Annonce
Aarhus

- Vi skal løse flere opgaver selv: S vil have undersøgt brugen af konsulenter

Socialdemokratiet vil undersøge, om mange af de opgaver der bliver udbudt til eksterne konsulentfirmaer, kan løses af Aarhus Kommunes egne ansatte i stedet. Derfor foreslår de at igangsættes et analysearbejde, som kan belyse mulighederne for at hjemtage flere opgaver, der kan løses på tværs af magistrater i kommunen. Foto: Axel Schütt
Flere opgaver skal løses internt i kommunen, mener Socialdemokratiet. Opgaver som trivselsmålinger, evalueringer og kvalitetssikring skal kommunen selv udføre i stedet for at betale eksterne konsulentydelser, lyder det blandt andet.

AARHUS: Der skal bruges færre eksterne konsulenter i Aarhus Kommune.

Sådan lyder det i et forslag fra Socialdemokratiet.

Århus Stiftstidende kunne i mandags berette, at Aarhus Kommune i snit bruger 100 millioner kroner på eksterne konsulenter årligt.

Og det er for meget, synes Socialdemokratiet.

Flere opgaver skal fremover løses internt, og derfor foreslår partiet at igangsætte et analysearbejde for at kortlægge, om man kan hjemtage en del af de opgaver, man i dag betaler eksterne konsulentvirksomheder for.

Det fortæller Socialdemokratiet politiske ordfører, Anders Winnerskjold.

- Vi vil finde ud af, om vi kan strukturere en enhed i vores kommune, som kan løse flere opgaver selv. Vi skal bruge vores folk på tværs af forvaltningerne og være bedre til at arbejde sammen. Der er et enormt potentiale i at bruge hinanden fremfor eksterne konsulenter, siger han.

Annonce

Flertal i byrådet

Forslaget er i tråd med SF's forslag om mere gennemsigtighed i brugen af eksterne konsulenter. SF ønsker at pris, navn og baggrund skal fremgå på alle fremtidige rapporter, der bestilles af Aarhus Kommune, så man har et bedre overblik over, hvor mange penge der egentlig bruges.

Derfor tegner der sig nu et billede af et flertal i byrådet, som mener, at der skal være mere opmærksomhed på brugen af og udgifterne til eksterne konsulenter.

Meningen er dog ikke at stoppe brugen af eksterne konsulenter fuldstændig. Der er forskel på, hvilke opgaver der er realistiske, at kommunen selv klarer, og hvilke opgaver der er brug for hjælp udefra til, erkender Anders Winnerskjold.

- Opgaver, der kræver en særlig teknisk viden, skal stadig løses af eksterne konsulenter, siger han, men forklarer:

- Hvis der skal ansættes en højtplaceret medarbejder i Teknik og Miljø, så ville man normalt tage fat i HR-konsulenter udefra. I stedet for det skal vi se, om vi har nogle medarbejdere i kommunen, som kan løse den opgave og bruge dem i stedet.

Det kan også være opgaver som økonomiske udregninger, evalueringer, kvalitetssikringer, trivselsmålinger i kommunen, man selv kan løse internt, nævner han.

- Logikken er, at vi skal bruge vores egne økonomer til at beregne modeller i stedet for, at vi betaler eksterne konsulenter for noget, vi selv kunne løse. Målet er at gøre det en smule smartere og en smule bedre, så vi kan bruge pengene på noget, der er sjovere, lyder det fra ordføreren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Aarhus

Turbåd ligger stille i Aarhus Havn: Søfartsstyrelsen fandt mangler i forbindelse med sikkerheden

Annonce