Annonce
Aarhus

Video: Fremtidens skoletoiletter er åbnet i Egå

På Sølystskolen er det slut med at gå og holde sig hele dagen, for nu er moderniseringen af skolens klamme toiletter i gang.

EGÅ: Eleverne på Sølystskolen i Egå kan sætte sig på landets lækreste skoletoiletter. Nå ja, ikke alle skolens elever, men de heldige små asener i indskolingen slipper fremover for at gå og holde sig.

- Jeg gjorde det hele rigtigt, fortæller Ella fra 0.b begejstret.

Hun har lige været en tur på toilettet, hvor hun har trukket ud, vasket og tørret sine hænder på den helt rigtige måde. Belønningen er en lille tegnefilm med nogle blå fisk der laver glade bobler, mens de svømmer forbi på en skærm over håndvasken.

Ud over skærmen med de søde små fisk, gemmer det nye toilet på en helt masse skjult elektronik. Det registrerer, når man sætter sig på sædet: Har man hastværk - under otte sekunder - bliver man ikke belønnet med tegnefilmen. Sidder man kortere end 29 sekunder vælger det smarte lokum et lille skyl, sidder man længere, antager det, at man her lavet stort. Når ungerne vasker hænder, tæller en elektronisk blå streg ned, så de ikke sjusker med vand og sæbe.

- Det forstyrrer børnene i deres toiletvaner, så de får nogle nye og bedre vaner. Vi har også spurgt eleverne, hvad det værste var ved et toiletbesøg. Lugten og lyden generede dem mest, siger Gitte Hauge Hansen, Sølystskolens administrative leder.

Dørene ind til det allerhelligste er derfor lydisoleret, fra en højtaler spiller musik og der er separat udluftning, så dunsterne ikke slipper med ud, når døren åbnes.

Annonce
Er der nogen, som skal tisse? Det er slut med at gå og holde sig hele dagen, skolen har fået nye toiletter.Foto: Jens Thaysen

For indlæringens skyld

Børnene er ikke i tvivl, ulækre lokummer er bare for klamme.

Har du prøvet, at skoletoiletterne kan være for ulækre?

-Ja, især anden-klassernes, beretter Ella med en grimasse.

Gennemsnitsprisen for renovering af et skoletoilet i Aarhus Kommune er 67.000 kroner. De nye lækre toiletter er en del af et pilotprojekt, som kommunen støtter med yderligere 2 milioner kroner fra den såkaldte VTU innovations pulje. I alt etableres der 12 nye toiletter på Sølystskolen, Holme Skole og Skovvangskolen.

Men er klamme toiletter ikke bare en del af det at gå i skole?

- Vores vigtigste tanker er, at børnene bliver så dygtige, de kan. Det kniber, når de hverken spiser eller drikker, fordi de ikke vil bruge toiletterne, forklarer Gitte Hauge Hansen.

Sikke en fest. Skolens administrative leder Gitte Hauge Hansen klippede snoren til Sølystskolens nye toiletter.Foto: Jens Thaysen
Rød løber og en fornem saks skal der til, når man har fået landets fineste toiletter.Foto: Jens Thaysen
Sølystskolen nye toiletter ligner nok noget man kunne finde på en færge, men under det beskedne ydre gemmer der sig avanceret elektronik, der blandt andet kan følge med i, hvor længe man sidder og troner.Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

112

Bevidst påkørsel og knivstikkeri: 22-årig overfaldet af flere mænd

Annonce