Annonce
Aarhus

Vi vil ud og mærke græsset under fødderne: Interessen for kolonihaver stiger

I Aarhus Kommune findes der næsten 40 kolonihaveforeninger. Her er det haveforeningerne Rugholm og Norringholm, der begge ligger placeret ved Brabrand Sø. Sidstnævnte lukkede for dette års venteliste allerede 3. januar, mens Rugholm har mere end 150 stående på venteliste. Foto: Jens Thaysen
Coronapandemien har ikke fået efterspørgslen på kolonihaver til at falde - tværtimod. Flere og flere søger roen og naturen i en kolonihave, og det betyder, at ventelisterne vokser.

AARHUS: Med efterhånden et helt år med corona, hvor det ikke har været muligt at rejse mod hvide sandstrande og turkisblåt hav, er der en hel del, der har kastet deres kærlighed på den danske natur.

Den tendens har de mærket hos Kolonihaveforbundet, som er en paraplyorganisation for en lang række danske kolonihaver.

- Vi fører ikke statistik på den måde, men min fornemmelse er, at der er større pres på haverne, og at ventetiden er blevet længere. Min fornemmelse er også, at der er blevet solgt haver, der før i tiden havde været svære at sælge på grund af stand eller beliggenhed, siger Preben Jacobsen, der er forbundsformand.

Annonce


Kolonihaverne skal ikke være for de få, der har råd til at betale. De skal være for alle.

Preben Jacobsen, formand i Kolonihaveforbundet


Og han forstår godt behovet:

- At komme ud i en kolonihave giver en frihed, og det er nok især det, folk har manglet det seneste år. En kolonihave er et frikvarter. Det er et frirum og et sted, hvor man kan gå og hygge sig.

På nogle af de århusianske haveforeningers hjemmesider kan man læse, at ventelisterne allerede nu er lukket, fordi interessen har været stor, og listerne derfor er lange.

Et frikvarter og et frirum

Ifølge Ida Wentzel Winther, som er kultursociolog og lektor på Aarhus Universitet, er det oftest folk, som bor i lejlighed, der er interesseret i at købe kolonihaver.

- Det er oftest folk, som bor i lejlighed, der gerne vil have et lille sted, hvor de kan komme ud og gøre noget. Oprindeligt var de fleste kolonihaver nyttehaver, hvor man dyrkede grøntsager, og hvor der var redskabsskure. Men så voksede redskabsskurene, og folk begyndte at bruge dem som overnatningssteder i sommerhalvåret, siger hun.

Preben Jacobsen peger også på, at kolonihaver primært er for folk, der bor i lejlighed.

- En kolonihave er en mulighed for at få mere luft end derhjemme. For mange handler det måske også om, at det er svært og dyrt at få store lejligheder, og en kolonihave kan give den højde til loftet, man ikke får derhjemme, siger han.

Ida Wentzel Winther forklarer, at kolonihaveejerne ofte er drevet af lysten til at komme ud og til at få luft, og at kolonihaverne historisk set har været økonomisk tilgængelige for den brede befolkning.

- Historisk set har det inden for en rimelig økonomi været muligt at købe en kolonihave, som man har kunnet komme til på cykel eller med offentlig transport, siger hun og understreger, at det er vigtige faktorer for brugerne.

Annonce

En bro mellem natur og by

Eftersom kolonihaverne primært er et byfænomen og i høj udstrækning benyttes af folk i lejligheder, kan haverne være med til at bygge bro mellem natur og by, mener Preben Jacobsen.

- Man lærer at passe på naturen, og man møder blomster, insekter og fugle. Det er et godt sted at blive dus med naturen. Som byboer har man brug for grønne lunger, og det får man i en kolonihave, siger han.

Fakta om kolonihaver

I Aarhus er det kommunen, der udlejer en stor del af de arealer, kolonihaverne ligger på, til haveforeningerne. Enkelte er ejet af DSB Ejendomme og enkelte af haveforeningen selv.

Køber du en normal kolonihave, er det derfor kun huset, du køber. Udover prisen for kolonihaven skal der betales en årlig leje for grunden.

Enkelte steder er der tale om andelshaver, hvor man køber en andel i haveforeningen, på samme måde som når man køber en andelslejlighed.

Kolonihavehuse adskiller sig blandt andet fra sommerhuse, fordi man kun må bo der i forårs- og sommersæsonen. Reglerne for, hvornår man må opholde sig i sin kolonihave, bunder i kolonihaveloven.

Formålet med kolonihaverne er, at alle uanset økonomisk status skal have mulighed for at købe et stykke jord til dyrkning. Selvom priserne på særligt private kolonihaver er steget, forsøger forbundet at holde fast i det princip. De kolonihavehuse, der ligger i haveforeninger, som er en del af Kolonihaveforbundet, har en maksimalpris, de kan sælges til.

- Kolonihaverne skal ikke være for de få, der har råd til at betale. De skal være for alle, siger Preben Jacobsen og forklarer, at det sikrer diversitet i haveforeningerne:

- Det er alle mulige mennesker med forskellige erhverv og i alle aldre, der bor i kolonihaverne.

Annonce

En kolonihave der minder om hjem

Ifølge Ida Wentzel Winther har man overordnet set to bevægelser, når det kommer til danskernes fritidshuse, som for eksempel sommerhuse og kolonihavehuse. På den ene side en idé om, at fritidshuse gerne må være primitive og noget andet end det derhjemme, på den anden side en idé om at de skal være magen til vores boliger og have de samme bekvemmeligheder og det samme udstyr.

- Jeg oplever, at det er en anden slags kolonihavehuse, der bliver bygget nu. Det bevæger sig fra at være små kasser med små kamre og simple køkkener, ofte uden rindende vand og kloakering, til at blive små mikrohuse hvor man arbejder med lysindfald og solenergi og meget andet, siger hun.

I de senere år er det også blevet populært for unge mennesker at erhverve sig et kolonihavehus.

- Der er sket et generationsskifte, og vi kan se, at der kommer mange unge mennesker i kolonihaverne, siger Preben Jacobsen.

Han mener desuden, at kolonihaver kan være en god start på noget videre. At det er en måde at få adgang til græs og have, inden man får råd til at købe et hus:

- Vi ser rigtig tit, at folk bliver så glade for deres have, og den hurtige adgang til naturen, så det næste de skal have, er deres eget hus med tilhørende have.

Hos Kolonihaveforbundets Aarhus-kreds har de modtaget henvendelser om ønsket om flere kolonihaver. Lignende henvendelser har de dog ikke fået hos Aarhus Kommune, der derfor ikke umiddelbart har planer om at anlægge flere kolonihaver.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Skyskraber skåret lidt ned: Nu er byrådsflertal parat til at sige ja

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt 18-etager hus i Forskerparken: Skræddersyet til tech-virksomheder

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Aarhus

Tirsdagens coronatal: Flere østjyske kommuner har ingen nye smittede - Aarhus går dog ikke fri

Erhverv

Fodboldfeberen raser i Danmark: Hummel melder så godt som udsolgt af landsholdstrøjen

Byudvikling For abonnenter

Byggemand og samler: Olav de Linde har lageret fyldt med genbrug til sine byggeprojekter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Aarhus

Gemt værk til 1½ mio kroner: Folk i Nye går under egne fodspor

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Indland

Skal du til Amsterdam og se ottendedelsfinalen? Her er reglerne

Alarm 112

Kvinde angrebet med bushammer: forsøgte at afværge slag med sin paraply

Aarhus For abonnenter

Mystisk mand køber hele villakvarterer op i Aarhus: Her er historien om Singh - manden ved døren

Østjylland

Aarhus intensiverer jagten på rotter - husejerne må gribe til lommen

Annonce