Annonce
Aarhus

Video: Letbanedebut var juleaften for 12-årig Bertil

Mænd med en mere end almindeligt stor interesse for tog strømmede til Aarhus H, da letbanen debuterede på Djursland. En af tognørderne var blot 12 år gammel.

AARHUS: Når toget går kl. 05:51, skal man mere end almindeligt tidligt op, hvis man vil med det.

En 15-20 mænd, udstyret med store spejlreflekskameraer og stor interesse for tog, ville med. Så de forlod de lune dyner helt usædvanligt tidligt tirsdag morgen.

For når man er en tognørd, så er letbanens debut på Djursland en af de begivenheder, man bare ikke vil gå glip af.

At dømme efter det grå hår og de høje pander har de fleste tognørder nået pensionsalderen.

En af dem er John Nielsen, der var ansat i Aarhus Sporveje, dengang selskabet faktisk kørte med sporvogne i Aarhus. I dag står han for hjemmesiden sporvejsdrift.dk. Han er 70 år.

Annonce
Bo Sigismund på 70 er en af de lidt ældre tognørder. Og efter fotoet at dømme lykkelig for at endelig at se letbanen køre ud på Djursland. Foto: Jens Thaysen

Tognørd på 12 år

En anden er en gut fra Højbjerg på blot 12 år.

Bertil Skaarenborg går i 6. klasse på Interskolen og er sin unge alder til trods en vaskeægte tognørd og fuldstændig bidt af alt, der har med Aarhus Letbane at køre.

- Jeg var med, da de åbnede den indre strækning. Jeg var også med, da Odderbanen åbnede. Så jeg skulle naturligvis også med i dag, siger Bertil, mens han med sin mobil filmer en bleg sol, der titter frem mellem skyerne, mens toget passerer Den Permanente.

Bertil Skaarenborg er et fund af viden om Aarhus Letbane.

Et sted mellem Hjortshøj og Skødstrup sænkes lysstyrken i loftets lamper.

- Det sker helt automatisk, forklarer Bertil.

Man kan vække ham midt om natten, og han vil formentlig kunne remse samtlige krydsningsspor på både Odderbanen og Grenaabanen op.

Tog gør ham glad

Bertil fortæller, at han altid har været interesseret i tog.

- Sådan har det altid været. Også da jeg var helt lille, blev jeg rigtig glad, når jeg så et tog, siger Bertil.

Han har printet letbanens køreplan ud. Og det sidste stykke tid inden åbningen, har han været ekstra utålmodig.

- Jeg har siddet og reloaded letbanens hjemmeside for at se, om der ikke skulle være noget nyt, siger Bertil, der gerne bekender sig til at være en tognørd.

- Jeg er en rigtig tognørd. Klassekammeraterne synes, at det er fint nok, og jeg har en ven i femte klasse, der også godt kan lide tog, siger Bertil.

Nu er toget kommet til Lystrup, og det er blevet tid for Bertil at stige ud.

Han skal jo hjem og passe sin skole.

Asger Christiansen havde sit kamera med, så han kunne dokumentere letbanens debut på Grenaabanen. Foto: Jens Thaysen
Bertil Skaarenborg på 12 år er så vild med Aarhus Letbane, at han stod tidligt op for at nå jomfruturen til Djursland med afgang kl. 05:51 tirsdag morgen. Her filmer han ved den permanente. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce