Annonce
Aarhus

Video: Kom med til åbningen af Aarhus' nye supersygehus

Niels Nielsen glæder sig over sin enestue.

Ventetiden er forbi for personale og patienter. Det nye supersygehus i Skejby har budt velkommen til de første rigtigt indlagte sengeliggende patienter.

Endelig. Lys, luft og en helt fantastisk udsigt åbenbarede sig mandag morgen, da Niels Nielsen kunne kalde sig den allerførste patient på DNU - Det Nye Universitetshospital i Aarhus - eller ja, hvad hedder det egentlig det nye supersygehus på Skejby Mark? Det med navnet vender vi tilbage til senere.

- Vi får verdens lykkeligste patienter, siger sygeplejerske Line Agertoft, der har været ansat 10 år på Karkirurgisk Sengeafsnit.

- Der er så lyst og dejligt her oppe, siger hun, og lader blikket glide ud ad vinduet.

- Forestil dig det på en solskinsdag.

Vi er på syvende etage - i den syvende hospitalshimmel.

Alle, der på egen krop, har stiftet bekendtskab med sygehusvæsenet, kender til afbrudt nattesøvn som følge af medpatienters lyde og kropslugte, og kender firesengsstuens påtrængende nærhed, hvor man må prøve at lukke ørerne for andre patienters privatliv, sygehistorie, skatteforhold og familieproblemer.

Skejby. Første patienter flytter ind på Det Nye Universitetshospital. Foto: Jens Thaysen
Store flyttedag i Skejby, hvor de første patieneter flyttede ind i det nye supersygehus.

Den første patient

64-årige Niels Nielsen er blevet behandlet for en udposning på hovedpulsåren en såkaldt aneurisme. De første par dage var han indlagt på det "gamle" Skejby Sygehus.

- Jeg kan sagtens se forskellen. Uanset hvor man kiggede hen, så det bare så gammeldags ud. Hvis man stopper folk inde i lurvede og snavsede rum, og siger "så kan du godt se at blive rask", så bliver man det ikke, siger han.

Det er første gang han er indlagt på et sygehus.

- Jeg tror helbredelsen hænger sammen med omgivelserne, siger han.

Stuen, der minder lidt om et hotelværelse, er en af de store på 22 kvadratmeter. Den er lige som alle de andre stuer i nybyggeriet en enestue. En seng kan foldes ud, så pårørende kan overnatte, og han har sit helt eget badeværelse.

Farverne er holdt i hvidt og blå. Hospitalsfarver? Måske, men sammenlignet med den gamle afdelings gulmalede vægge og søvnige energirigtige belysning, er der - nå ja, ingen sammenligning.

Her justeres belysningen efter døgnrytmen. Om dagen er der dagslys i loftet, om aftenen dæmpes det og bliver varmere. Om natten følger det personalet på vej, tændes foran og slukkes bag sygeplejersken, der går ned ad gangen. Gangen, der i fremtiden gerne skulle være helt fri for patienter.

- Det er uforeneligt med de forventninger, der er til et stort nyt sygehus, og vi må heller ikke, hverken for brandvæsenet eller sygehusledelsen. Jeg tror heller ikke, det bliver et problem. Antallet af indlæggelsesdage er faldende, og man er indlagt kortere og kortere tid på sygehuset, fortæller afdelingens ledende overlæge Lars Ilkjær.

Sammen med oversygeplejerske Annette Jensen og sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen er han på besøg på stuen hos den første patient.

- Fremtidens sygehus skal være patienternes sygehus. Vi vil lave nogle gode rammer, hvor patienter og pårørende både skal inddrages i beslutningerne omkring deres sygdomsforløb, men også være med til at planlægge sygeplejen. Hvornår vil man gerne i bad, ud af sengen, og hvor og hvad vil man spise, siger de.

Skejby. Første patienter flytter ind på Det Nye Universitetshospital. Foto: Jens Thaysen
2
Annonce

Skejby

Træerne gror ikke helt op i den syvende himmel, der er nye udfordringer på det nye sygehus.

- Afdelingen er blevet større. Der er længere at gå mellem patienterne og længere til hjælp hos kolleger, hvis man er ny læge eller sygeplejerske, siger Inge Pia Christensen.

Men det meste bliver bedre og nemmere. Navnet for eksempel.

- Vi går væk fra at kalde det for Det Nye Universitetshospital, nu hedder det Aarhus Universitetshospital, Skejby. Og når alle afdelingerne er flytter hertil fra Risskov, Nørrebrogade og Tage-Hansens Gade, kommer det hele til at hedde Aarhus Universitetshospital, siger Sanne Juul fra Projektafdelingen for Det Nye Universitetshospital.

Så bliver det ikke lettere - eller gør det?

- Vi kalder det nu stadigt for Skejby, siger Line Agertoft.

Herunder kan du se video fra åbningen.

Sammenlignet med de nye omgivelser på syvende etager, virker den gamle afdeling som en mørk og trist hule.
6
6
6
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce