Annonce
Aarhus

Vi spørger århusianerne: Hvordan står det til med coronatålmodigheden og fællesskabet?

Århus Stiftstidende har været på gaden for at tale med århusianerne om deres coronatålmodighed.
De århusianere, avisen har mødt, hænger i og følger restriktionerne, men de kan godt mærke, at motivationen for at blive ved er faldet.

AARHUS: Samfundssind. Det var et af de gennemgående ord under den første coronanedlukning sidste år. Men hvordan står det til med danskernes coronatålmodighed? Og hvad med samfundssindet og følelsen af fællesskab?

Århus Stiftstidende har været på gaden for at spørge borgerne.

Tobias Norre.

Tobias Norre, 26 år, studerende

Annonce

- Min motivation for at overholde restriktionerne er der stadigvæk, men den var størst i starten. Her var jeg oprigtigt bekymret for, om hospitalerne ville blive oversvømmet. I dag er vi mere på forkant med smitteudviklingen, så den bekymring fylder ikke hos mig mere. Nu er motivationen mere drevet af sund fornuft end frygt, og det kræver lidt mere vilje. Til gengæld er det rarere at være i.

- Jeg har heldigvis ikke mentalt været ramt af coronaen. Jeg synes egentlig, at det at leve føles meget, som det plejer. Men der helt sikkert andre mennesker, der er blevet ramt.

- Jeg synes, at vi er fælles om det. Andet giver ikke rigtig mening for mig i corona-sammenhæng. Altså vi er jo dybt afhængige af hinanden. Vi er fælles om at mindske smitten, og vi er fælles om at hjælpe dem, der lider store tab på grund af restriktionerne.

Kate Hjort.

Kate Hjort, 64 år, seniorførtidspensionist

- I starten var jeg egentlig ikke så bange, men efterhånden som den nye variant fra England er kommet, er jeg blevet mere nervøs for det. Så jeg er også mere opmærksom på at overholde restriktionerne.

- Når jeg hører ordet 'samfundssind', tænker jeg på solidaritet. Samfundssind er noget med at indrette sig efter de forhold, der er i samfundet. Og det gælder egentlig os allesammen. Min oplevelse er, at fokusset på fællesskab er blevet mindre med tiden. I går så jeg et interview med en kvinde, som ville holde en påskefrokost for sin familie, hvor de var alt for mange samlet. Men hun stillede sig frem og sagde, at det vælger hun at gøre, fordi hun har brug for det. Men jeg tænker, at det kommer an på, hvem man snakker med. Det er jo ikke alle, der oplever en stor forandring i livet på grund af corona, så jeg tror, det er meget forskelligt.

Mads Brüner Kristensen.

Mads Brüner Kristensen, 25 år, medicinstuderende

- Min motivation for at overholde restriktionerne er nok faldet en smule, men jeg gør stadig en indsats og overholder de gældende restriktioner nu, hvor jeg kan se lys for enden af tunnelen. Det har været rigtigt svært at finde motivationen til at arbejde hjemmefra, og det er endda uden at have børn i huset. Når man lader op mentalt af at være sammen med gode venner, så har et helt år med så få sociale interaktioner bestemt ikke været sjovt.

- Ordet 'samfundssind' nævnes ved enhver lejlighed af Mette Frederiksen, og jeg forbinder det mestendels med den enerådige og for mig at se ganske udemokratiske politik, som hun har ført det sidste år. Når jeg hører det ord, tænker jeg også på Martin Rossen og co., der har forsøgt at spinne noget positivt og smukt ud af at sætte landet i den situation, som vi har været i det sidste år.

- Vi er alle i samme båd, og jeg er ikke corona-benægter, men i stedet ganske overbevist om at restriktionerne hen over vinteren har været nødvendige for at undgå at presse sundhedsvæsnet til tilstande, som vi så i Bergamo sidste år.

Benny Madsen.

Benny Madsen, 57 år, selvstændig

- Jeg følger nok flertallet. Man begynder at blive en smule mere løssluppen. Men jeg er også lidt atypisk, for jeg har de seneste par år arbejdet hjemmefra, så jeg er ikke så hårdt ramt, som gennemsnitsdanskeren er. Det, man måske mangler, er, at man kan gå ned på en café og få en kop kaffe eller en god, mørk øl. Det ville være rart.

- Samfundssind er hensyn til andre. For mig handler det stadigvæk om, at det specielt er de svage, vi skal passe på. Det kan godt være, at jeg bliver smittet, men jeg skal nok klare den, det er jeg ikke så bekymret for, men vi har alle nogle ældre og svage i vores omgangskreds, som vi skal passe på. Det har ikke ændret sig.

- Folk er ved at være trætte af det. Elastikken sprænger. Så jeg tror ikke, at der er den samme ildhu og energi. Folk søger de små muligheder for at omgås reglerne uden at bryde loven, hvis man kan sige det sådan. Hvis du kigger på forsamlingsforbuddet, så ser jeg flere og flere tilfælde, hvor man siger: 'Det går sgu nok.' I starten var folk mere coronaforskrækkede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce