Annonce
Debat

Vi skal have tid til en grundig og inddragende proces: Havnen er både for os, der bor her nu, og dem, der skal bo her i fremtiden

"Vi er tilhængere af, at Aarhus Havn også i fremtiden kan bidrage til vores velstand, udvikling og udfoldelsesmuligheder. Vi er også tilhængere af, at vi i Aarhus samarbejder om at finde de rigtige løsninger, der sikrer, at vi har øje på alle vores bys kvaliteter", skriver Steen Stavnsbo (i midten) og Jacob Bundsgaard (th). Arkivfoto: Søren Willumsen

Debatten om en udvidelse af Aarhus Havn er stor og levende. Mange markerer deres holdninger – både for og imod.

Det er en virkelig god ting, for det er tegn på, at vi har et sundt folkestyre og en århusiansk befolkning og erhvervsliv, der er engageret og går op i byens udvikling. Det hilser vi således naturligvis velkomment, og det er også afgørende for, at vi kan finde de bedste løsninger.

De seneste uger har ikke mindre end to VVM-undersøgelser og en lokalplan for en mulig udvidelse af havnen været i høring, og vi har begge signaleret klart, at vi er tilhængere af, at Aarhus Havn får mulighed for at udvide sine aktiviteter og fastholde sin position som Danmarks vigtigste erhvervshavn.

Annonce

Vi mener begge, at Aarhus Havn spiller en vigtig rolle for livet i hele vores østjyske region og er med til at understøtte vores økonomiske vækst, der sikrer arbejdspladser og finansierer vores velfærd. Vi vil også gerne understøtte godstransport via skibstrafik, som er et vigtigt redskab, hvis vi skal lykkes med at bekæmpe klimaforandringerne.

Havnens betydning griber langt ind i mange brancher, job og erhvervsmuligheder i Aarhus, og den kan også i fremtiden sikre, at vi har job og udviklingsmuligheder for alle århusianere uanset alder eller uddannelsesniveau.

Men debatten om udviklingen af vores havn viser meget tydeligt, at beslutningen rummer mange dilemmaer og ingen lette beslutninger.

Skibstrafik er, som sagt, en meget bæredygtig transportform, som er vigtig i vores bestræbelser på at blive en klimaneutral by. Men mange århusianere mener, at naturen betaler for høj en pris for en udvidelse af havnen, og mange har i debatten givet udtryk for, at de ikke kan se, at der er et behov for at udvide havnen. Det mener imidlertid havnen og mange virksomheder, der benytter den, og vi er alle optaget af at beskytte vores natur.

Da høringsperioden om havnens udvidelse sluttede fredag i sidste uge, var det ikke afslutningen på arbejdet med at finde de rigtige løsninger. Det var kun begyndelsen!

Alle virksomheder i Aarhus er underlagt nogle rammer, som siger, hvor meget de må støje eller fylde. Det samme gælder selvfølgelig også for Aarhus Havn. Det er netop derfor, at den ønskede udvidelse underkastes et grundigt arbejde med at klarlægge miljøkonsekvenser for dyrenes levesteder, strømforhold, vores udsigt fra byen over bugten - blot for at nævne nogle af de centrale forhold.

Det står helt klart for os, at vi de kommende måneder har en vigtig opgave foran os: Vi vil samle alle parter i debatten i en grundig og inddragende proces, hvor alle har mulighed for at komme til orde, hvor de svære dilemmaer vil komme på bordet – og hvor vi i fællesskab kan skabe det bedst mulige beslutningsgrundlag.

Vi fremlægger her modellen for den proces, som skal sikre, at vi både håndterer de cirka 1650 høringssvar, og at vi får mere inddragelse og mere samarbejde med borgere, interessegrupper, myndigheder og Aarhus Havn frem mod byrådets beslutning om sagen.

Sædvanligvis vil miljømyndigheden i Aarhus Kommune lave en indsamling af høringsbidrag og selv stå for en eventuel videre bearbejdning af projektet og tilrettelæggelse af den politiske proces.

Med den model, vi her lægger frem, ønsker vi et særligt fokus på, at de mange synspunkter og oplysninger, der er kommet frem, kan belyses og kvalificeres fra flere sider, og med det formål, at vi ender med et på alle måder perspektiveret, velkvalificeret og nøje afvejet projekt.

De næste måneder vil vi invitere til to store borgerkonferencer, hvor alle er velkomne til at deltage og bidrage til en dialog om en mulig udvidelse af havnen.

Til at forberede konferencerne nedsætter vi grupper af en lang række af de nøgleinteressenter, som har afgivet høringssvar, eksperter og interessenter. Sammen med myndighederne skal grupperne se på de enkelte temaer, som er kommet frem i høringsfasen. De skal belyse, kvalificere og skabe et grundlag for dialog med borgerne på den første borgerkonference, som vil ske inden sommerferien.

Her vil de forskellige temaer og resultatet af interessenternes arbejde blive lagt frem. Borgerkonferencen skal give alle mulighed for at bidrage og bringe deres egne perspektiver til torvs. Interessentgrupperne vil samle op på den første borgerkonference og arbejde videre med de enkelte temaer, så der ligger et fornyet grundlag for endnu en borgerkonference efter sommerferien.

Det giver os mulighed for flere drøftelser på borgermøder, inden myndigheden er rustet til at indstille en sag for byrådet, som så indgår i den almindelige, demokratiske proces i byrådet.

Det er et stort og vigtigt arbejde, der ligger foran os. Det er således vores forventning, at byrådet først kan tage stilling hen mod slutningen af 2022, idet der skal være tid den inddragende proces, som vi her skitserer.

Det vigtige for os er, at vi skaber åbenhed og gennemsigtighed i de valg, som bliver taget. Om de dilemmaer, der bliver vægtet.

Vi er tilhængere af, at Aarhus Havn også i fremtiden kan bidrage til vores velstand, udvikling og udfoldelsesmuligheder. Vi er også tilhængere af, at vi i Aarhus samarbejder om at finde de rigtige løsninger, der sikrer, at vi har øje på alle vores bys kvaliteter.

Vi tager hermed initiativet til en grundig og inddragende proces, for vi har et ansvar for at finde de rigtige løsninger til alle århusianere. Både os, som bor her nu, og dem, der kommer til at bo her i fremtiden.

Da høringsperioden om havnens udvidelse sluttede fredag i sidste uge, var det ikke afslutningen på arbejdet med at finde de rigtige løsninger. Det var kun begyndelsen!

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce