Annonce
Aarhus

Video: Letbanedebut var juleaften for 12-årig Bertil

Mænd med en mere end almindeligt stor interesse for tog strømmede til Aarhus H, da letbanen debuterede på Djursland. En af tognørderne var blot 12 år gammel.

AARHUS: Når toget går kl. 05:51, skal man mere end almindeligt tidligt op, hvis man vil med det.

En 15-20 mænd, udstyret med store spejlreflekskameraer og stor interesse for tog, ville med. Så de forlod de lune dyner helt usædvanligt tidligt tirsdag morgen.

For når man er en tognørd, så er letbanens debut på Djursland en af de begivenheder, man bare ikke vil gå glip af.

At dømme efter det grå hår og de høje pander har de fleste tognørder nået pensionsalderen.

En af dem er John Nielsen, der var ansat i Aarhus Sporveje, dengang selskabet faktisk kørte med sporvogne i Aarhus. I dag står han for hjemmesiden sporvejsdrift.dk. Han er 70 år.

Annonce
Bo Sigismund på 70 er en af de lidt ældre tognørder. Og efter fotoet at dømme lykkelig for at endelig at se letbanen køre ud på Djursland. Foto: Jens Thaysen

Tognørd på 12 år

En anden er en gut fra Højbjerg på blot 12 år.

Bertil Skaarenborg går i 6. klasse på Interskolen og er sin unge alder til trods en vaskeægte tognørd og fuldstændig bidt af alt, der har med Aarhus Letbane at køre.

- Jeg var med, da de åbnede den indre strækning. Jeg var også med, da Odderbanen åbnede. Så jeg skulle naturligvis også med i dag, siger Bertil, mens han med sin mobil filmer en bleg sol, der titter frem mellem skyerne, mens toget passerer Den Permanente.

Bertil Skaarenborg er et fund af viden om Aarhus Letbane.

Et sted mellem Hjortshøj og Skødstrup sænkes lysstyrken i loftets lamper.

- Det sker helt automatisk, forklarer Bertil.

Man kan vække ham midt om natten, og han vil formentlig kunne remse samtlige krydsningsspor på både Odderbanen og Grenaabanen op.

Tog gør ham glad

Bertil fortæller, at han altid har været interesseret i tog.

- Sådan har det altid været. Også da jeg var helt lille, blev jeg rigtig glad, når jeg så et tog, siger Bertil.

Han har printet letbanens køreplan ud. Og det sidste stykke tid inden åbningen, har han været ekstra utålmodig.

- Jeg har siddet og reloaded letbanens hjemmeside for at se, om der ikke skulle være noget nyt, siger Bertil, der gerne bekender sig til at være en tognørd.

- Jeg er en rigtig tognørd. Klassekammeraterne synes, at det er fint nok, og jeg har en ven i femte klasse, der også godt kan lide tog, siger Bertil.

Nu er toget kommet til Lystrup, og det er blevet tid for Bertil at stige ud.

Han skal jo hjem og passe sin skole.

Asger Christiansen havde sit kamera med, så han kunne dokumentere letbanens debut på Grenaabanen. Foto: Jens Thaysen
Bertil Skaarenborg på 12 år er så vild med Aarhus Letbane, at han stod tidligt op for at nå jomfruturen til Djursland med afgang kl. 05:51 tirsdag morgen. Her filmer han ved den permanente. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Midtby-parkering udløser debat i byrådssalen: Venstre vil ændre nye regler, før de reelt er indført

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce