med, når den 43-årige kurder fra Irak fortæller om, hvordan han støtter familier, så de kommer ud af problemer.

Selv på sit visitkort citerer han Kierkegaard med ord om, at når man vil føre et menneske et bestemt sted hen, må man først og fremmest finde ham der, hvor han er, og begynde der.

Altså at tage udgangspunkt i mennesket.

Shadman Salih er uddannet socialrådgiver og kandidat i socialt arbejde, og i dag har han 23 ansatte i virksomheden "Sivitas".

Jeg har læst Kierkegaard, siden jeg var 16 år på mit hjemlands sprog, siger Shadman Salih, der citerer Kierkegaard på sit visitkort. Foto: Hans Petersen

- Jeg har læst Kierkegaard, siden jeg var 16 år på mit hjemlands sprog, fortæller Shadman Salih, der kom til Danmark som flygtning, da han var 22 år.

Annonce

Hvad er integration?

Han synes, at alt for mange taler om ordet integration, men hvad er integration?

- Der er ikke enighed om, hvad integration er eller hvornår den er opnået. Kan dét at blive en aktiv del af samfundet kaldes integration, spørger Shadman Salih.

Hos "Sivitas" bliver integration vendt på hovedet.

- I vores arbejde fokuserer vi på, at familier og børn trives og udvikler sig. Det gør vi ved at støtte dem i at opnå mikromål, vi sætter sammen med dem. Integration er i sig selv et komplekst og diffust begreb, siger Shadman Salih.

Annonce

At fungere godt

- Det drejer sig om at få mennesker til at fungere godt i et nyt samfund. De skal være tilfredse og trives. Vi skal have nye og anderledes tilgange til borgere med anden etnisk herkomst end dansk, og alle i samfundet skal selvfølgelig bidrage, mener Shadman Salih, der selv siger, at han "svømmer mod bølgen" med den måde, han løser problemer på.

- Integration, som vi kalder det, er en stor opgave. Men vi skal vende det på hovedet, se anderledes på det. Når folk for eksempel skal ud på arbejdsmarkedet, er det vigtigt, at de trives. Hvis Peter bliver fyret fra et job, bliver hans problem set som et arbejdsløshedsproblem, men hvis Mohammed bliver fyret, bliver det set som et integrationsproblem. Sådan bliver det udlagt, forklarer Shadman Salih, da vi mødes på hans kontor i industrikvarteret i Åbyhøj på Vesterløkken 4.

Vi lægger meget vægt på faglighed, selv om medarbejderne taler forskellige sprog, forklarer Shadman Salih. Foto: Hans Petersen

De ansatte i ”Sivitas” kommer fra forskellige kulturer og nationaliteter.

”Sivitas” betyder medborger, og vi støtter også familier med etnisk dansk baggrund, fordi vi tror på, at både etnisk danske og anden etniske er borgere og medborgere i samfundet, siger Shadman Salih.

- Vi lægger meget vægt på faglighed, selv om medarbejderne taler forskellige sprog, tilføjer han.

- Indvandrere lever altid på kanten. Hvis vi dummer os, er det fordi vi er indvandrere. Men vi skal ikke fokusere på, hvor folk kommer fra, men hvem de er.

Annonce

Find noget godt

Når han og hans konsulenter kommer ud for at bringe familier ud af problemer, fokuserer de altid på mindst ét punkt, som er godt.

- Du kan altid finde noget godt hos et menneske. Alle har stærke sider. Byg op derfra og vis tillid. Fokuser på individet. Lad personen selv finde løsninger. Find deres værdier, hvad de er gode til, og hvordan de vil leve deres liv i fremtiden. Det gør vi dem opmærksom på.

Vi skal huske på, at det ikke gælder om, at indvandrere skal være som os. De skal være sig selv. Jeg oplever ikke, at nogen siger tak, når vi har hjulpet dem. For de synes, at de selv har løst problemet, siger Shadman Salih.

Annonce

Mød dem, hvor de er

Han siger, at Søren Kierkegaard er et af hans fundamenter.

- Kierkegaard har hjulpet mig med at kende mig selv og andre. Møde mennesker der, hvor de er. Når Kierkegaard siger ”Elsk dig selv”, betyder det, at man anerkender og accepterer sig selv. Derefter er det nemt at anerkende og finde ressourcer hos andre. På den måde bliver vi en del af samfundet, siger Shadman Salih.

Sivitas

"Sivitas" betyder medborger og er navnet på Shadman Salihs firma med adresse på Vesterløkken 4 i Åbyhøj.

Se mere på www.sivitas.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Kæmpeslagsmål i Viby: 21-årig mand blev stukket flere gange

Annonce