Annonce
Debat

Vi skal undgå byggeri, der ikke er til glæde for nogen: Aarhus kræver både god arkitektur og godt politisk lederskab

"Den nye "Politik for Bykvalitet og Arkitektur" har et holistisk fokus på arkitektur og vil gerne favne mange skalaer af arkitektur fra landskab, til infrastruktur, til byrum, til bygninger. Men hvad skal der til for, at politikken lykkes med at komme i mål med en fælles vision for høj bykvalitet og god arkitektur i hele Aarhus Kommune", skriver Trine Vest Lybech Madsen og Rie Øhlenschlæger. Arkivfoto: Jens Thaysen

Den nuværende arkitekturpolitik for Aarhus Kommune er under revision, og snart bliver en ny "Politik for Bykvalitet og Arkitektur" sendt i høring.

Når den nuværende arkitekturpolitik, udarbejdet i 2012, besøges igen, er der rigtig mange gode intentioner, der ikke er blevet taget hånd om, og nogle ambitioner har man forsøgt sig med, men har fejlet.

I udkastet til den nye politik er der masser af positive intentioner og visioner, men hvordan sikres det, at de mange gode ambitioner i den kommende politik ikke ender det samme sted, som den nuværende politik er endt? Hvordan sikres det, at den er et relevant og brugbart arbejdsværktøj de næste mange år?

Annonce

Der er en række nye temaer i politikken, herunder landskabsbaseret byudvikling, biodiversitet, regnvand og sted-identitet. At disse temaer spiller en aktiv rolle, afspejler, at der er mange aspekter i udformningen af byen, hvor arkitektur har en rolle at spille og kan give værdi i udviklingen af hele Aarhus. At god, sted-tilpasset arkitektur kan skabe gode rammer for livet i byerne.

Dagens Aarhus og mange af oplandsbyerne rummer desværre eksempler på byggerier, som ikke er sted-tilpasset eller landskabsbaseret, byggerier, som ikke kan karakteriseres som arkitektur og ej heller er til glæde og gavn for mennesker.

Vi har en pligt som arkitektstand til at være med til at løfte arkitekturpolitikken, når vi arbejder med det byggede og groede miljø i hele Aarhus. Derfor er det vigtigt, at vi, som arkitekter, tager arkitekturpolitikken til os og sørger for at kommunikere den videre til den enkelte bygherre.

Den nye "Politik for Bykvalitet og Arkitektur" har et holistisk fokus på arkitektur og vil gerne favne mange skalaer af arkitektur fra landskab, til infrastruktur, til byrum, til bygninger. Men hvad skal der til for, at politikken lykkes med at komme i mål med en fælles vision for høj bykvalitet og god arkitektur i hele Aarhus Kommune?

I en stor kommune som Aarhus har politikker en vigtig funktion for at skabe fælles fodslag mellem borgerne og politikerne og på tværs af magistrater. Her er politikker gode til at opsummere og samle om en fælles vision og ambition.

Men når politikker skal udmøntes, kniber det ofte mere med at skabe det fælles fodslag. Her er det essentielt, at der er et klart lederskab af politikken.

Det kræver, at der er nogen, her for eksempel rådmanden for Teknik og Miljø og stadsarkitekten i fællesskab, der går forrest og lever politikken ud. En politik kan være nok så positiv og fremadskuende, men ender med at ligge i skuffen, hvis den ikke er forankret i både det politiske system og embedsværket.

Vi har en pligt som arkitektstand til at være med til at løfte arkitekturpolitikken, når vi arbejder med det byggede og groede miljø i hele Aarhus. Derfor er det vigtigt, at vi, som arkitekter, tager arkitekturpolitikken til os og sørger for at kommunikere den videre til den enkelte bygherre.

Man kunne forestille sig, at der blev afholdt kommunale masterclasses, der kunne være med til at udbrede indholdet til rådgivere og bygherrer. Et sådant tiltag ville være med til at kommunikere politikken til dem, der står på den anden side af bordet i udviklingen af byen.

Arkitekturen er generøs, og det handler om at være generøs i sin tilgang til udviklingen af hele Aarhus. For, som så fint beskrevet af Karsten R. S. Ifversen og Jens Markus Lindhe i bogen "Generøs by":

"De, der går tilknappet og målrettet gennem livet, de nøgternt afmålte, der kun nødigt taler og først bemærker deres omgivelser, når det bliver nødvendigt for deres gøremål, møder som regel en verden af modstand og modvilje. Åbne, generøse mennesker derimod møder en verden af glæde. De giver mere, end situationen umiddelbart kræver af dem, og reaktionerne er fra omverdenen tilsvarende. Overalt oplever de smil og varme - folk hjælper dem gerne af egen drift. Sådan er det også med den generøse arkitektur".

Lad os håbe på, at arkitekturpolitikken kan være med til at skabe et mere generøst Aarhus, og lad os alle være sammen om at nå i mål med de gode visioner og positive takter for udviklingen af hele Aarhus. Og lad os håbe, at vi, som arkitekter, med den kommende "Politik for Bykvalitet og Arkitektur" i hånden kan skabe en bedre fremtid.


Kom til borgermøde om "Politik for Bykvalitet og Arkitektur" fredag 20. maj klokken 15-18 på Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2, Aarhus C. Mødet er arrangeret af Arkitektforeningen Østjylland, netværket Med Hjerte for Aarhus og Bykultur Aarhus i samarbejde med Århus Stiftstidende. Mødet kræver tilmelding. Du kan tilmelde dig på avisfordele.dk

https://avisfordele.dk/products/debatmode-i-aarhus-hvad-kan-en-ny-politik-for-bykvalitet-og-arkitektur-gore-for-borgerne-og-byen

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce