Annonce
Kultur

Video: Majestæten fordybede sig i middelalderen

Dronning Margrethe viste stor interesse for de historiske fund fra middelalderen, da hun mandag åbnede den sidste af de permanente udstillinger på Moesgaard.

AARHUS: Til en lydkulisse af sværdslag, kampråb og jamrende stemmer blev Dronning Margrethe vist rundt i middelalderudstillingen "Fri os fra det onde", der åbnede ved en officiel indvielse mandag.

Mens majestæten tog sig god tid til at fordybe sig i de mange fortællinger og genstande fra middelalderen, kunne de 450 særligt indbudte gæster nyde en velkomstdrink til tonerne af middelalderensemblet Joja, der præsenterede en noget lysere side af middelalderen end den, dronningen var vidne til inde i udstillingen.

Hendes arkæologiske interesse var da også til at mærke, da hun blev vist rundt af museumsinspektør Pauline Asingh, borgmester Jacob Bundsgaard (S), museets bestyrelsesformand Johannes Flensted-Jensen og museets direktør Mads Kähler Holst.

Særligt en montre med smykkefund vækkede dronningens opmærksomhed. Her var både fine blykors, en bronzehalsring, hårsmykker og en broche i sølv og bjergkrystal udlånt fra et museum i Tyskland.

I udstillingen kunne hun også stå ansigt til ansigt med en buste af sin navnesøster og forgænger, Margrete 1. og lytte til tidligere museumsdirektør Jan Skambys fortælling om fundet af et skibsværft på Falster.

Dronningen var da heller ikke sen til at tage hørebøffer på for at høre mere om de spektakulære fund ved Fribrødre Å, en udgravning som Jan Skamby stod i spidsen for gennem ti år, fra 1982-93.

- Dronningen har selv besøgt udgravningen flere gange og fik på et tidspunkt overrakt en videnskabelig bearbejdelse af rapporterne om vores fund på stedet. Så det er et sted, hun kender rigtig godt, fortalte Jan Skamby, der var med som gæst ved indvielsen.

Annonce
Dronningen gav sig tid til at lytte til tidligere museumsdirektør Jan Skambys fortælling om middelalderfundene ved Fribrødre Å på Falster. En udgravning som hun har besøgt af flere omgange. Foto: Axel Schütt

Viden udvikler sig

Middelalderudstillingen fuldender opbygningen af Moesgaard Muesums permanente udstillinger om oldtid og middelalder. De første udstillinger om bronzealderen, jernalderen og vikingetiden blev åbnet i forbindelse med, at det nye museum blev taget i brug i oktober 2014. I efteråret sidste år kunne publikum så blive klogere på stenalderen.

Dronning Margrethe har åbnet de øvrige permanente udstillinger, og Johannes Flensted-Jensen var taknemmelig over, at hun endnu engang ville lægge vejen forbi museet for at klippe snoren.

- Vi er nu nået til en fase i museets liv, hvor man kan sige, at museet endelig er færdigt, sagde Flensted-Jensen, der dog understregede, at det dog ikke var ensbetydende med, at museet nu skulle være et statisk sted.

Dronningen sad på forreste række med fem gode veninder og lyttede med, indtil det var blevet hendes tur til at holde tale.

- Museet er nu færdig med sine udstillinger, men færdige det bliver de aldrig. Og det må man slet ikke håbe for dem, for vores viden udvikler sig hele tiden. Nye ting kommer til, nye tanker gøres, forskere kommer med nye teorier, og det skulle gerne være sådan, at man ikke alt for længe går og siger: "Nå, det kan man godt se, det er typisk 2010'erne". Det skulle gerne være sådan, at man bliver udfordret og tænker, hvad har de nu fundet, hvad vil de vise os udover det, vi allerede kender og holder af, sagde Dronning Margrethe og erklærede middelalderudstillingen for åben.

Dronningen var i selskab med fem gode veninder og museumsdirektør Mads Kähler Holst (t.h.) til åbningen af middelalderudstillingen "Fri os fra det onde". Foto: Axel Schütt
- Jeg håber, at den udstilling, som nu er blevet åbnet, vil være en lige så stor oplevelse for de mange, som de andre udstillinger har været og fortsat er det, sagde Dronning Margrethe ved åbningen af udstillingen. Foto: Axel Schütt
Museumsdirektør Mads Kähler Holst takkede de museer i blandt andet Tyskland, Rumænien og Ungarn, som har udlånt genstande til udstillingen på Moesgaard. Foto: Axel Schütt
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce