Annonce
Debat

Vi skal have fokus på ret og pligt: Men borgmesteren vil åbenbart hellere tælle stemmer end stille krav til akademikere

"Vi skal have fokus på både ret og pligt, særligt i en tid som nu, hvor de århusianske virksomheder skriger på arbejdskraft, herunder også ufaglærte jobs, som virksomhederne ikke kan få besat", skriver Jacob Sonne. Arkivfoto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Aarhus er en populær studieby, hvor der blandt andet bliver uddannet et stort antal akademikere. Desværre fylder akademikerne også rigtig meget i ledighedsstatistikkerne. Mange af dem går og venter. Venter på det rette job. Venter på det meningsskabende arbejde i den helt rigtige virksomhed med de helt rigtige værdier. Venter forgæves.

Kære ledige akademiker, som hellere vil modtage offentlig forsørgelse i stedet for eksempelvis at tage et ufaglært arbejde, kære borgmester, som er bange for at miste akademikernes stemmer: Det duer ikke mere!

Vi skal have fokus på både ret og pligt, særligt i en tid som nu, hvor de århusianske virksomheder skriger på arbejdskraft, herunder også ufaglærte jobs, som virksomhederne ikke kan få besat.

Annonce

Retten til offentlig forsørgelse, hvis man er kommet i en situation, hvor man står uden for arbejdsmarkedet, er et afgørende og vigtigt sikkerhedsnet i vores velfærdssamfund. Men med retten følger også pligter. Pligten til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet er den vigtigste.

Det er kun ret og rimeligt, at alle bidrager til festen. Det er vi nødt til at få sagt højt som ansvarlige politikere. Og her svigter borgmesteren og Socialdemokratiet.

Og her mener jeg, at borgmesteren bevidst undlader at fokusere på pligten, fordi han ved, at der er stemmer i at lade de højtuddannede i Aarhus være i fred. Det er ikke bare et svigt af de ledige, der ikke kommer videre, men også et svigt af de mange hårdtarbejdende århusianere, der betaler gildet.

Alle andre steder i kommunen forventes det, at vi som århusianere løfter i flok. At ingen bare går rundt og "krydrer røv", som skuespiller Bodil Jørgensen udtrykker det i et populært videoklip med to ledige "cand.ding.donger", der er for fine til at arbejde på et ostelager.

Vi er fælles om at skabe velfærd. Men vi skal åbenbart acceptere, at borgmester Jacob Bundsgaard ikke vil prioritere handicapområdet økonomisk, men lader den ene sag efter den anden om omsorgssvigt se dagens lys, ligesom kommunen tilsyneladende ikke har penge nok til at sikre en værdig ældrepleje. På samme måde har kommunen gennem flere år underprioriteret midler til idrætshaller og fodboldbaner.

Men når det kommer til arbejdsløse akademikere, så vil borgmesteren hellere tælle stemmer end stille krav. At få flere i job er ensbetydende med, at vi sparer penge på offentlig forsørgelse – penge, der eksempelvis kan anvendes på skoletoiletter, idrætsfaciliteter, ældrepleje og handicapområdet.

Det er kun ret og rimeligt, at alle bidrager til festen. Det er vi nødt til at få sagt højt som ansvarlige politikere. Og her svigter borgmesteren og Socialdemokratiet.

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce