Annonce
Aarhus

Video: Fremtidens skoletoiletter er åbnet i Egå

På Sølystskolen er det slut med at gå og holde sig hele dagen, for nu er moderniseringen af skolens klamme toiletter i gang.

Annonce

EGÅ: Eleverne på Sølystskolen i Egå kan sætte sig på landets lækreste skoletoiletter. Nå ja, ikke alle skolens elever, men de heldige små asener i indskolingen slipper fremover for at gå og holde sig.

- Jeg gjorde det hele rigtigt, fortæller Ella fra 0.b begejstret.

Hun har lige været en tur på toilettet, hvor hun har trukket ud, vasket og tørret sine hænder på den helt rigtige måde. Belønningen er en lille tegnefilm med nogle blå fisk der laver glade bobler, mens de svømmer forbi på en skærm over håndvasken.

Ud over skærmen med de søde små fisk, gemmer det nye toilet på en helt masse skjult elektronik. Det registrerer, når man sætter sig på sædet: Har man hastværk - under otte sekunder - bliver man ikke belønnet med tegnefilmen. Sidder man kortere end 29 sekunder vælger det smarte lokum et lille skyl, sidder man længere, antager det, at man her lavet stort. Når ungerne vasker hænder, tæller en elektronisk blå streg ned, så de ikke sjusker med vand og sæbe.

- Det forstyrrer børnene i deres toiletvaner, så de får nogle nye og bedre vaner. Vi har også spurgt eleverne, hvad det værste var ved et toiletbesøg. Lugten og lyden generede dem mest, siger Gitte Hauge Hansen, Sølystskolens administrative leder.

Dørene ind til det allerhelligste er derfor lydisoleret, fra en højtaler spiller musik og der er separat udluftning, så dunsterne ikke slipper med ud, når døren åbnes.

Er der nogen, som skal tisse? Det er slut med at gå og holde sig hele dagen, skolen har fået nye toiletter.Foto: Jens Thaysen
Annonce

For indlæringens skyld

Børnene er ikke i tvivl, ulækre lokummer er bare for klamme.

Har du prøvet, at skoletoiletterne kan være for ulækre?

-Ja, især anden-klassernes, beretter Ella med en grimasse.

Gennemsnitsprisen for renovering af et skoletoilet i Aarhus Kommune er 67.000 kroner. De nye lækre toiletter er en del af et pilotprojekt, som kommunen støtter med yderligere 2 milioner kroner fra den såkaldte VTU innovations pulje. I alt etableres der 12 nye toiletter på Sølystskolen, Holme Skole og Skovvangskolen.

Men er klamme toiletter ikke bare en del af det at gå i skole?

- Vores vigtigste tanker er, at børnene bliver så dygtige, de kan. Det kniber, når de hverken spiser eller drikker, fordi de ikke vil bruge toiletterne, forklarer Gitte Hauge Hansen.

Sikke en fest. Skolens administrative leder Gitte Hauge Hansen klippede snoren til Sølystskolens nye toiletter.Foto: Jens Thaysen
Rød løber og en fornem saks skal der til, når man har fået landets fineste toiletter.Foto: Jens Thaysen
Sølystskolen nye toiletter ligner nok noget man kunne finde på en færge, men under det beskedne ydre gemmer der sig avanceret elektronik, der blandt andet kan følge med i, hvor længe man sidder og troner.Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ny stor stigning i Aarhus: Næsten fire gange for mange corona-smittede på en uge

Bakken Bears

Skrækpulje venter Bears i Champions League: - Det bliver nogle fantastiske kampe

Annonce