x
Annonce
Aarhus

Viby Kirke hænger på 'skimmelgård': Smuk udenpå - rådden indeni

Den nu tidligere præstebolig er smuk udenpå, men helt ubeboelig inden i med utætte vinduer, fugtig kælder og skimmelsvamp. Foto: Axel Schütt
Den gamle præstegård ved Viby Kirke skal bevares, men den er i så ringe stand, at den er uegnet til beboelse. Menighedsrådsformand efterlyser ildsjæle, der vil være med til at diskutere bygningens fremtid.

VIBY: Den er imponerende udefra.

Men indvendig ... tja, lad os bare sige, at den gamle præstebolig ved Viby Kirke ikke ligefrem er berørt af Guds hånd.

400 kvadratmeter skimmelsvamp, fugtigt fundament og rådnende vinduer - for nu bare at nævne nogle af problemerne. Den er kort sagt ubeboelig, og af samme grund ønsker menighedsrådet at rive bygningen ned.

Det har byrådet imidlertid sagt nej til. Præstegården fra 1881 er bevaringsværdig, så dens ydre udtryk skal bevares.

Annonce
Hvor er det nu lige ...? Præsteboligen ligger i den røde cirkel et stenkast fra Viby Kirke. Det er Viby Torv yderst til venstre i billedet. Kort: Google Maps / Jesper Bech

Vil koste millioner

Så nu står formanden for Viby Menighedsråd, Hans Christian Feindor-Christensen, med lidt af en hovedpine.

Der er nemlig ikke penge i kassen til at renovere huset, blandt andet fordi Viby Kirke for nylig er blevet renoveret for fem millioner kroner.

- Det vil koste omkring fire millioner kroner at sætte præstegården i stand, og så vil man endda stadig mangle kælderen og førstesalen. Samtidig er den også alt for stor og utidssvarende at bruge som bolig, siger Hans Christian Feindor-Christensen.

Er det ikke jeres ansvar, at den er så forfalden? Sådan et gammelt hus skal jo renoveres løbende?

- Ja, det skal det, og vi har også lavet udbedringer næsten hvert eneste år, så jeg vil ikke sige, at vi har forsømt det. Eksempelvis er der lavet omfangsdræn og sat drænplader op hele vejen rundt, og for to-tre år siden fik vi lavet en større renovering af taget. Men det er bare et ældgammelt hus, og når jeg spørger folk, der har haft med det at gøre længere tid tilbage, så var kælderen allerede sur for 20-30 år siden og umulig at opbevare noget i. Al surheden kommer nedefra, og fugten siver op gennem indermurene, fortæller Hans Christian Feindor-Christensen.

Tre muligheder

Så nu står menighedsrådet grundlæggende med tre muligheder:

Første option er at lade huset stå og langsomt forfalde endnu mere.

- Vi kommer ikke til at gøre noget ved det ud over at sikre, at det ikke regner ind. Vi har også tilbudt at forære det til kommunen gratis, mod at den overtager alle forpligtelser, men det har vi slet ikke fået noget svar på, siger Hans Christian Feindor-Christensen.

Mulighed nummer to er at efterlyse en ejendomsudvikler, der måske kan se en ide i at omdanne huset til to-tre rækkehuse.

- Vi kan ingenting få for selve huset, men vi ville måske kunne få lidt for den del af kirkens grund, der så skal udstykkes. Men det er jo ikke noget, der tjener almenvellet, siger Hans Christian Feindor-Christensen.

Hans Christian Feindor-Christensen er formand for Viby Menighedsråd. Han ved ikke, hvad han skal stille op med den ramponerede præstebolig, men håber, at lokale kræfter måske vil være med til at omdanne det til et kulturhus for hele bydelen. Foto: Axel Schütt

Måske et kulturhus?

Det gør tredje mulighed derimod. For man kunne jo lave præstegården om til et kulturhus til glæde for hele bydelen, foreslår menighedsrådsformanden.

- Noget i stil med Elværket i Åbyhøj og Gasværket i Brabrand. Det er blevet nogle rigtig fine, lokale samlingssteder, men det kræver selvfølgelig, at man kan samle bred opbakning til det her i Viby, siger Hans Christian Feindor-Christensen.

Ville menighedsrådet selv gå aktivt ind i sådan et projekt?

- Jeg kunne godt se os have en rolle i det. Huset er jo vores nærmeste nabo, så vi ville i givet fald også kunne drage nytte af stedet til arrangementer. Men det er klart, at det kommer til at kræve nogle ildsjæle, hvis vi skal have sådan noget op at stå. Det bliver ikke os alene, siger Hans Christian Feindor-Christensen.

Han tilføjer, at han allerede har luftet ideen offentligt, og at der i det mindste ikke er nogen, der har sagt, at det var en dårlig idé.

- Indtil videre er det kun en tanke. Men vi trænger til at få en afklaring på, hvad der skal ske med huset på længere sigt, siger Hans Christian Feindor-Christensen.

Skulle nogen derude have interesse i at diskutere ideen om et kulturhus, kan man finde kontaktoplysninger på menighedsrådets medlemmer på vibykirke.dk.

I Åbyhøj er der jævnligt koncerter, udstillinger og andre arrangementer i bydelens gamle elværk, som i dag er omdannet til et moderne forsamlingshus. Arkivfoto: Mette Heilskov
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Annonce