Annonce
Sport

Vibe-salg kan sende en lille million kroner hjem til Aarhus

<p>Lasse Vibe fik aldrig sit gennembrud i AGF. Det kom først godt tre år efter skiftet væk fra Fredensvang hos Sønderjyske i Superligaen, mens det internationale gennembrud kom i fjor med 23 sæsonscoringer for IFK Göteborg og en flere landskampe for Danmark indbefattet karrierens første landskampsmål ude mod Albanien i oktober. Arkivfoto: Scanpix</p>

Ifølge de internationale transferregler kan barndomsklubberne AIA-Tranberg og AGF se frem til en større check fra køberklubben, hvis Göteborg sælger Lasse Vibe for en sum på mindst 20 millioner kroner.

Når det regner med millioner af kroner mellem alverdens fodboldklubber netop nu, så drypper der også pæne beløb ned ad i systemet til dem, der har stået for spillerens fodboldmæssige uddannelse undervejs i karrieren.

Annonce

Derfor er det bestemt ikke uinteressant hverken på Terp Skovvej i Viby eller på Grønløkke Allé i Tranbjerg, hvad der sker rundt om landsholdsspilleren Lasse Vibe i disse dage. Rygter vil vide, at IFK Göteborg er klar til at sælge sin Allsvenskan-topscorer i det igangværende transfervindue, og sportschefen i den svenske klub - den tidligere Vejle-træner Mats Gren - har offentligt sat et prisskilt på mindst 20 millioner kroner på ryggen af sin danske guldfugl, der scorede 23 gange i den seneste svenske sæson.

Lasse Vibe

 • Født: 22. februar 1987
 • Klub: IFK Göteborg siden juni 2013 (60 kampe - 35 mål)
 • Tidligere klubber: AIA-Tranberg (1992-2000 + 2003), AGF (2001-2002 + 2004-2008), FC Fyn (2009-2010), FC Vestsjælland (2010-2011), Sønderjyske (2012-2013)
 • Landskampe: 6 (1 mål)

Transferpenge

 • Når to fodboldklubber køber spillere hos hinanden, og spilleren i forbindelse med klubskiftet krydser en landegrænse, så skal der ifølge regelsættet i det internationale fodboldbund FIFA også betales en solidaritetkompensation til de klubber, som spilleren har været i fra sit 12. til 23. leveår. I andre tilfælde skal der betales en såkaldt træningskompensation, der er især tilfældet, når kontraktfrie spillere skifter klub.
 • FIFA-kompensationen har AGF i flere tilfælde nydt godt af. Det har blandt andet været tilfældet i forbindelse med følgende transfers:
 1. Morten Duncan Rasmussen: Spillede hele de fleste af sine ungdomsår i AGF efter et tidligt skifte fra tst Tilst. Blev i vinteren 2010 solgt fra Brøndby til skotske Celtic. Spiller i dag i FC Midtjylland.
 2. Leon Andreasen: Hammel-drengen spillede sine sidste ungdomsår i AGF, hvor han i 2005 blev solgt til tyske Werder Bremen, som solgte ham videre til engelske Fulham i 2008. Spiller i dag i Hannover 96.
 3. Jim Larsen: Grenaa-knægten optrådte som ungdomsspiller i AGF. Blev i marts 2011 solgt fra Silkeborg til norske Rosenborg, som solgte ham videre året efter til belgiske Club Brügge. Spiller i dag i FC Midtjylland.
 4. Bo Storm: Oprindeligt fra Odder og forlod AGFs ungdomsafdeling i 2003 for at tage til hollandske Heerenveen. Spiller i dag i Sønderjyske.
 5. Danilo Arrieta: Kom fra Lystrup IF som 10-årig til AGF, hvorfra han uden kontrakt skiftede til spanske Valencia i 2002. Spiller i dag i Skive IK.
 6. Viktor Fischer: Skiftede fra IF Lyseng til AGF som 10-årig i 2005 og skrev kontrakt med FC Midtjylland i 2009 omkring siden 15 års fødselsdag. Blev i 2011 solgt til Ajax Amsterdam, hvor han stadig spiller.

Sådan ser regnestykket ud

 • Hvis det lykkes for IFK Göteborg at sælge Lasse Vibe for 20 millioner kroner, skal køberen efterfølgende sende fem procent af transfersummen i retning af moderklubberne fra spillerens 12. til 23. leveår. Ved et salg på 20 millioner kroner svarer det til en million kroner. Ifølge FIFAs regler skal kompensationen fordeles således:
 1. Sæson, hvor spilleren fyldte 12 år: 5 procent (0,25 procent af transfersummen)
 2. Sæson, hvor spilleren fyldte 13 år: 5 procent (0,25 procent af transfersummen)
 3. Sæson, hvor spilleren fyldte 14 år: 5 procent (0,25 procent af transfersummen)
 4. Sæson, hvor spilleren fyldte 15 år: 5 procent (0,25 procent af transfersummen)
 5. Sæson, hvor spilleren fyldte 16 år: 10 procent (0,5 procent af transfersummen)
 6. Sæson, hvor spilleren fyldte 17 år: 10 procent (0,5 procent af transfersummen)
 7. Sæson, hvor spilleren fyldte 18 år: 10 procent (0,5 procent af transfersummen)
 8. Sæson, hvor spilleren fyldte 19 år: 10 procent (0,5 procent af transfersummen)
 9. Sæson, hvor spilleren fyldte 20 år: 10 procent (0,5 procent af transfersummen)
 10. Sæson, hvor spilleren fyldte 21 år: 10 procent (0,5 procent af transfersummen)
 11. Sæson, hvor spilleren fyldte 22 år: 10 procent (0,5 procent af transfersummen)
 12. Sæson, hvor spilleren fyldte 23 år: 10 procent (0,5 procent af transfersummen)
 • AIA: Lasse Vibe spillede i AIA-Tranberg i sæsonerne, hvor han fyldte 12, 13 og 16 år: Det giver i alt 20 procent svarende til 200.000 kroner.
 • AGF: Han spillede i AGF i sæsonerne, hvor han fyldte 14-21 år - med undtagelse af året for sin 16 års fødselsdag, hvor han var tilbage i AIA: Det giver 60 procent svarende til 600.000 kroner.
 • FC Fyn: Endelig spillede Lasse Vibe i hedengangne FC Fyn, da han fyldte 22 og 23 år. Det svarer til 20 procent svarende til 200.000 kroner.

IFK Göteborg og Lasse Vibe forbereder sig i øjeblikket til det kommende Allsvenskan-år i Portugal, hvor klubben deltager i træningsturneringen Atlantic Cup, som også har dansk deltagelse via FC Midtjylland, FC København og Brøndby IF, men IFK-træner Jörgen Lennartsson har forlængst udtalt, at han ikke forventer at have Lasse Vibe til sin rådighed i sæsonen. Engelske, franske og tyske klubber skulle blandt de interesserede - heriblandt Bundesligaklubben Mainz 05 med den tidligere FC Nordsjælland-chef Kasper Hjulmand i trænersædet.

Eksemplet Eriksen

Hvis et sådan skifte bliver en realitet, og hvis sportschef Mats Gren får, hvad han forlænger, så har Lasse Vibes klubber i ungdomstiden ifølge det internationale fodboldforbund FIFAs regler ret til fem procent af selve transfersummen, og det vil i et regnestykke med 20 millioner kroner sige en million kroner. Den såkaldte solidaritetskompensation tilfalder de klubber, som spilleren var medlem af fra sit 12. til 23. leveår, og da Lasse Vibe spillede i henholdsvis AIA-Tranbjerg og AGF, indtil han var fyldt 21 år, kan Aarhus-klubberne dele 80 procent af kompensationsbeløbet - i det nævnte tilfælde 800.000 kroner. AGF snupper den største del af kagen, mens det sidste stykke vil tilfalde klubberne bag det tidligere FC Fyn, hvor Lasse Vibe spillede til og med sin 23 års fødselsdag.

»Solidaritetsbetalingen følger spilleren i hele karrieren og gælder hver gang, der er tale om et klubskifte, som indeholder en transfersum, og spilleren samtidig krydser en landegrænse. Herhjemme er Christian Poulsen (i dag FC København, red.) nok det bedste eksempel med sine mange klubskifter i udlandet, der hver gang har indeholdt en transfersum. Det er sendt mange penge til hans barndomsklub Asnæs, ligesom Christian Eriksen skifte fra Ajax Amsterdam til Tottenham også skæppede godt i klubkasserne i Middelfart og OB. Især for mindre klubber kan solidaritetsbetalingen have stor betydning for økonomien, og derfor er det vigtigt, at de er opmærksomme på det, men det er trods alt sjældent, at en dansk spiller bliver solgt mellem to udenlandske klubber for de helt store beløb,« siger Jes Christian Fisker, kontraktfodboldansvarlig i DBUs juridiske afdeling.

Svar senest mandag

Ifølge Jes Christian Fisker har den købende klub 30 dage at løbe på, inden solidaritetskompensationen skal falde. Det sker elektronisk via FIFAs særlige indberetningssystem for klubskifter - TMS - der blandt andet skal indeholde et såkaldt spillerpas, som fortæller spillerens karriereforløb. AGF har tidligere tjent gode penge, når tidligere ungdomsspillere i klubben har været hovedperson i et internationale klubskifte.

Lasse Vibe selv har flere gange udtalt, at han føler sig klar til et skifte, men destinationen skal være rigtig for ham og familien. Det internationale transfervindue lukker, når mandag bliver til tirsdag. Senest til den tid er alle klogere på Lasse Vibes fremtid - især med stor interesse for barndomsklubberne AIA-Tranbjerg og AGF.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop barnepigestaten

Hæv prisen på cigaretter, forbyd rygning på gymnasier osv. Ja, hetzen vil ingen ende tage mod rygere. Nu vil Aarhus Kommune tage næste skridt – nemlig at forbyde rygning på offentlige steder. Jeg tror, alle kan blive enige om, at rygning er usundt. Men selvom vi som samfund har en bred konsensus om, at rygning ikke er godt, og vi skal forhindre unge i at ryge, så mener jeg ikke, statens og heriblandt Aarhus Kommunes tiltag for at mindske rygning er rigtige. Efter sommerferien lancerede den nye socialdemokratiske regering, at man vil sætte cigaretpriserne op med fem-ti kroner. Størstedelen af Folketingets partier mener, at prisen skal sættes yderligere op. Jeg har den grundlæggende holdning, at når man er over 18 år, så er man selv herre over, om man ryger eller ej. Det er ikke statens opgave at fortælle, hvorvidt det er okay at ryge eller ej. Derudover vil man med regeringens forslag ramme de svageste i samfundet. Folk, der har en bedre indkomst end gennemsnittet, bliver ikke ramt, da de har pengene til at forsætte. Men de borgere i samfundet, der hverken har penge til at ryge, hvis prisen bliver sat op, eller har overskuddet til at stoppe, vil blive ramt. Staten skal ikke ramme de svageste på pengepungen, men derimod hjælpe folk til at stoppe med rygestopskursus. Omkring 62 procent af rygerne vil gerne stoppe med at ryge, lad os give de mennesker nogle redskaber til at stoppe med at ryge. Hvis folk derimod er under 18 år, så mener jeg, at man skal sætte meget mere ind for at fortælle unge mennesker, at rygning er usundt, for at få begrænset muligheden for, at unge under 18 år i første omgang får adgang til tobak. Aarhus Kommune vil nu vedtage, at man ikke må ryge ude på bestemte offentlige steder. Rent basalt mener jeg ikke, at områder udenfor kan være røgfrie, da det er under åben himmel. Dette betyder dog ikke, at jeg ikke har den fulde forståelse for, at det kan være til gene for ikke-rygere, at de bliver tvunget til blive passivrygere, når de færdes på offentlige grunde. Aarhus Kommune skal ikke begynde at påtage sig barnepigerollen og bestemme, hvor man må ryge, og hvor man ikke må. Men jeg mener, at det vil være helt på sin plads, at man opfordrer folk til ikke at ryge på offentlige grunde. På den måde undgår man at køre videre på den uendelige hetz mod rygere, men skaber samtidig plads til ikke-rygere.

Annonce