Annonce
Debat

Vi vil ikke have gift i drikkevandet. Punktum

Vi ved fra forskningen, at rester af Roundup findes i urin hos børn og voksne, og at konsekvenserne ifølge forskerne er uafklarede, blandt andet fordi pesticider indeholder andre stoffer end deres aktive stof, som har deres egen virkning, mens det alene er det aktive stof, der undersøges og godkendes, skriver Niels Jørgen Sørensen og Alfred Borg. Modelfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

DEBAT: Fakta er naturligvis altafgørende. Så langt er vi enige med Jørgen Lund Christiansen (JLC). Men alene det, at JLC her i avisen (i et læserbrev 31. juli, red.) igen kalder vores forening ved det forkerte navn, viser jo, at fakta ikke er et grundlæggende afsæt for hans indlæg.

Og JLC nægter også at forholde sig til det faktum, at forskere, vandværker og GEUS påviser og advarer om sprøjtegifte i det yngre drikkevand, der stammer fra gifte, der den dag i dag anvendes på dyrkningsfladen. Og kikkerten bliver for alvor sat til det blinde øje, når JLC også fuldstændigt ignorerer, at den omfattende brug af sprøjtegifte i Danmark er blevet skarpt kritiseret af Rigsrevisionen for ikke at have været tilstrækkelig kontrolleret af myndighederne, der i stedet har sprøjtet dispensationer ud. Den del er miljøministeren nu gået i gang med at rydde op i.

Vi vil ikke som JLC foregive at være eksperter på folkesundhed. Men vi ved fra forskningen, at rester af Roundup findes i urin hos børn og voksne, og at konsekvenserne ifølge forskerne er uafklarede, blandt andet fordi pesticider indeholder andre stoffer end deres aktive stof, som har deres egen virkning, mens det alene er det aktive stof, der undersøges og godkendes. Vi ved, at kemikalier ikke opfører sig ens i kroppen og kan undergå flere processer og/eller nedbrydning, før det for eksempel måles i urin. Alt det ved vi blandt andet fra et forskningsprojekt fra Lisbet Knudsen, professor i toksikologi.

Annonce


Heldigvis tordner økologien frem i sådan en grad, at konventionelt dyrkede fødevarer som mel, havregryn, gulerødder, bananer og plantedrikke står til at blive udfaset. Det er en glædelig udvikling, synes vi i Danmarks Naturfredningsforening. For vores børns skyld og for deres mulighed for også i fremtiden at få adgang til rent vand uden giftrester.


Vi ved også, at sprøjtegiften Roundup påvirker omkringliggende natur og økosystemer, når det bliver brugt i landbruget på afgrøder (Beate Strandberg et al 2019). Og så vi ved, at Roundup er den mest brugte sprøjtegift i Danmark, og vi ved, verdenssundhedsorganisationen (WHO) har vurderet, at stoffet sandsynligvis kan fremkalde kræft.

JLC vil helst skrive om cigaretter og alt det andet, der slår mennesker ihjel. Det er ren afsporing og simplificering. Nej - netop fordi sprøjtegifte er så komplicerede med blandt andet diffuse cocktaileffekter, har Danmark indført et forsigtighedsprincip. Det er jf. Rigsrevisionen ikke blevet overholdt.

Men ærligt talt. Grundlæggende kan det heller ikke være en ret for en virksomhedsejer at bruge gifte, der går i vores fælles grundvand, og så efterfølgende afvise os andre som halvdumme ignoranter.

Det er forbrugerne nemlig ikke, og heldigvis tordner økologien frem i sådan en grad, at konventionelt dyrkede fødevarer som mel, havregryn, gulerødder, bananer og plantedrikke står til at blive udfaset. Det er en glædelig udvikling, synes vi i Danmarks Naturfredningsforening. For vores børns skyld og for deres mulighed for også i fremtiden at få adgang til rent vand uden giftrester. Så kom nu tilbage til nutiden, JLC. Det er her, dansk landbrugs fremtid ligger.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Kopi-dom skaber glæde hos kunsthåndværkere: Glaspuster oplever selv problemet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Mere end 1800 smittede igen

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Gift-skandale i Aarhus tager en ny drejning: Nu er jagten på ekstrem gift i mælk fra køer ved brandskole forbi

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Alarm 112

77-årig kvinde med blå sko efterlyses: Lider af alzheimer og kan ikke selv finde hjem

Aarhus

Dagens corona-tal: Antallet af nye smittede fortsætter stigningen

Aarhus

Vil du med hjem og se min hundehvalp? 10-årig dreng udsat for ubehagelig oplevelse

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

Debat

Send flere busser mod Sabro: Så slipper vi samtidig for et farligt sving i Tilst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Aarhus

Mere end 4000 cyklister kører her hver dag: Sikkerhedstiltag syltet i tre år - bortset fra et, som ekspert frarådede

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Derfor er Aros' direktørvalg det rigtige

Annonce