Annonce
Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Førhen talte man slet ikke om rædslerne, om henrettelserne eller om indsatsen i modstandsgruppen. Og i dag laves der film til minde om heltene, og alle taler om det. Nu er turen kommet til at berette om kvindernes grufulde tid efter henrettelserne. Barnebarnet af kroparret Marius og Gudrun Fiil, Gudrun "Gulle" Fiil Paetch, har været med hele vejen.

Hvidsten: Med gallapremieren søndag aften på  Hvidstengruppen 2 - De efterladte, har avisen forinden taget en snak med Gudrun "Gulle" Fiil Paetch, der er barnebarn af Marius og Gudrun Fiil og datter af Katrine "Tulle" Fiil og Peder Bergenhammer Sørensen. Gulle Fiil Paetch  mistede sin far, sin morfar og sin onkel, da de blev henrettet af tyskerne under krigen.

Virkelighedens Gudrun "Gulle" Fiil Paetch og skuespiller Marie Bach Hansen, der spiller Gulles mor, Kirstine "Tulle" Fiil, lægger en krans ved Tulles gravsted på Gassum kirkegård. Foto: Johnny Pedersen

Hun har om nogen mærket tidernes skiften, og den måde vi har ændret vores tilgang til, hvad der skete dengang. Fra at man intet sagde om noget som helst vedrørende krigen og til at Hvidstengruppen blev hyldet som helte.

Gulle Fiil Paetch er fra 1942 og nærmer sig altså de 80 år. Hun bor i dag med sin mand, Carl, i Mariager.

Annonce

- Vi snakkede aldrig om det hos os. Ingen sagde noget. Jeg ved faktisk ikke rigtigt, hvornår det for alvor gik op for mig. Jeg hadede jo, når der var mærkedage, og vi skulle lægge krans ved mindestenen, for min mor fik det ekstremt dårligt af det. Jeg har vel være 13-14 år og havde slet ikke lyst til at gå med, siger Gulle Fiil Paetch.

Hollingworth på besøg

Og så skete der noget 10 år efter krigen.

- I 1955 fik vi besøg af den britiske kommandørkaptajn Hollingworth, som ville høre om modstandsarbejdet og takkede os. Og der fik jeg jo noget at vide, siger Gulle Fiil Paetch.

Ralph Cooper Hollingworth (1912-1972) var fra 1940-45 leder af den danske sektion af Special Operations Executive. Han rekrutterede agenter til træning og senere udsendelse til Danmark og ledede deres virksomhed i landet i samarbejde med den danske hærs efterretningstjeneste og senere også med Frihedsrådet.

Gulle Fiil Paetch nærmer sig de 80 år og bor i Mariager med sin mand, Carl. Foto: Johnny Pedersen

Barnebarnet af kroparret fra krigens tid mener i øvrigt, at hun fik lidt et teenageoprør, da hun var 14-15 år.

- Min mor havde jo giftet sig igen, og min stedfar var militærmand, så det var kæft, trit og retning, altså ikke på en dårlig måde, men jeg reagerede jo med, at jeg ikke syntes, at han skulle bestemme over mig. Han var jo ikke min rigtige far, siger Gulle Fiil Paetch.

Annonce

Den stærke klippe

Hun fortæller, at hendes mor resten af livet var meget ramt af tragedien.

- Dengang var der jo ikke noget, der hed traumer, på samme måde som i dag. Og min mor var ikke nær så stærk som min bedstemor. Bedstemor havde jo en kro, hun skulle drive videre, og hun var helt anderledes stærk. Hun havde også et bræt hængende i kroen, hvor der stod: "Man kan sorg tæmme, når man har et arbejde i hænde". Bedstemor var en klippe, og jeg opfattede hende næsten som en mor, siger Gulle Fiil Paetch.

Bodil Jørgensen, der spiller krokonen Gudrun Fiil, har fået venskaber for livet med virkelighedens pårørende til Hvidstengruppen. Foto: Johnny Pedersen

- Bedstemor var født i Snejbjerg og boede i Lund, og dengang rejste man jo langt på heden til Herning i hestevogn, og her fortalte hun, at man skam ikke lænede sig tilbage i agesædet. Man sad rank på hele turen, sådan var hun, siger Gulle Fiil Paetch, men tilføjer:

- Og så ved jeg fra min moster, at bedstemor skam også havde sine troubles, dem talte hun bare ikke om, siger hun.

Annonce

Uvisheden var forfærdelig

Moren havde et mere sart sind, siger Gulle Fiil Paetch, der tilføjer, at både hendes mor og hendes stedfar fik alkoholproblemer senere i livet.

- Men der var bestemt også gode stunder for min mor, siger Gulle Fiil Paetch, der også husker, at en forsker kom på besøg hos familien engang:

- Og han sagde, at man skal huske på, at vi jo bagefter vidste, at krigen ville slutte i 1945. Dengang anede de ikke, hvad der ville ske, hvornår krigen ville slutte, hvad det hele ville ende med. Og den uvished har været forfærdelig at leve i, siger hun.

Sønnen til Gerda Fiil, Bendt Fiil Jessen, er her sammen med Laura Winther Møller, der spiller Gerda i filmen. Foto: Johnny Pedersen

Søndag var store filmdag, og der var lagt et omfattende program for de pårørende og pressen. Først skulle Gulle Fiil Paetch og skuespilleren Marie Bach Hansen, der spiller Tulle, lægge  en buket ved Tulles grav på kirkegården ved Gassum Kirke. Derefter lagde skuespillerne Bodil Jørgensen og Laura Winther Møller en buket ved Gudrun og Gerdas grav sammen med Gerdas søn, Bendt Fiil Jessen, på kirkegården ved Spentrup Kirke.

Annonce

Regner Grasten om regn

Det regnede, men det var sådan set meget symptomatisk for stemningen i filmen. Og for optagelserne, hvor det stod ned i to måneder.

Producent på filmen om Hvidstengruppen, Regner Grasten, på Spentrup Kirkegård, fortæller, at regnvejret er symptomatisk for stemningen i filmen. Og for de to måneder, der blev optaget i, hvor det stod ned i stænger. Foto: Johnny Pedersen

- Så det passer meget godt. Jeg må lave en aftale med landmænd til sommer om, at hvis de skal bruge noget regn, så kommer jeg, lød det grinende fra producent Regner Grasten.

Bodil Jørgensen havde købt ind til turen til Jylland. Hun kom med to sølvkviste, som hun lagde på henholdsvis Tulles og Gudrun Fiils grav, samt en fjer i sølv, som hun lagde på Gerdas.

Bodil Jørgensen, der er et meget betænksomt menneske, havde købt to sølvkviste og en sølvfjer til at lægge på de tre kvinders gravsteder. Til Gulle Fiil Paetch havde skuespilleren købt en garder med hus som julepynt. Foto: Johnny Pedersen

Til Gulle havde den betænksomme skuespiller købt en garder med hus som julepynt.

- Gulle taler altid så meget om Storkøbenhavn, og så elsker hun julepynt. Har du set julepynten på Hvidsten Kro, lød det fra Bodil Jørgensen.

Hun har ladet rollen som Gudrun Fiil krybe under huden.

- Det meste af det, jeg spiller, er jo ren fiktion, så det er klart, at sådan noget her, det gør, at man ikke lige slipper det igen. Jeg holder jo også ved, og så må jeg bare håbe på, at de ikke bliver trætte af mig, siger hun og fortæller om sit varme venskab med de efterladte.

Bodil Jørgensen går altid med ringen, som hun fik af Fiil-familien efter den første Hvidstengruppe-film. Den gav Marius Fiil til sin Gudrun, da parret fejrede sølvbryllup. - Og ser du godt efter, kan du faktisk se, at Fru Andersen i Badehotellet også har den på, siger Bodil Jørgensen. Foto: Johnny Pedersen

- Se, jeg har også ringen, jeg fik af Gulle, på. Jeg har den altid på. Hvis du kigger godt efter, vil du faktisk kunne se, at Fru Andersen i Badehotellet også har den på, siger den populære skuespiller.

- Hold da op. Det giver da noget rod i historien, hvad?

- Ja, meget rod, griner Bodil Jørgensen, der har plan om at lade ringen gå tilbage til Hvidsten Kro eller museum, når hun ikke længere er her. Det var en ring, som Marius Fiil gav sin Gudrun, da parret fejrede sølvbryllup.

Bodil Jørgensen spiller oftest roller som er ren fiktion. Og fordi hun i filmen om Hvidstengruppen spiller et menneske, der har levet i virkeligheden, kryber rollen under huden, siger hun. Foto: Johnny Pedersen

Senere var der pressemøde på Hvidsten Kro, og klokken 18.30 var den røde løber rullet ud foran Nordiske Film Biografer på Thors Bakke, hvor inviterede gæster kunne se forpremiere, og hvor filmholdet gik på scenen.

Annonce

Kommer jævnligt på kroen

Selv om Gulle Fiil Paetch nærmer sig de 80 år, så kommer hun jævnligt på Hvidsten Kro. Hun har for eksempel lige hjulpet til med at pynte til jul i forrige weekend.

- Og så er vi jo meget taknemmelige over at vores fire børn har kunnet blive enige om at det var Søren og Christina, der skulle drive kroen videre. Man hører jo tit, at familier ikke kan enes om sådan noget, siger Gulle Fiil Paetch.

Hun glæder sig til at se filmen, som avisen desværre på grund af deadline ikke har mulighed for at anmelde før end i vores tirsdagsavis.

- Ja, jeg er meget spændt. Den skulle jo være ret barsk. Tilbage er jo så at frygte, hvad de forbandede journalister, nej, sådan må man jo nok ikke kalde dem, mener om filmen. Det er bestemt ikke altid, jeg er enig med dem, siger Gulle Fiil Paetch.

Filmen har premiere torsdag 25. december.

To kirkegårde og tre gravsteder fik søndag eftermiddag besøg. Foto: Johnny Pedersen
En sølvkvist havde Bodil Jørgensen købt til at lægge på Tulles grav. Foto: Johnny Pedersen
Instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis og skuespiller Marie Bach Hansen, der spiller Tulle Fiil, i samtale.Foto: Johnny Pedersen
Annonce
Erhverv For abonnenter

Julefrokost kulminerede i opsigelser på stribe: Nu rejses der grov kritik af ikonisk Aarhus-café

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Læser undrer sig over træer med tøj på: - Det er grimt og garanteret ikke sundt for træerne

AGF For abonnenter

Transfervinduet lukker snart: Her er fem AGF-spørgsmål, vi endnu ikke har fået svar på

Debat

Jeg er ikke bange for at spå: Det nye stadion ender som et økonomisk problem

Alarm 112

Efterlysning gav pote: Rema-røver fængslet efter straksdom

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Aarhus

DMI opjusterer stormvarsel: Voldsomt vejr rammer også Aarhus

AGF For abonnenter

Kom med bagom AGFs nye angriber: De spurgte, om han var den nye Kasper Dolberg, men Eskild Dall er gået helt i stå

Kultur

Kender du en oplagt kandidat? Netflix leder efter serietalenter i Østjylland

Aarhus

Blev sat til salg for 38 millioner kroner: Nu er Aarhus-legendes pragtpalæ solgt

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Aarhus

Dagens corona-tal: To rekorder og igen over 3.000 nye smittede i Aarhus

Byudvikling For abonnenter

Nabohuset blev bygget 40 cm for tæt på Mogens´ grund: Nu er der faldet en klar afgørelse

Navne

Efter sygdom og massiv kritik åbner Memet ny delikatessebutik: - Jeg har lært af mine fejl, og intet bliver som før

Annonce