Annonce
Debat

Vi Vil Europa - vil du med?

Stine Bosse. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix

Det bliver bekræftet igen og igen. Spørger man danskerne, er langt de fleste glade for at være en del af EU. Faktisk mener 81 procent af alle danskere ifølge World Economic Forum, at vi har nydt godt af vores medlemskab. Tallene viser, at vi gerne vil samarbejde med vores europæiske naboer. Vi vil Europa.

Alligevel vender vi gang på gang tilbage til debatten om, hvorvidt vi er for eller imod EU. Og i skyggen af den debat glemmer vi at tale om drømme. Hvad vil vi med det europæiske samarbejde? Hvad skal EU kunne? Det er der masser af holdninger til. Idéer og visioner, som er vigtige at finde ind til og diskutere. Kun på den måde kan vi nemlig sammen være med til at skabe det EU, vi ønsker.

Som en del af et bredt netværk har Europabevægelsen og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier derfor været med til at starte initiativet "Vi Vil Europa". Vi er gået sammen om en fælles drøm om, at alle danskere skal blive en del af Europa-debatten. At vi kan styrke vores demokrati ved, at vi alle får anledning til at tænke over og diskutere, hvad vi ønsker for vores europæiske samarbejde.

"Vi Vil Europa" har allerede besøgt Aalborg og sat Europa på dagsordenen blandt gymnasieelever, ældre, iværksættere og mange flere. 19. februar går turen til Aarhus. Med et panel af politikere turnerer vi rundt til i alt fem debatter fordelt ud over hele byen. Temaet er "Vores EU - hvad skal det ku'?", og alle er velkomne til at komme og sætte deres præg på diskussionen.

Det er nemlig nu, at vi skal have sat gang i Europa-debatten. Vi står over for et af de mest afgørende valg i kontinentets historie. På den ene side står Frankrig og Tyskland, der presser på for at sætte fart under det europæiske samarbejde. Over for står briterne, der har meldt sig ud. Det er også ved at være tid til, at Danmark skal vælge sin vej. Hvordan vil vi have EU til at se ud i fremtiden? Den beslutning håber vi, at alle danskere vil være med til at tage. Så kom til debat i Aarhus! Tag en snak med jeres folkevalgte om, hvordan I ønsker, at EU skal se ud. Fortæl dem om jeres bekymringer og om, hvordan I mener, at EU kan være til gavn helt lokalt.

Og debatten er allerede begyndt på "Vi Vil Europa" på Facebook og under #ViVilEuropa på Twitter, så find os der. EU-debatten skal i gang, og vi kan ikke gøre det uden jer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tilbagegang til det bedre

Der er ingen grund til at ærgre sig eller græde over, at der bliver lånt færre bøger på bibliotekerne i Aarhus end tidligere - hvis nogen skulle komme på den tanke. For der er masser af folk på bibliotekerne. De henter viden, lærdom eller erfaring på andre måder end ved at slæbe bøger med hjem. De låner også stadig bøger, bare lidt færre end tidligere. De nye tider er såmænd bedre end de gamle. For mulighederne for at finde det, man har brug for, er øget betydeligt. Selvfølgelig står bibliotekerne ligesom andre, der opererer med trykte ting, i et vadested. For ingen ved, om den trykte verden helt forsvinder. Det gør den næppe. Under alle omstændigheder har elektronikken helt forandret vores verden, oftest til det bedre, ja, selv i lande, der gerne vil bestemme, hvad deres indbyggere skal tro og mene, må magthaverne give op. Det er nemt at finde oplysninger og nemt at komme ud med sine budskaber. Både det århusianske hovedbibliotek Dokk1 og de 18 lokale biblioteker låner stadig bøger ud, så på den front har de en mission, men de er også blevet så meget andet. For eksempel et sted, hvor man henter elektroniske oplysninger på computeren. Der ydes også borgerservice, og så har især Dokk1 fået en hel stribe af nye, velfungerende funktioner. Både det sted og lokalbibliotekerne er blevet mødesteder, og det var helt genialt, da Dokk1 fandt ud af at lave aftaler på forhånd med foreninger, som nu har mødested i den grå diamant på havnefronten. Flere end 100 foreninger har deres faste mødested der, hvor de ikke alene har plads, men også adgang til mange funktioner, som de har brug for i forbindelse med foreningsarbejdet. Dokk1 er også blevet et sted, hvor studerende går hen for at læse og arbejde sammen to eller flere i grupper og en legeplads for forældre med mindre børn. Det er virkelig blevet et multikulturelt hus med en god atmosfære og brugbare platforme. At omkring 1,2 millioner hvert år besøger huset vidner om dets værdi. Og så gør det ikke så meget, at de færreste kommer for at låne bøger.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce