AARHUS: Så er der taget tilløb til næste skridt i arbejdet med at skabe en sammenhængende bydel i Viby Syd, hvor boligkvarteret Rosenhøj tidligere har været gennem en omfattende renovering.
Nu handler det om at lave et nyt centralt torv med kontor- og medborgerhus og dagligvarebutik på et tidligere parkeringsareal mod Søndervangs Allé mellem Søndervangskolen, Rosenhøj, Kjærslund og Viby Gymnasium og lige overfor Mega Syd.
Kontor- og medborgerhuset – i tre etager og bygget i træ - bliver daglig arbejdsplads for omkring 160 medarbejdere fra Boligforeningen Århus Omegn og fra Aarhus Kommune. Bygningen skal samtidig være et omdrejningspunkt for fællesskab og aktiviteter, som kan skabe liv i huset og på torvet - hele dagen.
En mere blandet by
Det er entreprenørfirmaet KPC, der står for udviklingen af den centrale del af Viby Syd.
KPC skal også bygge boliger – rækkehuse og etageboliger – omkring det nye torv, hvor entreprenørfirmaet har købt grunde af Boligforeningen Århus Omegn.
Jacob Bundsgaard (S)Udviklingen i Viby Syd er et godt eksempel på, hvordan vi i Aarhus arbejder med at skabe en blandet by – og hvordan vi arbejder sammen om at gøre det.
Boligbyggeriet er en del af helhedsplanen for Viby Syd, som byrådet vedtog i 2009, der blandt andet sigter mod at skabe en mere blandet beboersammensætning i Viby Syd-området.
Nyt i Viby Syd
Kontor- og medborgerhuset kommer til at rumme cirka 160 arbejdspladser, medborgerhus, forsamlingslokaler og café. Det bliver et bæredygtigt hus i tre etager, primært bygget i træ.
På nyt torv bliver der plads til både dagligdagens aktiviteter og til byfester. Torvet med teglbelægning har også fokus på beplantning, regnvandshåndtering og tryghedsskabende belysning.
En ny hovedsti mellem torvet og Rosenhøj, der forgrener sig ud i det eksisterende område og skaber en samlet ny bydel.
Søndervangs Allé bliver indsnævret og der kommer hastighedsdæmpende elementer.
Der opføres 32 rækkehuse
Mod Søndervangs Allé og omkring torvet opføres etagebebyggelser i 3 etager med lejligheder
En dagligvarebutik, hvor der på en del af taget bygges et punkthus med udsigt ind over Aarhus
OK opfører et nyt ubemandet tankanlæg og en vaskehal.
- Udviklingen i Viby Syd er et godt eksempel på, hvordan vi i Aarhus arbejder med at skabe en blandet by – og hvordan vi arbejder sammen om at gøre det. Udviklingen af Viby Syd er kun lykkedes i kraft af et forbilledligt samarbejde mellem kommune, boligforening, lokale aktører og en privat udvikler, og nu er vi klar til næste store skridt – til gavn for bydelen og for resten af Aarhus, lyder det i en pressemeddelelse fra borgmester Jacob Bundsgaard (S).
Indgangsportalen
Om det kommende medborgerhus, der efter planen skal stå færdigt i 2023, lyder det fra rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V):
- Projektet er indgangsportalen til området, og det er derfor vigtigt, at vi får et kontor- og medborgerhus, som både folk ude fra og ikke mindst beboerne i området har lyst til at besøge.
I Boligforeningen Århus Omegn, der har de omkring 800 boliger i Rosenhøj, er der stor tilfredshed med de nye planer:
- Med opførelsen af det fælles hus bliver den sidste af helhedsplanens mange visioner nu til virkelighed. At det også er et flot og funktionelt hus, gør ikke begejstringen mindre, siger boligforeningens direktør, Leif Jensen.
Byggestart i 2022
Der skal nu laves lokalplan for nybyggeriet, og forventningen er, at vi skal frem til 2022, før byggeriet af kontor - og medborgerhuset går i gang.
Realdania og Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen er med til at finansiere det nye torv og de øvrige nye byrum, mens projektet er udviklet af KPC og PRO Developments.
- Vi ser et stort potentiale i den kommende omdannelse af det centrale Viby Syd. Den meget vellykkede renovering af boligområdet Rosenhøj er et rigtig godt udgangspunkt for næste fase af udviklingen. Vi glæder os til at komme i gang med byggeriet i dialog og samarbejde med lokalområdet, siger Henrik Hoffmann, udviklingsdirektør i KPC.